zondag 10 juli 2022

Een mooie aankoop

Vorige week maandag zijn we met z'n allen naar Skövde getogen om daar een poging te ondernemen tot het openen van een bankrekening voor H en Ch. Die bankrekening hebben ze nodig voor het kopen van een huis. Daarover heb ik vorig jaar al eens een blog geschreven die je hier terug kunt lezen. Je hebt die rekening nodig voor het doen van de aanbetaling aan een huis. De makelaar accepteert geen betaling vanaf een buitenlandse bankrekening en de reden is dat er bij een buitenlandse betaling een controle moet worden gedaan op witwassen en dit veel tijd gaat kosten en er mogelijk ook enige onbekendheid is met de te doorlopen procedure. Maandag j.l. hebben we in Skövde twee banken bezocht, de Länsförsäkringar en de Handelsbanken. Willen ze twee rekeningen openen, nee..... maar er worden voorwaarden gehanteerd voor het openen van een rekening. Je moet of een persoonsnummer hebben, iets wat je kunt verkrijgen wanneer je in Zweden woont en hier een inkomen hebt en belasting betaalt, of je moet in Zweden een huis in je bezit hebben. Voor dat huis moet je dingen betalen zoals water en elektriciteit en verzekeringen en daarvoor heb je een Zweedse bank nodig. Wanneer je geen persoonsnummer hebt en geen baan in Zweden moet je  een koopcontract van je huis kunnen tonen aan de bank. Bij de Länsförsäkringar bank hebben we hierover een heel gesprek gevoerd. Daar wordt aangegeven dat het prima mogelijk moet zijn om de aanbetaling van een huis te doen vanaf je Nederlandse  bankrekening, ze willen geen bankrekening aanbieden. Wel daarna naar de Handelsbanken gegaan alwaar eenzelfde verhaal maar hier wel een verzoek gedaan tot het openen van een bankrekening en hiervoor een formulier ingevuld. Hierop volgt nu een controle die twee weken gaat duren en waarvan we nog niet zeker weten of het uitmondt in een bankrekening. Wat een gedoe zeg, met een makelaar die je naar de bank verwijst en de bank die je naar de makelaar verwijst.

Ondertussen hadden H en Ch. een drietal huizen gevonden die ze wel zouden willen bezichtigen. Daarvoor zijn we vorige week woensdag, donderdag en vrijdag op stap geweest met overnachtingen in een B & B in de buurt. Twee huizen vielen na bezichtiging gelijk af maar het derde huis paste bijna aan alle kanten in hun wensenlijstje. Een huis met een 'million dollar view' vond Chang toen we de woonkamer instapten en waar een grote raampartij uitzicht bood op de directe omgeving, Henk was iets gereserveerder en maakte er 'half a million' van :-). Het kan altijd nog beter maar 'half a million' is ook al fantastisch.
Woensdag hebben ze een bod uitgebracht op het huis en donderdag hoorden we dat het bod door de verkoper is geaccepteerd. Hoera!! Wonder boven wonder kwamen er geen andere biedingen waardoor ze in een soort van biedingen rally terecht zouden komen.
Nu nog afwachten hoe de aanbetaling op de rekening van de makelaar te krijgen. Zo blijft het nog wat spannend. Afgelopen dinsdag werden de handtekeningen gezet. 
Het huis heeft een mooie grote tuin waarin Emke veilig kan spelen en een eind verderop in de straat waarin het huis ligt, is een zgn. förskola. (Een förskola is een instelling waar kinderen vanaf 1 jaar naartoe gaan en waar pedagogische begeleiding is van hbo opgeleide förskollärare. De förskola heeft een leerplan en elk kind heeft recht op 525 uur förskola per jaar ongeacht of ouders wel of niet werken.) Naast de förskola ligt de Grundskola en dat is het basisonderwijs. (Deze vorm van onderwijs is onderverdeeld in een onderbouw (klassen 1-3) een middenbouw (klassen 4-6) en een bovenbouw (klassen 7-9))  De school in het dorp heeft onderbouw en middenbouw. De bovenbouw is elders. (Na de bovenbouw gaan de leerlingen naar een soort van middenschool die voor alle niveau's gymnasium genoemd wordt.)

Dat waren dus al heel wat spannende belevenissen in één week tijd. Na de handtekeningen en de aanbetaling is de koop definitief en dan is het tijd voor de leuke zaken. Natuurlijk willen ze het huis ook wat naar hun eigen smaak en behoeften aanpassen. Dat wordt dus nadenken over inrichting, kleuren en keuken etc. 




Het aangekochte huis ligt in Örebrolän in een mooie omgeving. Zo kunnen we ook nog een beetje naar elkaar toe reizen. 
We zijn tijdens ons uitstapje ook nog even in Nora geweest, daar hadden Gerrit en ik vorig jaar voor hen twee huizen bekeken en daar zijn we nog even langsgereden. Gelukkig heeft dat destijds niet geresulteerd in een koop want nu met de 'real live view' werden ze afgekeurd. Pfff....een huis bezichtigen voor iemand anders is een hele verantwoordelijkheid. In Nora hebben we ook met elkaar geluncht. 


We hadden een positieve reis met zeker een positief resultaat. Nu maar afwachten wanneer de uiteindelijke move naar Zweden kan plaatsvinden. 

Ondertussen is ook de bankrekening door de Handelsbanken aangeboden nu er een koopcontract is. Een huis en een bankrekening, dat is geen slechte score in twee weken tijd. Omdat het toch wel een feestelijke gebeurtenis is zo'n aankoop heb ik, eenmaal weer thuis, voor bij de koffie een Budapestrulle gemaakt. Die hebben we heerlijk met elkaar opgesmikkeld.



Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons allemaal en wordt vervolgd.....










 

4 opmerkingen:

  1. Tjonge wat leuk allegearre! Wol knap fan jim dat jim no al de helt fan jim bern ticht yn de buurt krijg (half the million).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja de plannen wiene er al langer mar it moment moest sich noch foardwaan. No is it safier. We fine it leuk dat se by us 'yn de buurt' komme te wenjen.

      Verwijderen
  2. Gefeliciteerd. Een echte Corporaal invasie in Zweden, waar gaat dat eindigen? Friesland loopt leeg. 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel meer hebben we er op dit moment niet wonen dus wat ons betreft is dit het einde van de leegloop :-)

      Verwijderen