dinsdag 13 februari 2024

Vervolg kakelugn

 Vandaag is het maandag, een nieuwe week. Tegenwoordig staan we 's ochtends voor ons doen vroeg op vanwege de murare die even na acht uur arriveert. Hij krijgt van ons dan eerst een kopje koffie want hij heeft er dan al een reis van een uurtje op zitten en voorafgaande aan die reis moet hij ook nog al de benodigdheden in zijn bus zetten. Voor hem is het dus helemaal vroeg opstaan en hebben wij nog niet te klagen.

De laatste dagen voor het weekend heeft hij gewerkt aan de fundering en wel het koppelen van de opgemetselde fundering in de tvätt aan het deel in de vloer, de overgang naar de kakelugn. Dat kreeg hij mooi voor het weekend af zodat het zaterdag en zondag kon drogen.

De vloer bestaat uit dikke houten balken en planken en parket en in de tvätt uit latten en plafondplaten, alles van hout. De fundering is beton. Hout en beton gaat niet goed samen, het water trekt uit het beton in het hout en dat kan maken dat het hout gaat rotten. Daarom moest de murare voor het storten van het beton al het hout met plastic afdekken.

Het pijpje voor de luchttoevoer steekt er wat eigenwijs uit vind ik. De uiteindelijke betonplaat waar de kakelugn op komt te staan krijgt een bewapening en de bovenlaag die hierop wordt gestort is fiberbeton.

Hier heeft de murare net de zaak mooi glad gestreken. Klaar voor het weekend.

In het weekend hebben we geen voet in de kamer gezet om de boel niet te verstoren. Het zal je toch. maar overkomen dat Gösta net door het verse beton heen baggert. In alle rust heeft het kunnen drogen.

Wij wilden in het weekend wel weer even oefenen met Gösta. Zaterdag togen we daarom naar Karlsborg. Daar was het echter zo guur en koud dat we maar amper een paar stappen buiten de auto hebben gezet. We hebben ook geen hond gezien en zijn daarom maar snel weer naar ons kacheltje gereden.

Het is een costa maar zeker geen Costa del Sol.

Zondag deden we opnieuw een poging maar ook die hadden we ons kunnen besparen. De wind blies over het Vättern dat deels bevroren is en was echt steenkoud en stevig.

We zijn weer naar huis gereden en mijn trui is nu af!


Vandaag kwam de murare weer. Hij heeft als eerste een rookgat in de schoorsteen gemaakt en de bestaande gaten gesloten. Onder de koffie hebben we afgesproken dat hij ook een metalen buis in de schoorsteen plaatst. Die schoorsteen is dan wel gekeurd door de schoorsteenveger en we hebben ook een goedkeuring gekregen na een onderzoek met een camera maar, zo vertelde de murare, een schoorsteen die vandaag nog goed is kan morgen gaan lekken. Onze schoorsteen is 115 jaar oud en altijd in gebruik geweest en daarom lijkt het ons beter er een buis in te plaatsen, net als in het rookkanaal van de kakelugn in de keuken. Zo voorkomen we een risico op lekken. Want mocht de schoorsteen gaan lekken dan moet het bovenste deel van de kakelugn weer worden afgebroken om de schoorsteen te herstellen. Wat een gedoe, daar hebben we geen zin in. Dus ook maar een buis in dit kanaal.

Op deze foto zie je het nieuwe gat met de verhuisdeken erin en kun je ook zien dat de bestaande gaten zijn dichtgemetseld met de stenen die we hadden bewaard bij de afbraak van de open haard.

Verder heeft de murare de eerste drie lagen van de binnenkant van de kakelugn geplaatst en op elkaar gemetseld.

Links is nog een opening die gebruikt gaat worden voor de 'fläkt' (een ventilator waarmee je warme lucht de kamer in kunt blazen). Je gebruikt de fläkt wanneer het koud is in de kamer en  de kachel nog niet zolang aan is maar je wel snel warmte wilt hebben. De kakelugn geeft namelijk niet direct warmte af, hij moet eerst de binnenkant opwarmen en als dat het geval is dan begint de kachel te stralen. Je kunt dat moment echt heel duidelijk voelen. Het is net een warme golfstroom die ineens over je heen spoelt. Gebruik je de fläkt in het begin dan is een consequentie dat de kakelugn ietsje minder opwarmt en dat je er op die dag minder lang warmte van hebt. Je haalt de warmte afdracht met de fläkt dus ietsje naar voren.

Het opmetselen komt heel precies omdat hij straks is gebonden aan de maten van de tegels die aan de buitenkant komen. Hij heeft van de leverancier een tekening gekregen met de exacte maten en ik zie dat hij afvinkt wat hij heeft gedaan. De murare werkt heel precies en rustig en lijkt wel plezier te hebben in het uitvoeren van deze klus.

Tot zover de kakelugn.

Vanochtend toen we aan het ontbijt zaten wandelden er vijf reeën door de tuin. Erg dik zijn ze niet meer, ik denk dat ze zoeken naar voedsel want ze scharrelden richting ons compost vat. Van mij mogen ze de inhoud ervan opsmikkelen maar ik denk dat ze er niet bij kunnen komen. 

Je ziet er vier maar het waren er vijf, die andere stond een beetje op afstand de boel te bewaken.




Ik word Zweeds gekroond!!

Niemand die dat had kunnen denken, ik zelf ook niet. Mijn gebit ziet er goed uit maar vorig jaar knapte er een stukje van een kroon af, een klein splintertje maar, echter wel een reden om die kroon te vervangen. Vandaag moest ik daarvoor naar de tandarts in Skövde. Mijn hele gebit is nu ingescand en een gipsafdruk is niet meer nodig. Tegenwoordig worden de kronen blijkbaar al 3D uitgeprint. Gerrit dacht nog dat ik de tandarts wel kon vragen om statiegeld op de oude kroon die ik inleverde :-)  Ik zat een uur op de stoel en was opgelucht toen het tot zover klaar was. Nu draag ik een tijdelijke en over twee weken kan ik terugkomen voor de daadwerkelijke kroning!

Ontvang een warmte en vredevolle groet uit een nog steeds winters Undenäs! Wordt vervolgd......







Geen opmerkingen:

Een reactie posten