vrijdag 31 juli 2020

Wij doen nu ook mee met de bessen

Naast dat ik zelf een blog bijhoud probeer ik ook een aantal blogs te volgen van anderen die ook een Zweeds avontuur zijn aangegaan. Ik kom erachter dat we los van elkaar in bepaalde tijden van het jaar over dezelfde items schrijven zoals: het klaar maken van de tuin, snoeien, zaaien, oogsten, onderhoud etc.
Zo kwam ik bij de  anderen al tegen dat ze midden in de bessen zaten.  Zelf was ik daar nog niet aan toegekomen maar elke keer wanneer ik bij de waslijn sta zie ik de takken van de bessenstruiken zwaar van de bessen op de grond hangen. 



Gisteren was het dan zover. Gerrit en ik zijn de moestuin binnengestapt om de bessen te oogsten. We zijn zowat een uurtje aan het knippen geweest en hadden een grote schaal vol met zwarte wijnbessen en een nog grotere schaal vol met rode bessen (overigens niet Gerrit's favoriet). Ik heb de rest van de dag in de bessen gezeten. Dat schoonzoeken is nog een hele toer. Ik ben er maar bij gaan zitten op het trappetje naar de keuken en lekker in het zonnetje.



De bakjes staan nu ingevroren in de vriezer, maar eens kijken wanneer ze eruit komen. 

Suzanne en Fredrik zijn gezellig een paar dagen bij ons, ze hebben een weekje vakantie en vieren Swemester. Gisteren zijn ze het bos ingegaan om blåbär te plukken. Ze kwamen weer thuis met een halve emmer vol. Die emmer heb ik eerst maar even aan kant gezet.

Vandaag heeft Gerrit de kolomradiator uit de kamer gehaald om deze te schuren. Eerst probeerde hij dat met een zandstraler die op de compressor gezet kan worden. Waarschijnlijk heeft de compressor hiervoor net iets te weinig vermogen want hij kreeg de verf er niet mee af. Daarna heeft hij het met een roterende staalborstel op de boormachine geschuurd, dat ging beter. De radiator is niet helemaal kaal maar de losse vlodders zijn verwijderd, de volgende stap was schuren met de hand en daarna proberen ze te spuiten met de verfspuit die ook op de compressor functioneert. Dat ging redelijk. De kolomradiator staat nu in de roestwerende primer en kan morgen met witte radiatorverf worden afgespoten. Tenminste dat hopen we. Mocht dit experiment goed lukken dan hebben we nog twee van deze broeders te gaan. Gaat het niet dan plaatsen we nieuwe... maar eerst proberen he. 




Zelf heb ik vandaag de altan nog een keer overgeschilderd. Daarvan had ik al een hele poos een ticket aan de kelderdeur en die kan er nu af. Ziet er nu keurig uit met geplamuurde gaatjes. 


Ja en dan wil de dag wel weer om. En na die noeste arbeid zaten we heerlijk in het warme bubbelwater tot de sterren aan de hemel kwamen. Een mooie afsluiting van een bewogen dag.




Wordt vervolgd.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten