zaterdag 16 oktober 2021

Met Bosse naar Nora en Grythyttan en problemen bij het kopen van een huis.

Wij zijn de afgelopen drie dagen met Bosse op stap geweest. Het was deze keer een reis met een doel omdat we waren gevraagd om in en rondom Nora een aantal huizen te bezichtigen. Omdat we die omgeving erg mooi vinden zijn we er drie dagen gebleven. Onze eerste ervaring met Bosse op reis in oktober want meestal hadden wij in deze tijd de caravan alweer lang en breed in de winterberging staan. Nora is een klein stadje dat ligt in Västmanland in de provincie Örebro län. Er wonen ongeveer 6500 mensen, het centrum van het stadje is leuk om even in rond te lopen. Er is een lang wandelpad langs het Norasjön (meer) waaraan Nora ligt. Erg mooi. Nora ligt 30 km ten noorden van Örebro.

..                                                                                  de boulevard

het stadscentrum


het oude station met daarin een museum en een VVV kantoor








De campings bij Nora waren gesloten en ook de camperplaats in het stadje was in winterrust. Gelukkig wisten wij een moois stekje gelegen aan de 'Tre sjöars väg en daar hebben we twee nachten gestaan. Voor de daadwerkelijke bezichtigingen reden we dan terug naar Nora en dat ging prima. We hadden onze honden mee en die lagen mooi rustig in de camper te slapen terwijl wij de huizen bekeken. 

onze camperplek aan het Uskenmeer

We hadden prachtig weer vooral de eerste twee dagen en ook nog een heel mooie zonsondergang.


onbewerkte foto


Toen wij onze missie hadden voltooid, de informatie was overgedragen en er zelfs een keuze was gemaakt zijn wij uit de omgeving Nora vertrokken. We hadden het nog erg naar onze zin zo in ons uitje met Bosse zodat we besloten naar een volgend plekje te rijden in de buurt van Grythyttan. Dat is niet echt een heel verre reis Nora en Grythyttan liggen vlak bij elkaar, zeker naar Zweedse begrippen. In de zomer is deze plek aan het Sirsjön meestal bezet maar nu konden we Bosse er zo neerzetten. 



Lekker nog even uitwaaien met z'n allen. En kijk...leuk dat huisje op het kleine eilandje met de vlag hoog in top!


Eén nacht hebben we er gestaan, een nacht met storm en veel regen. Zoveel regen dat ik me al zorgen maakte of we er wel weer weg konden komen. 's Ochtends hebben we lekker de tijd genomen voor ons ontbijt, daarna een lekkere wandeling gemaakt, koffie gedronken en in de middag zijn we vertrokken naar huis. Dat was nog een heel mooie tocht. De storm was voorbij, de regen ook en het was mooi herfstweer.
Het waren drie intensieve dagen met veel appjes en telefoontjes. We hebben weer veel geleerd over het proces van huizen kopen. Het bleek ons namelijk dat het niet meer mogelijk is om te bieden op een huis wanneer je niet een Zweedse bank hebt. Wanneer je een bieding wilt doen moet je eerst een lånelöfte hebben (dat is een belofte van de bank dat je het benodigde bedrag kunt lenen). Hoef je niet te lenen omdat je het geld ervoor zelf hebt gereserveerd dan moet de bank een bevestiging geven dat je geld er staat en dat je het huis kunt betalen. Bovendien heeft de bank een verplichting tot onderzoek waar je het geld vandaan hebt. Veel bieding processen verlopen met je BankID als identificatie. Dat Mobiele Bank ID verkrijg je uitsluitend met een persoonsnummer. Heb je dat allemaal niet, omdat je voor Zweden in het buitenland woont, dan kun je niet meebieden. Daarnaast is het in Zweden heel erg lastig om zonder persoonsnummer en zonder dat je in Zweden bent, een bankrekening te openen. Het komt er bijna op neer dat wanneer je niet in Zweden woont, het bijna onmogelijk is om er een huis te kopen. Het nam even wat discussie met de makelaar om dit allemaal helder te krijgen. Nu proberen als niet ingezetene van Zweden en zonder persoonsnummer toch online een bankrekening te kunnen openen.........een hele uitdaging. Wanneer dat al lukt is er waarschijnlijk zoveel tijd verstreken dat het onderhavige huis al lang is verkocht.

Gerrit en ik wensen jullie allen een fijn weekend toe en .....

Wordt vervolgd..............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten