zondag 14 juni 2020

Meten is weten en de spa krijgt een beetje vorm

Meten is weten en het meetlint en de waterpas zijn dan ook Gerrit's  meest gebruikte gereedschappen wanneer hij in constructie is. Het gaat nu zelfs zover dat hij ook 's nachts aan het meten is. Dat kan nu ook prima want 's nachts is het licht, het wordt bijna niet donker. Gisteravond had hij een klein probleemstellinkje en dat heeft hij vannacht opgelost. Ik vind het prima hoor al lijkt het mij rustiger om dit soort klussen overdag te doen. Maar recht van spreken heb ik niet...



 


 Het is ook wel fijn want het betekent dat de dingen die er bij ons gebouwd worden meestal wel goed recht staan en haaks zijn. In deze fase laat ik hem altijd maar knutselen en af en toe moet ik even komen als hij een paar extra handen nodig heeft.


 Dit project is wat het meten aangaat ook wel een uitdaging want we willen graag een recht terras omdat anders het water uit de hottub loopt het vångdalen in maar de locatie  loopt aan alle kanten niet recht. Dat is te zien op onderstaande foto waarop de balken zo ongeveer waterpas staan. Op alle hoeken is de afstand tot de grond verschillend.  Recht zal het worden, daar zit ik niet over in.


Langs de rand van het terras aan de kant van het Våndalen komt een hekje. Dit om te voorkomen dat we uit de hottub stappen en de brandnetels in rollen want die laatsten die groeien daar weelderig.


Nu hebben we in de opslag nog staketspjälor staan. Nu denk je wellicht wat is dat dat??. Wel dat zijn plankjes die in een bepaalde vorm zijn uitgezaagd en die je gebruikt voor het maken van een hekje. In 2014 had ik een hele serie op de kop getikt op Blocket en een groot deel daarvan hebben we gebruikt voor het maken van de balustrade van ons balkon, een project dat heel goed gelukt is al zeg ik het zelf. Nu hebben we er nog een aantal over en laat dat nu net genoeg zijn voor het hekje van de spa.
Dat zit even lekker mee, al betekent het wel dat ik al die plankjes moet schoonmaken, schuren, grondverven en aflakken en ik weet nog van de vorige keer dat dit een heel karwei is.


Gerrit is vanochtend nog even op stap geweest om materiaal te halen zodat we wat door kunnen werken. We kregen namelijk van de leverancier van de hottub, die hier badtuna heet, door dat deze zo rond de 22e juni wordt geleverd. En dan moeten we natuurlijk wel een plek hebben waar die dan kan staan. Flink doorwerken dus maar.


Btw..die dikke stenen die komen we tegen bij het ingraven van de grondankers. Ik ben er overigens wel blij mee want ik spaar ze voor de afscheiding van de voortuin.


Kijk....hier staat dan de eerste paal al voor het hekje. Dat hekje maken we natuurlijk pas als laatste maar de palen die moeten we nu al monteren.

Ik heb me vandaag voornamelijk ontfermd over de plankjes. Ze zijn inmiddels schoon, geschuurd en ik het het onderste randje schuin afgezaagd. 



En bij alles wat ik doe heb ik goed gezelschap, dat is fijn. Mijn plankjes liggen nu half in de grondverf, de andere helft komt morgen. Het is inmiddels alweer half tien 's avonds wanneer ik deze foto's maak.



 Gerrit heeft zich beziggehouden met het verder uitlijnen van het terras, het monteren van de staanders in de ankers en hij heeft in een deel van het terras de leggers gemonteerd. Dat ging lekker vlot omdat deze precies de lengte hadden van een houtmaat 3.30 meter lang. Dat scheelt dan even het zagen en je hebt geen afvalhout. Morgen maakt hij in het midden onder elke legger een tegel met een steun waaraan de legger nog gemonteerd gaat worden. Zo wordt het een mooie stevige constructie.


 Het was trouwens heerlijk om vandaag buiten te werken. We hebben echt hoog zomer weer. Op het warmst van de dag leg ik Gösta even in zijn slaapkamer. Dan is het voor hem echt te warm buiten in de zon. Onze Muppets (Arvid en Fynn) doen niet anders dan elk zonnestraaltje opvangen, ze kunnen bijna onbeperkt warmte absorberen.

Wel zo is het alweer een heel verhaal geworden. Morgen gaan we verder.

Wordt vervolgd....



2 opmerkingen:

  1. Wat ha jim it lekker sa yn de simmer! En dy spa, dat wurdt wol wat.
    Op dy earste foto wer't Gerrit sa stralend yn de camera sjocht liket er gjin dei âlder as tritich jier lyn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat komt foaral ek omdat syn hier net griis wurdt! :-) mar we fiele us ek net ald hjer en we hawwe ut hjir goed en heerlyk!

      Verwijderen