donderdag 1 februari 2024

Klaar voor de toekomst

Over het weer valt niet zoveel te schrijven. De sneeuw is aan het wegsmelten, het gras is weer te zien, rest alleen nog de hoge bulten van de aan de kant  geschoven sneeuw. Dat zal nog wel even duren voordat die verdwenen zijn. Een aantal dagen hebben we regenachtig weer gehad, vandaag was er een sterke wind maar gelukkig geen storm. Meer noordelijk in het land, op de fjällen (het grensgebied tussen Zweden en Noorwegen), zou het orkaankracht gaan stormen.

Net liep ik even buiten met Gösta en zag ik aan de glinsteringen in het gras dat het weer vriest. We hebben dan ook een heldere hemel vanavond. 

De afgelopen dagen zijn rustig verlopen. De haard is uitgebroken en het wachten is op de murare. Die heeft ons een bericht gestuurd dat hij begin volgende week komt voor de eerste werkzaamheden. Dat wil niet zeggen de de kakelugn er eind volgende week staat want hij moet eerst een aantal aanpassende werkzaamheden verrichten aan de schoorsteen en de fundering. Dat moet dan eerst weer drogen en daarna kan het proces van opbouwen van start gaan. Wij zullen dan in de tussenliggende periode zelf ook wel iets aan de schoorsteen moeten doen qua afwerking want staat de kachel er eenmaal dan kunnen we er niet meer achter komen.

Maar er staat zowaar nog iets in de planning en dat gaat ineens veel sneller dan verwacht. Al een tijdje, eigenlijk toen de strenge winter ons overviel, denken we na over het vervangen van onze aardwarmte pomp. Die pomp doet het gelukkig nog goed echter de leeftijd loopt op. Hij is nu 23 jaar oud en met die ernstige koude is hij volop in bedrijf en draait hij bijna continu. Omdat je er niet aan moet denken dat de pomp het begeeft onder die extreme omstandigheden zijn we eens gaan kijken naar een eventuele vervanger. Wij hebben nu een Thermia Classic en we hebben daar gelukkig nooit een probleem mee gehad. 

De vorige bewoners gebruikten de pomp niet intensief. Ze stookten voornamelijk hout en gebruikten de pomp voor wanneer ze afwezig waren en voor het warme water. Wij gebruiken de houtkachel helemaal niet en zoals al eerder beschreven wordt het rookkanaal daarvoor nu gebruikt voor de kakelugn in de keuken dus hij kan ook niet meer branden. 


We hebben gewikt, gewogen en gerekend en na alle info op een rijtje te hebben gezet de knoop doorgehakt. We willen onze huidige Thermia vervangen door de Thermia  Atlas 18 . Deze pomp heeft een SCOP waarde van 6.15 (wanneer je hem gebruikt voor vloerverwarming). SCOP waarde wil zeggen dat je (in geval van de Atlas 18) voor 1 deel energie (1KWh) die je erin stop om de pomp te laten werken, 6.15 KWh terug krijgt aan warmte energie We hebben twee offertes aangevraagd en daar kwam overduidelijk Hova Rör als beste uit de bus. Zij hebben destijds ook het aardwarmte systeem in dit huis aangelegd en we hebben voor de pomp bij hen altijd uitstekende service gehad. Ooit was het zelfs zo dat we voor een kleine reparatie (ik geloof dat de circulatiepomp defect was) hulp nodig hadden. De manager warmte pompen kwam bij ons langs om het werk in te schatten en vroeg ons hoe de pomp ons beviel en hoe wij ons huis controleerden bij afwezigheid (wij woonden hier toen nog niet permanent). Wij vertelden hem dat wij de temperatuur controleerden met ons alarm systeem en lieten aan hem zien hoe dat werkt. Hij gaf ons toen zijn nummer en zijn prive nummer en zei dat we hem bij problemen altijd konden bellen. Als hij wist waar hij een sleutel kon halen zou hij in geval van problemen ter stond zorgen voor service. Voor ons was dat toen een hele opluchting want het laatste wat je wilt is dat je huis bevriest in de winter. 

Vorige week kwam dezelfde persoon weer langs. Hij vond de Atlas 18 eveneens de beste keuze als vervanger van de huidige pomp ook al levert hij vele andere merken warmtepompen. In het weekend kregen we de offerte en die hebben we geaccepteerd. We waren in de verwachting dat het werk in maart of april uitgevoerd zou worden. Tot onze verbazing bleek er een mogelijkheid te zijn om volgende week van start te gaan met de werkzaamheden. Volgende week is het aanvankelijk nog redelijk zacht weer dus dat gaat goed. We hebben afgesproken dat de ruimte helemaal leeg wordt gemaakt. Alle oude spullen zullen worden verwijderd. Dus mocht je nog om een houtkachel (vedpanna) verlegen zijn dan kun je die volgende week gratis bij ons weghalen. Je moet hem dan wel even demonteren :-)

Het zal een heel ander gezicht worden in onze stookruimte. 





Dit is natuurlijk een grote beslissing die je niet zomaar neemt. Niemand kan in de toekomst kijken. In elk geval kunnen we nu zelf van de voordelen die de nieuwe pomp te bieden heeft gebruik maken en naar we hopen vele jaren lang veilig en energie zuinig verwarmen. Met de nieuwe kakelugn erbij en de nieuwe aardwarmte pomp zijn we naar we hopen en verwachten, straks klaar voor de toekomst.

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......





Geen opmerkingen:

Een reactie posten