zaterdag 25 juni 2022

Midsommarafton en Midsommardag

 Het is het weekend van midsommar. In dat weekend heb je midsommarafton, dat is de avond voor de daadwerkelijke midsommardag en daarop viert men feest. Op veel plekken in het land wordt dan een midsommarstång of majstång opgezet. Dat is een houten paal met groen versierd en met bloemen en soms vruchten eraan als decoratie. Die stång symboliseert de vruchtbaarheid. Wanneer de stång staat wordt er muziek gemaakt, gezongen en gedanst rond de stång. Jong en oud doet mee. Ik vind het een mooie en verbindende traditie.

geleende foto

Gerrit en ik hadden afgesproken om het midsommar gebeuren in ons eigen dorp mee te beleven. We hadden een vrij drukke midsommaraftondag waarin brood, gebak en cake gebakken moest worden. Op het moment van de viering hadden wij net de oven vol staan en was er geen ruimte voor een bezoek aan de festiviteiten. Dat hebben we nu maar verschoven naar volgend jaar.

De baksels zijn goed gelukt. 

Bij ons geen  georganiseerde keuken waarin alle ingrediënten keurig klaarstaan zoals je op tv en kookboeken vaak ziet. Op de een of andere manier wordt bakken in onze keuken altijd een soort van chaos. Maar we hebben het gered! Hier de resultaten.

de appeltaart

lchf citroencake

lchf kruidkoek

lchf broodjes

 Vier soorten baksels neemt echt wel een hele middag tijd. Gelukkig is het binnenshuis niet al te warm want buiten was het niet te verkeren zo warm. Aan het einde van de middag heb ik Gösta nog een wasbeurt gegeven. Daarvan geniet hij niet heel erg maar met deze hitte is dat wel even heel erg lekker. Na de wasbeurt maakte hij bokkensprongen door de tuin heen en was hij in mum van tijd droog. 

Toen moest ik ook nog even op de fiets weg om een mooi veldboeket te plukken. Ik wilde er graag van die kleine margrieten in hebben en ik wist er een aantal te staan. Dus voor het eerst in drie jaar weg op de fiets. Niet ver overigens. Binnen een km had ik al een mooie bos geplukt en die staan nu buiten op de tafel. 




Inmiddels hebben we net als de Bonte Vliegenvangers in het vogelhuisje, het huis vol want toen alles klaar was arriveerden Henk, Chang en Emke. Ze hebben een heel goede reis gehad en we zijn heel erg blij dat ze er nu zijn. En wat heerlijk dat het zulk zomers weer is, dat is echt genieten!

ons vogelhuisje met daarin een nestje van de bonte vliegenvanger

De dag na midsommarafton is dan de daadwerkelijk midsommardag. Straks komen Fredrik en Suzanne ook bij ons en dan gaan we met elkaar barbecuen.
Wij genieten en we wensen allen natuurlijk een 'Glad Midsommar' toe!

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd....


















2 opmerkingen: