zaterdag 4 juli 2020

Fred för alla


 Dit is een foto van Tivedstorp een oude torp waar je in de zomermaanden een versnapering kunt krijgen in de vorm van koffie, thee, lunch en warme maaltijd. We gaan er eigenlijk elke zomer wel een paar keer naar toe. De sfeer is er heerlijk verstillend en je bent vrij om te blijven zolang je maar wilt ook al koop je niets. Om de social distancing hoefden we ons geen zorgen te maken. We hadden de tuin bijna voor ons alleen. Het weer was dan gisteren ook niet echt zo mooi om lang buiten te zitten maar net toen wij er waren brak de zon eventjes door. 
Ons bezoekje aan Tivedstorp was eigenlijk een opwelling, we reden er bijna langs toen we onderweg waren naar Askersund. Elke keer wanneer Henk en Chang bij ons zijn gaan we daar wel even naar toe, zeker in de zomermaanden is het er gezellig vertoeven. We besloten om bij de torp even koffie te drinken en het was een genoegen om er even te zijn.



 In Askersund parkeerde Henk de auto helemaal vooraan bij de kerk. We zagen dat deze open was en hebben de gelegenheid te baat genomen en zijn naar binnen gegaan. Een mooie kerk met lichte wanden en rode kerkbanken met blauwe hekjes, echt Zweeds.




De eerste kerk van Askersund was al van steen maar had een houten dak en is door de bliksem getroffen en afgebrand. Graaf Oxenstjerna en zijn vrouw Christina besloten de bouw van een nieuwe kerk te financieren. Deze werd gebouwd onder architectuur van Jean de la Vallée in renaissance stijl.
Net toen de bouw van de nieuwe kerk van start zou gaan kwam de graaf te overlijden. Zijn jonge weduwe was onzeker of het haar zou lukken de bouw te financieren nu ze alleen was komen staan. Gelukkig was er nog een steenrijke graaf in de buurt, Gustaf Soop, die besloot dat de bouw door moest gaan. De jonge weduwe heeft zich daarop snel met deze graaf in de echt verbonden. Het huwelijk kon in 1670 in de nieuwe kerk worden gesloten.
In het koor staan drie grafkisten opgesteld. In het midden die van graaf Johan Oxenstjerna, rechts van hem de kist van graaf Gustaf Soop en links die van Christina.
De kerk is in 1983 en 1984 gerenoveerd en is het zeker waard even naar binnen te lopen, mocht je in de buurt zijn.


Dit is een wensenboom die in de kerk staat. Er liggen kaartjes bij waar je een wens of een bede op kunt schrijven. Kijk eens naar de prachtige Chinese karakters die Chang heeft geschreven. Ze heeft me verteld wat er staat maar dat laat ik hier even in het midden.
Zelf heb ik ook een kaartje ingevuld met 'Fred för alla'. Wat zou het mooi zijn wanneer die wens in vervulling zou gaan.


Ik vergeet nog helemaal te benoemen dat we onderweg naar Askersund ook even een afslag hebben genomen naar het dorp Tived. Voor het eerst sloegen we daar de enige straat in die het dorp rijk is en tot mijn grote verrassing stonden daar nog een groot aantal huizen. Het pad leidde ons naar het Unden (zo heet het meer waaraan Tived ligt) en daar was ook nog een leuk klein haventje. Al honderden keren langsgereden en nog nooit gezien. 



 In Askersund hebben we een stadswandeling gemaakt. Je kunt daar heerlijk langs het water slenteren. Het plan was om daar ook een hapje te eten maar de voorkeur was voor een maaltijd thuis. Daar hebben we een heerlijke pizza gemaakt waarna we nog weer een keer de badtunna in zijn gegaan. Daar kwamen we als stoofpeertjes weer uit, zo heet had Gerrit hem opgestookt. 43 Graden maar liefst. 
We hebben hem goed op het hart gedrukt dat hij niet weer zo warm hoeft, ik zat erin in met het zweet op mijn neus en zo gek hoeft het nu ook weer niet.



 Vandaag zijn Henk en Chang weer naar Nederland vertrokken. Dat is altijd weer een moeilijk moment dat afscheid nemen. Ze zijn twee en een halve week bij ons geweest om hier te werken. We hebben een heel leuke tijd gehad met vele gezellig momentjes. Vooral 's ochtendsvroeg, wanneer Chang of Henk (dat weet ik niet omdat ik er dan nog niet ben) koffie zet en er voorafgaande aan het ontbijt over van alles en nog wat wordt gepraat onder het genot van een bakje.
Dat zullen we nu morgenochtend missen! 
Ik ben vandaag eerst maar aan de poets gegaan. Dat is voor mij altijd een goede manier om mijn moederhart weer tot rust te brengen. 
Gerrit heeft de steunen voor de bastu (sauna) geplaatst want we hebben bericht gekregen dat die mogelijk volgende week wordt geleverd. Dat zou mooi zijn. Aan het eind van de dag heeft hij nog één van de twee trapjes gemaakt. Het komt verder allemaal.

Wordt vervolgd....

1 opmerking:

  1. Ja mooi gelegen kerkje in Askersund. We komen er vaak langs. (Pauzeplekje).
    Vorig jaar was het kerkje ook open, we besloten even naar binnen te gaan. We werden vriendelijk welkom geheten door een vrijwilliger. Die vroeg waar we vandaan kwamen. (NL) daarop drukte hij een knop in en door de geluidsinstallatie klonk de uitleg in het Nederlands. (nou ja, Vlaams). Aardig toch, dat gebeurt niet vaak in Zweden. Gelukkig verstaan we genoeg Zweeds na zoveel jaar, maar het idee is sympathiek en verwelkomend.
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen