maandag 8 juni 2020

' Wie zou er naar Zweden willen als je ook naar Italië kunt'


We zijn los met ons volgende project. Niet zomaar een project maar een heuse spa. De eerst graszoden zijn uitgestoken. Niet door mij, want ik vind het zwaar werk, maar door Gerrit. Hij draagt tegenwoordig een motorband die je met klitteband op spanning kunt brengen. Hierdoor blijft zijn rug in een betere conditie. Hij kan daarmee eigenlijk alles doen zonder enkele dagen later rugproblemen te hebben. Zoals het zich nu laat aanzien een fantastisch werkende oplossing. Gerrit steekt dus de graszoden en ik leg ze tussen de bomen op de erfscheiding tussen ons erf en de kerkgrond. Zo wordt het daar een stuk netter in het aanzien. Ik hoop dat deel nu voortaan ook te kunnen maaien. 
We zijn dit project begonnen met het maken van een indeling van onze spa. Nu een groot deel van de graszoden uitgestoken is, kunnen we de grond bedekken met wortelfolie (Markduk heet dat hier). Via een FB groep 'Undenäs' ontdekte ik dat er in ons dorp ook iemand zit die 'grus' kan leveren. Dus donderdag die persoon gebeld en vrijdag kwam hij al een vrachtwagen lading 'grus' brengen. Dat was nog eens mooi vlot.

De start van onze spa.

het eerste 'markduk' gelegd

levering van het grus

 Op bovenstaande foto zie je overigens ook dat ons voorgazon al lekker groen wordt.

5 m3.

  Vrijdag hebben we een groot deel van dit grus al kunnen verwerken. We moeten nu nog een klein stukje gras uitsteken waarna we ook de rest van het grus kunnen verspreiden over het 'markduk'. Het grus dient als drainage, we gaan er houten terrasdelen overheen maken. In deze terrasdelen komt een niveau verschil. De badtunna (hottub) wordt deels verzonken in het terras zodat we straks niet als een prinses op de erwt in de ton op ons terras zitten.

Zaterdag hebben we niet veel gedaan, het weer verslechterde en we hadden een aantal buien en wat wind. Aanvankelijk hadden we de boot zullen vervaren naar Näs maar dit hebben we vanwege de weercondities uitgesteld naar volgende week.
Deze zaterdag, 6 juni, was het ook National Dag. Een feestdag van het koninkrijk. Voor iedereen een vrije dag, meestal gevuld met feestelijke activiteiten en aandacht voor de nieuw ingekomen Zwedenaren. Nu met de Corona is dat allemaal wat anders en het meeste wordt nu digitaal gevierd, voor zover je dat een viering kunt noemen. In deze blog probeer ik de betekenis van de National Dag ietsje te verduidelijken. Wel en omdat het een feestelijke dag is, hijsen wij de vlag in top!



Ik heb de feestdag al bakkend doorgebracht. Ons brood was weer op en het bakken van nieuw brood is een wekelijks terugkerende traditie aan het worden. Omdat Suzanne en Fredrik langs zouden komen had ik ook een cheesecake gebakken (waarvan geen foto maar wel goed gelukt) en ik had ook nog een LCHF kruidkoek gemaakt. Een primeur deze laatste en een succes. Koekkruiden heb ik hier niet een, twee, drie..daarom deze zelf samengesteld. Ik had bijna alle kruiden in huis alleen de kruidnagel moest ik vervangen door komijnzaad maar dat was geen onoverkomelijke ramp. Die kruidkoek dat kan wel weer eens....heerlijk bij de koffie.

Vandaag was het alweer zondag, ik kan het bijna niet bijhouden zo snel vliegen de weken voorbij! Lekker een slow start (nu hebben wij dat elke dag maar heerlijk voor S en F) en een welverzorgd ontbijtje. Heerlijk en super gezellig zo met z'n vieren.

Na het ontbijt hebben we nog even onze nieuwe projectlocatie bekeken en daarna zijn S en F weer naar huis gegaan. Suzanne moest vandaag nog een toets doen voor een cursus van haar werk. Een cursus die ze helemaal in het Zweeds heeft gevolgd en afgerond. Super!

Wij zijn met het hondenvolk naar Karlsborg gegaan om daar lekker wat te gaan wandelen in de omgeving van de 'Stenbryggan'.

Dit is de Stenbryggan

 De Stenbryggan is een sfeervolle haven omgeving in de buurt van de militaire vesting. Een prachtig gebied dat een nostalgische sfeer ademt. Rond de haven heb je een wirwar van oude straatjes met namen die met het havengebeuren te maken hebben.





Op de bryggan staan picknick setjes waar je lekker kunt zitten en weg kunt dromen aan de waterkant.


Een wandeling waarvan ik erg heb genoten. Thuisgekomen was onze lieve reus erg moe! We dachten nog wel een erg groot kussen XL voor hem te hebben gekocht......




Ik heb ijs gemaakt in de nieuw aangeschafte ijsmachine die bij de Lidl in de aanbieding was voor 15 euro. De bak zet je 24 uur in het vriesvak, waarna je in 40 minuten een heerlijk ijsje kunt maken. Voor ons in de LCHF variant. Heerlijk!



 Ja dan nog de titel van deze blog. Een quote deze keer van de NL-se minister president ' Wie zou er naar Zweden willen als je ook naar Italië kunt'. Nu lijkt Rutte me geen slechte vent maar klaarblijkelijk is hij nog nooit in Zweden geweest. Bovendien denk ik dat hij vanuit zijn functie een dergelijke oordelende uitspraak niet zou moeten willen maken. Elk land heeft zijn schoonheid zowel Nederland als Italië als Zweden. Elk land met zijn eigen kenmerken. De Corona heeft Zweden zwaar getroffen wanneer je kijkt naar het aantal overleden personen. 90 % hiervan is ouder dan 80 jaar. Veel slachtoffers zijn gevallen in de ouderen tehuizen. Het aantal overledenen in Zweden komt overeen met de oversterfte (Dat laatste is het aantal sterfgevallen, meer dan gebruikelijk). Ik las in de krant dat voor een aantal landen in Europa het getal van overledenen aan Corona niet overeenkomt met dat van de oversterfte. Waardoor het vergelijken lastiger wordt. In Zweden is de R onder de 1, in de regio Göteborg is er echter nog geen daling. In onze gemeente Karlsborg zijn tot nu toe bijna geen besmettingen geconstateerd. Wat mij betreft blijft dat zo. De zorg kan het aantal zieken aan, de economie blijft draaien, de horeca heeft het zwaar maar blijft open. De keuze die is gemaakt is die van de gulden middenweg. Hoe deze keuze uiteindelijk zal uitpakken dat zal de toekomst ons leren. Maar dat het hier nu aan alle kanten uit de hand loopt, dat kun je denk ik niet zeggen. De meeste mensen in onze omgeving, kennen geen andere mensen die Corona hebben of hebben gehad. Zweden is geen Nederland, is geen Italië. Persoonlijk vind ik het wat ongelukkig klinken wanneer een minister president een dergelijke oordelende uitspraak doet waarin je een persoonlijke voorkeur hoort doorklinken. 
Ik hoop dat een ieder zijn volle verstand gebruikt in het omgaan met zichzelf en met de ander. Zo zullen we er uiteindelijk weer uit kunnen komen.

Wordt vervolgd







Geen opmerkingen:

Een reactie posten