dinsdag 16 juni 2020

Van parasol tot paraplu

Nu hadden we vandaag wel volgas vooruit gewild met onze spa maar het verliep toch weer net eventjes iets anders. De regen zette de rem erop. Toch zijn we blij met de regen want de grond was echt kurkdroog en dat terwijl de boeren net al het zaaigoed op het land hebben uitlopen. Delen hiervan zagen we al ietsje geel worden dus deze regen is erg welkom. 
Onze eigen moestuin begieteren we bij het warme weer elke avond uit de waterput. Daar hebben we twee gieters bij staan waarmee we dan elke avond een half uurtje pompen, lopen en gieteren.

Gerrit stond niet ingesteld op een hele dag binnenzitten en werkte eerst gewoon in zijn t-shirtje in de regen, toen kwam de regenjas erbij aan en daarna de parasol erbij. Zo kon hij toch enigszins droog blijven toen hij al helemaal nat geregend was. 
Van het hele lage terras dat eigenlijk bijna in het grind komt te liggen en waar de hottub op komt te staan en waar een hoger terras overheen komt....heeft hij nu bijna alle balken liggen. Deze balken moet hij op maat zagen dus dat duurt allemaal ietsje langer dan die van eerste deel van het terras die precies op maat waren. Van het hogere terras heeft hij de omtrek bijna liggen zodat we nu kunnen zien hoe het wordt. Ik snap dat het een wat ingewikkeld verhaal is. Je zou kunnen zeggen dat onze spa drie verdiepingen krijgt, een kelder, een beganegrond en een bovenverdieping. De hottub rust op de keldervloer, gaat door de beganegrondvloer en steekt nog ietsje uit boven de verdiepingsvloer.
Wanneer je heel goed kijkt zie je dat er tussen de balken in het grind een aantal tegels liggen. Hierop komen straks korte vierkante balkjes op te staan waarbij tussen deze balkjes en de tegel een soort vochtkerend materiaal komt te liggen dat men hier tjärpapper noemt. De vierkante balkjes worden gemonteerd aan de lange leggers. Zo wordt de zaak meer stabiel en krijgt de hottub meer ondersteuning. Onder het laagste terras komt zo een heel plateau van stenen met vierkante balkjes te liggen.

Köp Takpapp hos Byggmax - 44 Takpapp från 39,95 kr
tjärpapper
Gerrit heeft zo'n beetje de hele dag doorgewerkt in de regen. Alles voor het goede doel....een mooie spa.

Ik was vanochtend eerst ook enthousiast begonnen met het schilderen van de staketspjälor. Die moesten deels nog in de grondverf en daarna in de Jotun demidekk eggvit. Het gronden lukte nog net voordat de regen kwam. Het afschilderen heb ik deels in de kelder gedaan en een deel moet ik nog.
Ze staan nu netjes in gelid in de kelder te drogen. Het valt me nog alleszins mee hoe mooi gaaf deze plankjes nog zijn. Dat zal straks best wel netjes staan.




De onderste schroefgaatjes in de plankjes heb ik dichtgeplamuurd, de bovenste gaatjes kunnen we hergebruiken straks bij het monteren van de pjälor.

Omdat ik niet hoefde te helpen bij de montage van de balken had ik ineens zomaar een dagdeel over.... (ik wil wel vaker regen).

Zo kon ik mooi een start maken met mijn bij Bol bestelde en bij H en C afgeleverde boeken over Patroontekenen. Zo op het eerste gezicht lijkt de keuze een gouden greep te zijn. Stap voor stap en met duidelijke tekeningen wordt er uitleg gegeven. In het eerste boek worden de basistechnieken en basispatronen behandeld en in het tweede boek de aanpassingen en verfraaiende details.

het basisboek

metingen


 En hoe ga je dan van bovenstaande rechthoeken naar onderstaande patroondelen.



Ik ben dus nu zover dat ik een halslijn, armsgaten, schouderlijnen en coupenaden kan tekenen. Ik wacht met smart op mijn nieuwe kleermakers lineaal die ik moet gebruiken voor het tekenen van de rondingen. Ik vermoed dat die deze week gaat arriveren.

Zo is er alweer een dag voorbij in deze Coronatijd, een dag waarop het nieuws naar buiten komt dat het AMC  krachtige antilichamen heeft kunnen halen uit het bloed van ex Corona patiënten. Antilichamen die gebruikt kunnen worden voor behandeling een preventie. Dat is alweer goed nieuws. Het nieuws in Zweden is dat er een stijging is van het aantal gevallen doordat er nu heel intensief wordt getest en dat er een daling is van het aantal mensen op de IC en het aantal overledenen. Die dalingen zijn al een poos gaande. Ook dat is goed nieuws.

Blijf gezond allemaal!!

wordt vervolgd......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten