vrijdag 22 juli 2022

We zijn weer op orde met de temperatuur

Meestal blijft ons huis heerlijk koel ook bij warmere dagen. Echter gisteravond was het overal warm, te warm. Gösta wist bijna niet meer waar hij het moest zoeken. Ja hij kan altijd nog in de kelder maar het is een hond van vaste gewoontes. In de kelder is hij bijna nog nooit geweest, laat staan dat hij er kan slapen.
Alle deuren en ramen hadden we tegen elkaar open gezet zodat het een beetje kon doorwaaien. Maar het bleef warm. Arvid kan er wel tegen, dus toen het bedtijd was liep hij mooi de honden slaapkamer in en ook daar had ik het raam open gezet. Voor Gösta was het daar veel te warm. We besloten Gösta voor één keer in de weefkamer te laten slapen, hij loopt daar altijd doorheen om zo in de hondenslaapkamer te kunnen komen , vertrouwd dus. Ergens midden in mijn nacht (6.00 uur), want ik viel ongeveer half drie in slaap ook vanwege de hitte, werd ik wakker van een voor mij onbekend geluid. Er brulde een hond, ik dacht van buiten. Ik mijn bed uit, ik was toch weer wakker dus wat maakt het uit, om buiten mijn oor te luister te leggen. Ik hoorde niks meer. Proberen om verder te slapen maar opnieuw dat geluid van een kermende hond. Zo luid, je zou het in Karlsborg wel kunnen horen dacht ik nog. Dus ik weer naar beneden en daar lag Gösta heerlijk rustig en ontspannen in zijn mand in de weefkamer. Het gekerm kwam uit de hondenslaapkamer, het kwam van Arvid! Ik ernaar toe,  Arvid stond voor de deur, sprintte mij voorbij en liep in één streep naar de buitendeur. Ik dacht nog dat hij hoognodig moest plassen maar toen ik de deur opende sprong hij naar buiten om daar twee rondjes in volle vaart door de tuin te sprinten. Daarna kwam hij weer terug naar de deur en wilde wel weer naar binnen. Snap je dat nu, hij is 14 jaar! Dan sprint je toch midden in de nacht niet meer door de tuin.... Ik heb hem in de keuken in zijn mandje gestuurd en ben weer naar boven gegaan. Vandaag zijn ze beiden weer in hun normale doen. Wellicht is hij bevangen geraakt door de hitte overdag of heeft hij een zonnesteek opgelopen.....
De temperatuur is zo ongeveer een kleine 20 graden gezakt. De thermometer op het zuidterras geeft nu 20 graden aan. Heerlijk!!!!


Vanochtend hebben we een korte wandeling gemaakt omdat het toen nog best warm was. Daarna zijn we naar Mariestad gegaan om boodschappen te halen. Op de terugweg brak de donker geworden hemel open en konden we echt merken dat het koeler werd. Sommige auto's gingen aan de kant staan vanwege het slechte zicht door de regen. Wij zijn rustig doorgereden. Thuisgekomen was het wel een heel ander aanzicht dan in de dagen hiervoor.



De rest van de dag is het blijven regenen. Op het moment dat ik deze blog schrijf is het 20.00 uur en valt de regen weer eventjes met bakken uit de lucht. Wat heerlijk voor de natuur, en wat heerlijk voor ons ook. Vannacht kunnen we weer onder de deken i.p.v. erop.

Ik doe ook nog een experimentje in de vensterbank. Elke dag eet ik tuinkers op mijn kaas. Heerlijk en heel gezond. Het is in de winkel niet altijd te koop en daarom dacht ik het zelf te gaan kweken. Ik heb een aantal zakjes met zaad gekocht die ik aanvankelijk op watten probeerde te laten ontkiemen. Dat werkte wel maar nu doe ik het op keukenrolpapier en dat gaat nog beter. Goed nat maken zaadjes erop strooien, goed dicht op elkaar, folie er overheen en in de vensterbank en in vijf dagen heb ik tuinkers. Dat is een gelukt experiment. Mijn tweede experiment handelt over tomaten. Elke dag eten we bij ons ontbijt tomaten, ze bevatten veel dingen waaronder kalium. Tomaten zijn duur geworden want ze worden gekweekt in kassen en onze tomaten komen net als de tuinkers overigens bijna allemaal uit NL dus de vervoerskosten komen er ook nog eens overheen. Ik heb helaas (nog) geen kas maar ik vroeg me af of ik zelf ook tomaatjes zou kunnen kweken in de vensterbank. Van een soort die we erg lekker vinden heb ik op een ochtend tijdens het ontbijt de pitjes op keukenpapier gelegd, folie erover en in de vensterbank op het zuiden gezet. Binnen een week ontkiemden de pitjes. Nu heb ik een bakje vol ontkiemende plantjes. Ik ga de besten eruit selecteren. Ik weet echter niet of het zover komt dat ik dit jaar tomaatjes van de vensterbank kan eten. Het is al wat laat in het jaar immers. Maar dat het zo lukt is wel heel leuk want ja als je bij de zaden staat, hoe kies je dan de lekkerste tomaten? Misschien kan ik er wel een groeilamp boven hangen. We zullen zien hoe het loopt. In elk geval is het heel leuk om te doen. Jammer dat ik er niet eerder aan gedacht heb. Wel eerder heb ik tomatenzaadjes geplant maar die zette ik dan net als de voorgekweekte groenten in de moestuin. Dat was geen succes.


Wel de provisiekast is weer gevuld, het huis weer afgekoeld, de honden weer op orde, wat wil een mens nog meer. Fijn weekend!

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....











 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten