zondag 27 september 2020

Wat doe je op zondag

Vanochtend na het zondags ontbijtje besloten we met de woefen te gaan wandelen in Hjo. Gösta heeft immers, om goed te socialiseren af en toe een andere en wat meer dicht bevolkte omgeving nodig. Hjo is nog wel eventjes een stukje rijden maar dan wel door een mooie omgeving en het voldoet helemaal aan de criteria voor een wat dichter bevolkte omgeving. 
Vandaag was het de eerste dag dat ik mijn winterse jack aandeed. Toen we weggingen was het dertien graden en het waaide stevig. 
In Hjo parkeerden we helemaal zuid vlak aan de walkant van het Vättern. De golven kwamen met stevige rollers op ons af, de weg waar we de auto parkeerden was nat van de water sputters.


Hjo is de stad van de houten huizen. Er staan echt juwelen van huizen met veel snickarglädje. Dat laatste woord duidt versieringen aan een huis uitgevoerd in hout. Hierin laat de timmerman (de snickare) zijn vakmanschap zien. Die huizen zijn geschilderd in prachtige kleurencombinaties. Als ik dat zie dan word ik altijd een beetje jaloers. Die houten facades die vind ik heel erg mooi, al zie ik ook wel dat het een wereld aan onderhoud vraagt. Vele huizen zijn ook wel aan een schilderbeurt toe maar dat zal een vermogen kosten vanwege het aantal werkuren.


Ondanks dat de herfst hier in Zweden volop werkt aan de 'comeback' dit jaar staan er nog veel planten volop te bloeien. Zoals bijvoorbeeld bij 'Villa Flora'. 

De roosjes staan nog mooi te bloeien en het bloemenperk is gevuld met prachtige laatbloeiers.


Een eindje verder ook nog een plantenbak gevuld met prachtige bloeiers. De enorme schroef is trouwens afkomstig van een stoomboot. Vanwege schade aan de schroef moest deze worden vervangen. De stoomboot  (1892) kon met z'n 240 PK en de schroef die 125 slagen per minuut kon maken, een snelheid ontwikkelen van 11 knopen. 

Onderstaande foto vind ik altijd erg indrukwekkend. Boten die boven het water worden opgeslagen.

De haven in Hjo is nog goed gevuld met boten, vandaag zagen we echter met de harde wind geen boot op het Vättern varen. 

We zijn langs de hele kustlijn gelopen, een heerlijke wandeling waarin we veel mensen en veel andere honden tegenkwamen. Altijd weer een flinke uitdaging voor Gösta.

Na de wandeling zijn we niet rechtstreeks naar huis gereden maar hebben we nog een toertje door de omgeving ten westen van Hjo gemaakt. 

Vanavond hebben we van onze wekelijkse saunagang genoten. Echt heerlijk en wat een luxe om dit nu in onze eigen tuin te kunnen doen!


Wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten