donderdag 22 februari 2024

Het dak op voor een pijp in de schoorsteen

 Ik heb het als P.S. al in mijn vorige post gezet maar voor wie het heeft gemist.......

Eerste kraanvogel geland

De eerste is er weer en dat is zeker een teken dat het voorjaar in aantocht is. De vogels overwinteren in Zuid Spanje en Portugal en ze vliegen in etappes. De laatste etappe voordat ze landen in Hornborgasjön is die vanaf Hamburg. Dat stuk vliegen ze in één keer. al duizend jaar komen ze naar dezelfde plek, een plek waar heel vroeger aardappelen werden verbouwd. Bij de oogst bleven er vele achter die in de winter bevroren en daarmee zoet werden door de omzetting van het zetmeel naar suiker door de vorst. Voor de kraanvogel is dit een heerlijkheid, ze zijn er gek op en ze bevatten veel koolhydraten, nodig voor het herstel na de lange reis die ze hebben gemaakt. Tegenwoordig worden op die plek geen aardappelen meer verbouwd maar worden de kraanvogels tweemaal daags bijgevoerd met graan. Dit wordt gedaan voor de vogels zelf maar ook om het land van de omliggende boeren te beschermen.

Foto: Adam Ihse/TT overgenomen uit DN


Velen wachten op het moment van arriveren van de eerste kraanvogel, dit staat zelfs in de grootste Zweedse Dagbladen vermeld. Het linkje bovenaan deze post is er eentje naar Länsstyrelsen en toont een leuk artikel in het Zweeds. Wellicht even de translate erbij pakken om het te kunnen lezen. De eerste is er dus en nu nog even wachten op de grote groepen. In Hornborgasjön worden ze vanaf een zeker moment elke dag geteld en er zijn perioden dat er wel 20.000 kraanvogels aanwezig zijn. Wij gaan er ook dit jaar zeker even kijken want dat is erg indrukwekkend. 

Gisteren hebben de murare en Gerrit samen de pijp in de schoorsteen laten zakken. Daarvoor was het niet een mooie dag, want het regende. Omdat het later op de dag nog meer zou gaan regenen hebben ze dit klusje 's ochtends als eerste opgepakt. De murare voerde de pijp, die enigszins flexibel is, in, in de schoorsteen en Gerrit trok hem binnenshuis aan een touw naar beneden. Dit ging erg vlot. Toen de buis eenmaal beneden was aangekomen en zichtbaar was in het schoorsteengat moest Gerrit het dak op (voor de eerste keer) om de buis aan te duwen en boog de murare de buis op zijn plek voor de aansluiting op de kakelugn. In een kwartiertje was de klus geklaard!



het trektouw is met tape aan de buis bevestigd

De rest van de dag is de murare bezig geweest met de aansluiting van de kakelugn op de schoorsteen. Later deze week moet hij nogmaals het dak op om de buis uitgang boven in de schoorsteen af te werken.


De aansluiting is helemaal ingemetseld bovenop het muurtje achter de kakelungn

De rest van de dag is Gerrit met de kakelugn in de keuken bezig geweest. We hadden een klein reparatieklusje. Het metaal van de 'Sotlucka' bovenin de kakelugn heeft waarschijnlijk door de regen, een kwetsbare plek ontwikkeld. We hadden de murare gevraagd om dit deel te vervangen. In de weken dat hij nu bij ons aan het werk is en Gerrit hem zo nu en dan assisteert heeft hij gezien dat Gerrit wel een beetje handig is. Vandaag zei hij dat Gerrit wellicht zelf de reparatie ook wel kan uitvoeren. 
De reparatie omhelst het uithalen van de bestaande 'sotlucka' door het weg schrapen van de voeg en het 'ler' de klei er omheen totdat hij loszit en dan proberen de bestaande 'sotlucka' in delen te knippen zodat je die kunt uithalen. Daarna de nieuwe inbrengen, de uiteinden een beetje ombuigen naar buiten en weer aansmeren met 'ler' (klei). Hier gelijk ook maar even een correctie op iets wat ik eerder vermeldde. De stenen van de binnenkant van de kakelugn worden niet opgemetseld met specie maar met 'ler' (klei). Dit houdt zich namelijk beter met het uitzetten en krimpen van de stenen bij het verwarmen van de kakelugn. 


het wegkrabben van de voeg en het 'ler'


Op de foto hierboven is de nieuwe 'sotlucka' ingebracht en aangesmeerd. Mijn knijpers (waarom heb ik er toch steeds minder van) worden gebruikt om de 'sotlucka' goed in het midden van het gat te krijgen. De murare vertelde ons nog dat vroeger op deze plek geen deksel zat maar een ventilatie deksel zoals afgebeeld op de foto onder.

Hiermee kun je in de zomer wanneer je de kachel niet stookt deze ventileren. Misschien wel om te voorkomen dat het metaal door de regen wordt aangetast. Wel de klus, die onder supervisie is uitgevoerd, :-) is goed geslaagd. De voeg moet nog worden gezet maar dat gebeurt wanneer de nieuwe kakelugn wordt gevoegd. In het weekend kunnen we de kachel in de keuken weer stoken dan is de reparatie voldoende gedroogd.


Nu de kachel in de keuken buiten werking is, is het ook ietsje kouder in de keuken. Ik kan nu mooi mijn nieuwe dikke wintertrui dragen en die is lekker warm.

Gösta vindt het heerlijk dat het wat kouder is in onze keuken. Dat kun je zien aan zijn oren.

dit is de oorstand 'goed gehumeurd'

zijn lach

Hij speelt zelfs een beetje met zijn bal :-)

Nu de kachel goed is afgekoeld kan ik mooi al het messing gaan poetsen met Häxan een speciaal milieu vriendelijk messing poetsmiddel.

Gistermiddag heb ik nog mijn blog een beetje bijgewerkt. Ik heb een pagina waarop ik al onze klussen documenteer. Op dit moment ben ik toe tot aan oktober 2022 en telt de pagina al 82 klussen/projecten. Dat liegt er niet om :-) Ik ben nog niet helemaal bij maar nu is het te overzien wat ik nog moet doen. Dat komt op een later moment.

Tot zover weer onze belevenissen. Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd....

3 opmerkingen:

  1. Oh Johanna, Sake is héél enthousiast oer dy kraanfûgels! Binne dy dêr ein maart ek noch...?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was mijn reactie gisteren nog doorgekomen? Of de kraanvogels er eind maart ook nog zijn... (Sake was heel enthousiast)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Sjoukje, Ja hjer it is trochkommen. Ik wie even drok mei hwat oars. Gerrit en ik hienen al toch dat it hiel leuk weze soe om mei jimme nei de kraanfūgels te gean. Yn maar is dat op syn moaist dan binne der in hiele soad. Sille we oars op de app der fierders prate?

      Verwijderen