dinsdag 6 februari 2024

De Thermia Atlas 18 staat en werkt

Wat een drukke dag was het vandaag. Vanochtend voor acht uur, we zaten nog maar net aan tafel, kwamen de mannen van Hova rör al aanrijden. Heel erg fijn want we hadden sinds gisterochtend geen verwarming meer en werden vannacht opnieuw overvallen door vorst. Aanvankelijke zouden de eerste dagen van deze week mild zijn qua temperatuur maar het tegendeel bleek werkelijkheid. Vannacht werd het zomaar -10C.  Ik kan je vertellen dat het een koud nachtje was en de slaap was dan ook een beetje onrustig.

Maar voor acht uur kwamen ze de keuken inlopen om als eerste in het hoekje waar mijn bankje staat, volgens Gerrit de Hannemand (hij noemt mij altijd Han en ik zit altijd op het bankje) een nieuw verwarmingselement te plaatsen. De oude rib radiator er uit en het nieuwe element erin, kwartiertje werk voor deze mannen, die daarna snel de kelder indoken.


De rib radiator kreeg dit deel van de keuken niet goed warm. Dit zithoekje is later bij de keuken getrokken en was oorspronkelijk een soort van dienstbodekamer. De nieuwe radiator heeft er nu geen moeite mee en ik zit er nu warmpjes bij :-)

De installateurs van de warmtepomp, die ik maar 'de mannen' noem omdat het anders steeds zo'n mond vol is, hebben gisterochtend als eerste de oude pomp losgekoppeld en de nieuwe geplaatst en aangesloten op de leidingen van de putten. In onze tuin zijn namelijk ergens twee putten geboord van 120 meter diep en die vormen de bron van onze aardwarmte. Er zit glycol in die leidingen.
Daarna hebben ze de twee accumulatietanks weggehaald. Dat was nog wel even een hele klus want die waren flink zwaar en konden niet door de garage worden afgevoerd omdat de deurpost daarvoor te smal is. De tanks moesten op een steekkar over onze nieuwe keldervloer (afgedekt met dik karton) door de buitendeur en bij het trappetje dat vanuit de tuin toegang geeft tot de kelder, op worden getrokken. Een hele hijs en dat twee keer achter elkaar. Het lukte gelukkig allemaal zonder kleerscheuren.

Op de foto hieronder zijn ze weg. 

foto geplaatst met toestemming

Hier is één van de mannen bezig met het los monteren van de vedkamin (de houtkachel die ooit de CV van warmte heeft voorzien). De vedkamin hebben wij nooit gebruikt. De vorige eigenaar van ons huis stookte 50-60 m3 hout per jaar.

Aan het einde van de dag gisteren, hadden we weer koud water. Voor het warme water moesten we nog even een dag wachten. De pomp kon nog niet worden aangesloten.

Voor vertrek hadden de mannen nog even de kelder aangeveegd en het gereedschap mooi netjes opgeruimd (zorg voor je gereedschap, dat vind ik altijd mooi).

Vanochtend (dinsdag) werd gelukkig de warmtepomp vrij snel aangesloten en rond de koffie om 11.00 uur kregen we te horen dat we weer warm water konden tappen. Vanaf dat moment begon ook de verwarming langzaam maar zeker warmer te worden.


We krijgen het advies om eerst in alle vertrekken de thermostaat kranen open te zetten en alles op te warmen tot 20 C.

Toen werd het een beetje druk omdat er twee dingen tegelijkertijd plaatsvonden. Inmiddels was de murare namelijk ook  gearriveerd voor het opbouwen van de nieuwe kakelugn in de woonkamer. Hij begon  met het maken van de doorgang van de kamer naar de kelder. Er moet een fundering tegen de schoorsteen in de tvätt komen van 30 cm breed als ondersteuning van de nieuwe kakelugn. Tegelijkertijd zijn de mannen bezig met het weghalen van de vedkamin en dat is een hele klus want die weegt wel 700 kg.

hier staat de kamin deels op de steekkar

Ondertussen is de murare bezig met het zagen van het gat naar de tvätt en moet Gerrit steeds kijken of hij goed uitkomt.


Ondertussen bewaakt hij (Gerrit) ook het proces van het afvoeren van de vedkamin en die zit ondertussen klem in de doorgang naar de garage. Het lukt om hem weer los te krijgen en dan is het volgende probleem hoe de kamin op de aanhanger te krijgen. Tillen kan niet, dat is duidelijk.

Gerrit bedenkt dat de achterkant van de kamin gelift kan worden met de hydraulische krik en dat er aan de voorkant een spanband bevestigd kan worden. Al krikkend en spannend belandt de kamin uiteindelijk beetje bij beetje op de aanhanger. De mannen geven elkaar allemaal een 'high five' en vragen aan Gerrit of ze hem kunnen bellen wanneer ze de volgende kamin weg moeten halen :-). Ze waardeerden zijn hulp zeer, zonder hadden ze het niet gered!


Zelf ben ik ook wel een beetje trots op hem omdat hij tot nu toe voor elk probleem wel een oplossing heeft weten te bedenken. Een creatieve geest!

Half twee waren de mannen klaar en reden ze na uitleg gegeven te hebben over de warmtepomp terug naar Hova. Een uurtje later vertrok ook de murare die klaar was met de klus van vandaag. 

Ik heb daarna de ruimte waar de pomp nu eenzaam en alleen staat schoongemaakt zodat het weer een beetje oogt. We moeten in deze ruimte nog bezig met het herstellen van de muren maar dat is iets voor later.

Daar staat hij dan! 


En wat een ruimte hebben we er nu bij gekregen. Heerlijk dat al die oude spullen die we niet gebruikten nu weg zijn. 

Ondertussen is Gerrit bezig in de tvätt voor het maken van ruimte voor de extra fundering van de kakelugn in de kamer. 


30 cm ruimte voor het opmetselen van de fundering. Zo rust de kakelugn helemaal niet op de vloer van de kamer maar vormt die als het ware één geheel met de fundering. Dat is belangrijk omdat de vloer van de kamer helemaal van hout is en dit hout werkt. 2 mm werking van het hout in de vloer geeft een afwijking van 1 cm aan de bovenkant van de kakelugn. Die ene cm kan maken dat er scheuren ontstaan in de aansluiting van de kakelugn op de schoorsteen en dat wil je niet hebben. De nu gekozen manier is de beste, al is het wat jammer voor de harmonie in mijn tvätt.

:-(

Samen hebben we nog even gekeken naar het display van de nieuwe pomp.


Dit is de stooklijn. Bij 0 C buitentemperatuur warmt de pomp het CV water op tot 40 graden. Bij -25 C wordt het water verwarmd tot 59 graden C. Bij 18 C buitentemperatuur stopt de pomp met opwarmen van het water. Zo is hij nu ingesteld maar die instelling kun je naar wens veranderen. Wel is het van belang dat je de pomp zo instelt dat hij zo min mogelijk aan en uit gaat. Van dit pendelen slijt de pomp. Beter is dat hij zo'n beetje continu aan is. Het mooie van deze pomp is dat hij variabel is in de pompfunctie. Dus niet alleen maar aan en uit maar hij kan een beetje aan staan met een geringe pompfunctie.


Op dit scherm kun je aflezen dat het inkomende water in het CV systeem een temperatuur heeft van 42.4 C. en het terugkomende water is afgekoeld tot 37.8. Wat ik dan heel verbazend vind is dat die warmte wordt gehaald uit vloeistof (glycol) die binnenkomt  in de pomp, dus uit de putten in de aarde met een temperatuur van -1.2 C De temperatuur van de vloeistof die weer terug gaat de grond in is dan -4.4 C (kouder dus dan de binnenkomende vloeistof want daar is warmte uitgehaald). Die warmte wordt dusdanig gecomprimeerd door de compressor in de pomp dat het water dat vanuit de pomp de CV ingaat een temperatuur heeft van 42.4 graden bij een buiten temperatuur van - 2,7 Dat laatste is dan weer af te lezen op het volgende scherm. Niet te bevatten toch dat dit zo werkt.


Hier lees je dat de buiten temp -2.7 C is, het instromende water in het CV systeem 42.4 C en dat dit water volgens de stooklijn eigenlijk 41.6 zou moeten zijn. Het is dus ietsje warmer. De temperatuur van het tapwater is 67.8 C. Wel er zijn nog meer schermen maar dat wordt een beetje te gedetailleerd voor deze blogbeschrijving. We kunnen straks nog een app installeren om daarmee de pomp aan te sturen en de diverse schermen af te lezen. Dan hoeven we niet naar de kelder te lopen. We verwachten met deze nieuwe pomp een besparing te hebben op onze stookkosten van 30% ten opzichte van de kosten met de oude pomp.

Mannen van Hova Rör.... geweldig gedaan!!

Fijn dat dit nu klaar is.

Buiten is het weer winter met vorst en sneeuw op het moment van schrijven 15 cm alweer.


Kunnen we mooi het verschil in gebruik meten tussen de vorige pomp en deze. 

Wel een lang verhaal voor de aanhouder deze keer. Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd!! 

2 opmerkingen:


  1. Mooi stukje techniek! Wel spannend om dit in de winter te doen.

    Jullie hebben wel veel ruimte er bij gekregen. Jammer dat de tvätt straks weer opnieuw moet worden ingericht. Het zag er zo netjes uit!

    Mag tijdens het opbouwen van de nieuwe kakelugn de kakelugn in de keuken wel aan? Of droogt alles dan te snel?

    Erg interessant en leerzaam allemaal. Leuk dat je het zo gedetailleerd beschrijft.

    Groet,
    ../Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Wilfred, Ja dat was zeker wel spannend. De weersverwachting voor de dagen van het wisselen van de pomp was mild weer. Het tegendeel bleek waar en het werd -10. Gelukkig was het systeem van de verwarming leeggelopen maar heb je natuurlijk ook je waterleiding nog. De temperatuur in ons huis zakte niet onder de 10 graden gelukkig dus alles is goed gegaan. We vonden het dan ook wel heel fijn dat 'de mannen' dinsdagochtend heel vroeg kwamen om het systeem op te starten dat kun je je voorstellen.
      Voor de tvätt is het idd wel wat jammer dat die fundering daar moet komen maar het zal zich wel weer oplossen. We maken het opnieuw wel weer netjes.
      De kachel in de keuken kunnen we gewoon blijven gebruiken. De twee kanalen in de schoorsteen liggen ver uit elkaar, er loopt zelfs nog een ventilatiekanaal tussen, in de keuken zitten we er nu heel lekker warmpjes bij met de warmte van de nieuwe pomp en het vuurtje in de kachel .-)

      Blij te horen dat je de blog nog steeds met plezier leest!! We vinden dit zelf ook wel een interessant project.
      Groet, Johanna

      Verwijderen