vrijdag 10 juli 2020

Plaatsing van de bastu-ton


Vanochtend zijn we redelijk vroeg opgestaan omdat we een telefoontje verwachtten over het tijdstip van de levering van de bastu. Op zich hadden we rustig aan kunnen doen want dit telefoontje kwam zo ongeveer rond elf uur. Een uurtje later zou die aankomen. 
Wij waren ondertussen al lekker in de tuin aan het werk. Ik in de moestuin waar mijn aardbeienoogst echt super is dit jaar met al even heerlijke aardbeien, echte zomerkoninkjes! 


Gösta loopt me bij alles wat ik doe achterna en toen ik in de keuken stond mijn aardbeien af te spoelen stond hij even te drinken. Ik verwonder me over zijn techniek. Onze andere honden steken hun kop in de bak en lebberen het water naar binnen maar Gösta houdt zijn neus droog en steunt met zijn tanden op de rand van de bak en likt zo met grote halen het water naar binnen. Slechts zijn baard wordt nat. Overigens gaat het heel goed met hem, hij is ontzettend lief maar ook ondeugend en probeert ook al wel eens een ietsje dominant te zijn. We vinden het een super lieve hond.


Om klokslag twaalf uur kwam de vrachtauto voorrijden en zagen wij onze bastu voor de eerste keer.



De 'gruskungen' (dat stond met grote letters op het voorraam van de vrachtauto) kwam hem persoonlijk afleveren. Hieronder parkeert hij de auto in het deel van de tuin waar de spa is. Op de vrachtauto is een kraan die achttien meter kan reiken. 


Dit vind ik dan persoonlijk het meest spannende deel, het moment dat de zaak los komt van de auto en in de kraan hangt. Maar het ging voortreffelijk en ik had me helemaal niet zo sappel hoeven maken.


Onderweg naar de locatie
 Met het besturingsbakje van de kraan op de borst lukt het om onze bastu op de millimeter nauwkeurig op zijn plaats te zetten. De voorkant precies tegen het terras aan en de steunen van de bastu precies midden op de tegels die we daarvoor in het grus hadden geplaatst volgens de opgegeven maten.
In een half uurtje was het gepiept. We hebben 'gruskungen' nog even geholpen met het oprollen van de banden zodat hij ook vlot weer naar Mariestad kon rijden.

En zo staat hij daar dan onze bastu...


 Hier lijkt het alsof de bastu een beetje omhoog loopt maar dat is gezichtsbedrog. De tuin loopt in dit deel erg af en de bastu staat precies waterpas. Voor de zekerheid hebben we het zelf ook nog maar eens nagemeten.
Het is echt een heel leuk ding deze ton, er zit een perfecte kachel in die ook een aantal liters water kan verwarmen. Dat water kun je door middel van het kraantje aftappen voor de douche.
De grote ramen daardoor kun je van binnen wel naar buiten kijken maar andersom niet (wel zo prettig wanneer je daar zit). Aan de voorkant zijn in het buitendeel ook twee banken gemaakt zodat je hier lekker kunt zitten afkoelen.
Het enige wat we aan de bastu moesten doen was het in gebruik nemen van de kachel. Deze moesten we eerst een stukje naar achteren schuiven, daarna de schoorsteen erop monteren, toen nog iets in de kachel aanbrengen en daarna kon hij proefbranden. Dat moest een half uurtje en nog zonder stenen op de kachel.



Daar gaat de vlam erin

 Toen de kachel weer was afgekoeld hebben we de stenen erin gelegd. Vanavond hebben we hem ingewijd. Het wordt in korte tijd heerlijk warm in deze sauna, bij ons eerste saunabad hadden we een temperatuur van 85 graden C. Ik kon dat geen kwartier volhouden (en het is natuurlijk ook geen wedstrijd) en ik was blij dat ik even kon afkoelen in de koudwaterton (die we nog gaan omkleden met hout. Ik heb er lekker even in gezeten. Achter de groene ton zie je onze buitendouche staan. Ook daar zit een ton bij die we dus kunnen vullen met het warme water uit de kachel.
Dit deel van het terras daar komt nog een schutting omheen zodat het hele dorp niet mee hoeft te genieten van ons gepoedel.

Wel het was een feestje deze eerste keer in onze saunaton.

Nu nog even op speciaal verzoek van Sjoukje enige foto's van mijn echt brandschone en opgeruimde eetkamer en woonkamer met visgraat parket en zonder vlekken.



Het nostalgische hoekje

De woonkamer

Wel volgens mij heb ik zo alles weer netjes gedocumenteerd. Maar eens kijken wat de dag van morgen ons gaat brengen.

Wordt vervolgd.....

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met deze prachtige 'poedelplek'. We komen graag een keer hiervan genieten. Na corona.........

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Theo, Leuk dat je reageert. ja de Corona regeert ons leven op dit moment.We hopen jullie ook snel weer eens te kunnen zien! Dit is ons grote Corona project, het houdt ons van de straat in elk geval :-)

      Verwijderen