donderdag 2 juli 2020

Jan Huygen in de ton


Dan staat de badtunna (met 2x een -n- Johanna) op z'n plek en dan moet alles nog worden aangesloten. Hiervoor is een Zweedstalige handleiding, die Gerrit eerst moest bestuderen. Daarna verliep het proces van aansluiten vlekkeloos. Het filtersysteem en de winterwaterwarmhouder staan nu netjes in het daarvoor bestemde kastje dat nog moet worden dichtgetimmerd en geïsoleerd.


Zo staat het er nu met een extra lange pijp zodat we niet in de rook komen te zitten. Het filtersysteem filtert 5000 liter water per uur. Met dit systeem hoeven we niet elke keer het bad opnieuw te vullen. want dat is elke keer toch 1000 liter water.


het filtersysteem en de warmhouder

 Vanmiddag kon dan de eerste test plaatsvinden. Hiervoor moet natuurlijk eerst het bad worden gevuld.
Het eerste water....en het lekt niet weg.

Voor onder en voor het kacheltje heeft Gerrit een tegelplateau gemaakt van het restant tegels van de tvättrum, zo hoeven we ons geen zorgen te maken over spattende vonken die op de houten vloer terecht kunnen komen bij het opnieuw vullen van de kachel of het legen van de aslade.


Na twee uurtjes was het water warm en hebben we met z'n vieren het inwijdingsfeestje gevierd. Het water was 40 graden geworden en ik vond het behoorlijk warm. We hebben even wat koud toegevoegd. Chang is wel wat warmte gewend met de warme zomers in Shanghai die vond de 40 graden wel 'noflik', bij mij duurde het eventjes voordat ik lekker zat.






 En zo kunnen we heerlijk zitten bubbelen. Later is Gerrit er ook nog ingestapt en hebben we zo een uurtje zitten bubbelen met het prachtige uitzicht over het Vångdalen.


 Ja en als je dan eventjes niet goed oplet.....
In onze kelderruimte hebben we het gesorteerde afval staan (plastic, karton, blik en glas). Fynn was even de kelder ingeslopen om daar een paar lege kartonnen slagroompakken te zoeken. Die kun je namelijk als hond heerlijk uitlikken. Daarvoor moet je eerst de juiste tas zien te vinden en dat lukt door ze even goed leeg te schudden. Toen dacht Gösta van wat Fynn kan kan ik ook dus die had mooi even meegeholpen met het vinden van de slagroomverpakkingen. Samenwerken heet dat!


 Fynn geniet en public van zijn vondst, Gösta denkt achter de boom te staan, zijn propriocepsis moet zich nog wat ontwikkelen.


Gerrit heeft even flink gemopperd toen hij de kelder inliep, dat snap je wel.

Al met al was de test geslaagd en was deze eerste beleving een succes en zeker voor herhaling vatbaar. We vinden het een prachtige warmwaterton.


 Wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten