maandag 22 juni 2020

Een gerookt visje en La Belle Époque

Hier waren we al eens eerder geweest, een klein haventje aan de oever van het Vättern, met bij het haventje een kleine visrokerij, Klangahamns fisk, waar je heerlijke gerookte vis kunt kopen. Naar verluidt de lekkerste in de verre omtrek.
De vorige keer dat we er waren hebben we een prachtige wandeling gemaakt met het plan om na de wandeling een lekker visje mee naar huis te nemen. Toen echter was de visrokerij net gesloten. Vandaag troffen we het beter en hebben we een visje gekocht en dit zittend aan de oever van het meer opgegeten. 
 Klangahamn



 Deze vissenkoppen hangen aan een schuur tegenover de visrokerij. Gerrit merkte op dat je zou kunnen zeggen dat het Hua en Min (dat zijn de ouders van Chang) zijn die op hun vlucht terug naar China zitten te wachten. Zij brachten begin dit jaar een bezoek aan NL met een KLM vlucht geboekt voor maart terug naar China. Die vlucht werd geannuleerd naar begin mei. Vlak voor vertrek werd ook deze vlucht geannuleerd en ingepland voor begin juli. Vorige week kwam er bericht dat de vlucht met een week zou worden vervroegd en gisteren kwam er bericht dat ook deze vlucht wordt geannuleerd en nu in de planning staat voor oktober. En dat terwijl je toch heel graag weer naar huis wilt gaan. Het laatste bericht is dat de KLM nu een lange wachtrij heeft van mensen met een ticket terug naar China. Hoe later je die ticket hebt gekocht des te duurder. Hua en Min hebben een 'goedkope' ticket omdat zij deze vlucht al heel vroeg hadden geboekt. Nu komt het hun ter ore dat de KLM mensen met een duur ticket op 1 juli laat vliegen en de mensen met een goedkope ticket een annulering krijgen. Als dat de situatie is dan zou dat wel heel erg bedenkelijk zijn. En ondertussen moeten ze maar afwachten terwijl ze heel graag terug willen en heel begrijpelijk ook heimwee krijgen naar hun eigen leven in China. We leven met hen mee!


Na ons bezoekje aan het haventje zijn we terug gereden naar Karlsborg. Daar hebben we de wandeling die zaterdag in de regen viel, alsnog gemaakt. Die wandeling voerde ons langs de punt van de landtong waarop de vesting is gelegen. Wij hebben deze wandeling niet eerder gemaakt en we waren verwonderd over hoe mooi het er was.

Kaart van Karlsborg

Op het kaartje hierboven zie je de vesting gelegen op de landtong. De punt hebben we gerond. Helemaal op de punt staat een kleine vuurtoren.


Hier op de punt was vroeger ook het militair hospitaal gevestigd. Gehuisvest in een prachtig pand met uitzicht over het water.


Leuk om te zien was ook dat er in de bomen die er op deze punt groeien allemaal vogelhuisjes waren opgehangen die ook nog eens prachtig waren beschilderd. Elk huisje een andere decoratie. In de huisjes waren ook nestjes, we zagen de vogels in en uit vliegen. Ja wat wil je ook wanneer je zo'n prachtig huis mag uitzoeken....

Na de wandeling hebben we in de vesting koffie gedronken. Dit is voor ons de eerste keer in de periode van de Corona pandemie dat we genieten van de horeca.
In de vesting is een heel leuk cafeetje ' La Belle Époque' genaamd naar de goede tijd in Frankrijk, voorafgaande aan de 1e WO. Volgens mij ook de tijd waarin de Vesting is gebouwd. Gelukkig kon Henk ons even bijscholen over La Belle Epoque want wij hadden het zo niet paraat.
Het cafeetje ademt geheel de sfeer van die tijd. Er is een historische kamer ingericht, heel leuk om te zien. De bediening loopt ook in kleding uit die tijd en de tafeltjes buiten waren gemaakt van oude Singer trapnaaimachine onderstellen. Heel sfeervol allemaal en we konden bovendien heel goed met 1.5 meter uit elkaar zitten. Bestellen aan de tap en dan buiten wachten op de 'servering', geheel volgens de regels die hier gelden voor de horeca.




Kijk ook even naar het prachtige behang: 

Duro Gammalsvenska HudiksvallsTeater 




Het binnendeel van het cafeetje

En zo kregen wij onze koffie geserveerd, volgens Henk de lekkerste Cheese cake die hij ooit heeft gehad. Zelf gemaakt volgens mij door de dames in het cafeetje. En wel drie kopjes koffie in elk potje zodat je niet steeds naar binnen hoefde te lopen voor nog een kopje.

De vesting is natuurlijk een Militaire omgeving en ademt ook die sfeer dat kan niet anders. Iets wat ik ook nog niet eerder had gezien was deze Douglas. Helemaal in elkaar geklonken.



En voorzien van het driekronen uit het wapen van Zweden die de drie Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Denemarken symboliseren.


Door ons op deze wijze gefotografeerd!



Blijkbaar is het terrein waar de Douglas staat een plek voor Militaire plechtigheden. Er stond nog een spreekgestoelte of hoe dat in militaire termen ook maar heet,  met twee kanonnen op de achtergrond en een beeld van een parachutist.





Fallskärmsjagarna 50 år (Fallskärm is parachute)


En zo kwam de verkenning van het voor ons onbekende deel van de Karlsborgs Fästning tot een afronding.


Wordt vervolgd

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad prachtige wandeling, wij deden die enige jaren geleden. Wij kwamen praktisch niemand tegen. We deden dit op weg naar ons vakantiehuis. Dat dorn we vaak om niet alleen te reizen maar ook een leuke invulling aan zo'n dag te heven én een moment om de benen te strekken.
    Dat cafeetje kan ik mij niet herinneren. Nog even ogezocht op internet en wat bleek: het is dit jaar pas open Erg leuk, we gaan er vast nog eens langs.
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Jet, Ja een mooie wandeling daar rond de punt. De volgende keer wanneer jullie naar Zweden reizen maar even een stopje inlassen om te genieten van een heerlijk kopje koffie met cheese cake. Heerlijk!

      Verwijderen