zondag 26 juli 2020

Exposure oefeningen

Aanvankelijk zou het vandaag de hele dag regenen maar hoe dichter we de zondag naderden hoe beter de voorspelling werd. Het was prima weer tot later op de middag toen het begon te regenen. We zijn daarom niet al te laat naar Karlsborg vertrokken. De Muppets bleven thuis, we gingen alleen met Gösta. Hij moet namelijk wat socialiseren met andere mensen en met andere honden. In Undenäs lukt dat niet zo omdat we er bijna niemand tegenkomen. 
Vandaag hebben we op 1.5 meter de drukte wat opgezocht met hem. In Karlsborg is bij een van de gastenhaventjes een speelterrein voor kinderen. Ze kunnen daar met een kleine step een heel parcours afleggen. Nu in de zomertijd is het er een drukte van belang met kinderen die spelen en hun ouders die erbij zitten of rondlopen met of zonder hond. De baan met de steppers maakt ook wel het nodige lawaai zodat dit een prima plek is voor de exposure oefening. 
Aanvankelijk maakte elke aanwezige prikkel hem onrustiger, hij begon te blaffen en keek onrustig om zich heen en trok aan de lijn en beet erin. Op de foto hieronder geef ik hem met minimale aandacht het 'zit' commando. Dat doet hij goed. Het zitten duurt echter niet lang, hij gaat weer staan en wordt onrustiger. Met minimale aandacht plaats ik hem dan weer in de zithouding, ik zeg dan niets en kijk hem niet aan, zoek geen contact met hem. Ik doe dit dan net zolang tot hij begint de gapen en gaat liggen. Dan is namelijk de onrust voldoende gezakt om weer verder te kunnen. Dat duurt soms wel 20 minuten of een half uur maar uiteindelijk gaat hij liggen. Dan krijgt hij liefdevolle aandacht. Na zo'n oefening merk ik dat hij beter volgt met het lopen en rustiger is. Zou ik te snel weggaan, bij een hogere onrustscore dan veroorzaakt de volgende prikkel direct ook weer een veel hogere onrust. Van 0 naar 5 is prima te doen maar van 4 naar 9 dan heb je je handen goed vol aan zo'n sterke hond. Je ziet het niet direct zo op de foto maar hij is nu al zo sterk dat wanneer ik niet helemaal in mijn balans sta, hij me zo omtrekt wanneer hij al zijn kracht gebruikt.

aan de waterkant

De speelplaats

Op een stuk of 4 locaties hebben we deze oefening gedaan daarna was het klaar en heeft hij zonder problemen 'naast' gelopen, niet reagerend op wat we tegenkwamen. Zelfs niet op een ambulance die met gillende sirenes langsreed! Echt geweldig om te zien hoe het gedrag zich verbeterde door dit oefenen. 
Jammer dat we even geen foto hebben van dat hij uiteindelijk ging liggen, wellicht een andere keer. Het plan is nu om zo ongeveer tweemaal per week een dergelijke situatie op te zoeken om te kunnen oefenen. 

Weer thuis gekomen is hij gaan slapen en de rest van de dag is hij heel rustig gebleven. Ook wel eens heerlijk!

Ik heb verder vandaag brood gebakken en kruidkoek, zo hebben we de komende dagen weer eens iets lekkers bij de koffie :-) Verder is het een dag vol rust. Ik heb wat zitten breien tot mijn garen op was en ik niet meer verder kon. Morgen eerst op stap voor een nieuw bolletje wol. Dat vinden we leuk om op de maandagochtend op stap te gaan. Nog steeds geeft dat het ultieme gevoel van vrijheid, heerlijk!

Wordt vervolgd......














Geen opmerkingen:

Een reactie posten