donderdag 14 juli 2022

Is Mariestad een mooie stad

 Dinsdag zijn we met z'n allen naar Mariestad getogen om daar een stadswandeling te gaan maken. We hadden mooi weer en het was heerlijk om buiten te zijn. Mariestad is deels een prachtige stad. Een deel van het oude stadsbeeld is bewaard gebleven. Dit is het deel rond de prachtige Domkerk. Vandaag hadden we geluk, de kerk was geopend voor publiek en we zijn naar binnen gegaan. Deze Domkerk is het symbool van de reformatie eind 16e eeuw. Net na de start van de bouw van de kerk werd de Lutherse leer als staats theologie aangenomen. Het is een kruiskerk in een laat gotische stijl. Het dak en de kerktoren zijn bedekt met koper. De kerk heeft een uitzicht over het Vänernmeer. Ik zag in de kerk op een bord waarop alle predikanten stonden vermeld vanaf het moment van inwijding van de kerk dat de huidige predikant de naam Willen - Jan Fens draagt en idd het is iemand van Nederlandse komaf.

De kerk:

Het uiterlijk is prachtig, niet bepleisterd, opgetrokken uit natuursteen.

In vol ornaat kan ik de kerk niet op de foto krijgen daarvoor is het om de kerk heen te dicht bebouwd met smalle straatjes. 

het altaar

In de kerk heb ik even een kaarsje aangestoken voor mijn moeder. 


Na ons bezoek aan de kerk zijn we verder gegaan met de stadswandeling en dan kom je zeker in het oude deel van het stadscentrum prachtige hoekjes tegen. Zoals hier.


en hier.

In het stadscentrum heb je vervolgens twee pleinen.  Het ene plein, dat wat je hierboven op de foto ziet, is omheind met oude gebouwen en heet dan ook 'Gamla torget' (het oude plein), het andere plein was ooit omheind met oude gebouwen maar nu niet meer helemaal, het draagt de klinkende naam 'Nya Torget' (het nieuwe plein). 
Daar aan het nieuwe plein hebben we in de schaduw (want dat was nodig) een heerlijke lunch genuttigd en zo hadden we een goed uitzicht op dit plein. We hebben er ons over verwonderd hoe niet afgestemd de bebouwing rondom dit plein is. Er staan nog een aantal mooie oude gebouwen, zoals het gebouw waarin de handelsbank gevestigd is. (Ik noem deze naam even voluit vanuit het goede gevoel dat ik heb overgehouden met het verkrijgen van een bankrekening bij deze bank door H en Ch.)
geleende foto

Tegenover dit gebouw staat dit.....

geleende foto wiki

Wij hadden daar, waar wij buiten zaten, uitzicht op dit rode gemeentekantoor. Onze eetgelegenheid bevindt zich in het Cityhuset. De naam zelf klink al wat bedenkelijk en het ziet er zo uit:


Ook niet iets waarvan je nu direct erg blij wordt. Het gemeentehuis en het Cityhus staan aan het nieuwe plein dat zo eind zestiger jaren met deze gebouwen een moderne strakke uitstraling heeft gekregen. 'Mooi' dacht men toen waarschijnlijk! Ik moet erbij vertellen dat er in de afgelopen paar jaar veel is geïnvesteerd om dit deel van het centrum weer aantrekkelijker te maken. Een aantal van de modernistische gevels is vervangen en op de bovenverdiepingen zijn appartementen gerealiseerd zodat het een meer levendiger uitstraling heeft gekregen.

Eenmaal thuisgekomen hebben we er nog een gesprek over gehad, over de keuze van deze strakke vaak ook sombere gebouwen zo rondom een stadsplein, iets dat je in Zweedse steden veel vaker ziet. We vroegen ons ook af hoe het plein er voor de bouw van deze gebouwen uit heeft gezien en hebben dat opgezocht. Google geeft ons dan het volgende beeld.


Oh wat prachtig toch! De tranen springen me bijna in de ogen. Aan de rechterkant zie je het gebouw dat is gesloopt ten behoeve van de bouw van het gemeentekantoor. Links zie je een ook een prachtig gebouw staan en ook dat vind je niet meer terug.

In de zoektocht naar deze laatste foto ben ik op een site gestuit met de naam 'Arkitekturupproret'. Ik denk dat ik de naam niet hoef te vertalen. Op deze site staat o.a. een lijst van de meest lelijke gebouwen in onze provincie/Zweden. Vaak laat deze site ook beelden zien van hoe het vroeger was en welke gebouwen er voor de te realiseren nieuwbouw gesloopt zijn. Ik laat enkele voorbeelden zien en ik wil duidelijk vermelden dat deze voorbeelden staan benoemd op de site Arkitekturupproret. Vaak ook geeft men een door architekten getekende alternatieven voor de vierkante dozen zoals de gebouwen vaak worden genoemd. Ik wil beginnen met het gebouw waarin de school voor architectuur zelf is gehuisvest in Stockholm.. 

1. Zo is het nu:
school voor architectuur

1b. Dit is ervoor gesloopt:
Maar dan in onze eigen provincie.

2a.Vänersborg school voor hoger algemeen onderwijs met hieronder de voorkant van het gebouw en op de volgende foto de achterkant. Dit gebouw is in 1963 gesloopt. Daarvoor in de plaats is het gebouw gekomen zoals afgebeeld op de derde foto.
:


3a. Een ander voorbeeld in Trollhättan. Onderstaande foto's zijn van hoe het nu is.



3b. Dit stond er, gesloopt in 1975:

4a. In Borås staat nu het politiebureau op onderstaande foto:


4b. Op een plek die er voorheen zo uitzag:


5a. In onze buurtprovincie aan de oostkant van het Vättern ligt Linköping. Hier een foto van een winkelstraat in het stadscentrum.


Nu ben ik zelf niet tegen alles wat nieuw is, moderne architectuur kan ook heel mooi zijn en elke tijd heeft zijn eigen kenmerken natuurlijk en dat mag ook wel te zien zijn. Vaak zie je echter wel dat het kenmerkende en het eigene, het pittoreske van een oude binnenstad verloren is gegaan met de bouw van 'modernistische' koopcentra of andere gebouwen en dat aan het nieuw ontstane stadsbeeld de afstemming en de harmonie ontbreekt. 
Wat een bezoekje aan Mariestad al niet teweeg kan brengen. 

Na onze lunch hebben we de wandeling voortgezet, we zijn langs de waterkant gelopen wat dan weer een heel sfeervol deel is met vele restaurants en kiosken. Een heel eind verderop heeft Mariestad  aan de rand van het stadscentrum grote camperplaatsen georganiseerd, waarschijnlijk om het toerisme in de stad te stimuleren. Het is daar in de zomer erg vol met campers. Geen mooi gezicht maar de toeristen brengen wel gezelligheid in de stad met zich mee en omzet voor de middenstand.
In de haven lag ook nog dit mooie schip waarmee je dagtochten op het Vänern kunt maken. 

Wij hebben zo aan de waterkant bij een van de kiosken nog een ijsje gegeten. Het ijsje was heerlijk. Toen het op was ontdekten we deze kaalgeplukte kraai. Wellicht had die het ijsje meer nodig gehad dan wij......


Het was een leuk en gezellig dagje uit zo in Mariestad.
Dan nog even terug naar de vraag in de titel, 'is Mariestad een mooie stad'. Mijn antwoord is ja en nee omdat er veel moois te zien is maar ook veel lelijks zoals in vele steden in Zweden en ook in Nederland. Gelukkig is er ook heel veel bewaard gebleven en het is aan ons allemaal hierop zuinig te zijn en dit erfgoed te bewaren voor volgende generaties. Wellicht drie keer denken één keer slopen :-)

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.......








Geen opmerkingen:

Een reactie posten