vrijdag 25 september 2020

Wardruna och Aurora over verloren liederen en oude tradities

Wie houdt er niet van muziek..... ik wel in ieder geval. Tegenwoordig is het alleen nog luisteren naar en niet meer zelf actief beoefenen. Wat ik altijd erg leuk vind is wanneer ik weer een nieuwe ontdekking doe van muziek die me raakt. Dat is vaak zo wanneer de kinderen (allen ruim volwassen maar het blijven je kinderen) thuis zijn bij ons. Zij kiezen dan vaak de muziek en vaak komen er dan pareltjes voorbij die mij roeren en die nieuw voor me zijn. Soms ook kom je op een andere wijze in verbinding met onbekende muziek. Zo las ik deze week een vraag in een post op een fb forum waarvan ik lid ben over een bepaald muziekstuk. Er kwamen veel reacties als antwoord op die vraag en dat maakt me dan nieuwsgierig.

Het gaat over onderstaande. uitvoering door Wardruna en Aurora en een mannenkoor uit Oslo en het is voor zover ik het kan vinden een gelegenheidsproject. Beluister het maar eens, zelf kreeg ik er kippenvel van.


Wardruna is een groep die zich toelegt op het vertolken van muziek uit de oude Noorse cultuur en tradities. De muziek wordt ook uitgevoerd met traditionele instrumenten en in de originele taal (oud Noors of zelfs de taal die vooraf ging aan het oud Noors, heb ik ergens gelezen maar kan ik niet meer terugvinden). In hun muziek maakt de groep vaak ook gebruik van geluiden uit de natuur (earthy, organic and ethereal). De Noorste mythologie en de tijd van de Vikingen is waarop de muziek wordt gebaseerd.

Aurora Aksnes is een Noorse zangeres met een prachtige  lichtvoetig stemgeluid. Ze heeft al een heel aantal solo albums uitgebracht en doet ook vaak projecten met anderen. Zo ook met Wardruna. Zelf vind ik dit een gouden combinatie met de grote stem van Einar Selvik met de lichte, zuivere en strakke stem van Aurora. De uitvoering komt uit 2017 en is opgenomen op het Traenafestivalen 2017 locatie Kirkehelleren på Sanna, Helgeland. De opname is geen professionele helaas maar toont daarentegen wel heel goed de sfeer van de muziek en wat deze wil uitstralen. Een professionele opname is er natuurlijk ook te vinden op youtube.  



Het lied Helvegen is een lied over sterven en herinneren, over wie zijn heengegaan en over de overgang tussen leven en sterven en over loslaten. Het is een lied over het zoeken naar de verloren liederen en oude tradities.

Prachtig!


Gerrit en ik wensen jullie een goed weekend toe, blijf gezond, houd afstand en was je handen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten