vrijdag 23 februari 2024

Een probleem

 We hebben nu van de murare de opdracht gekregen de schoorsteen eerst af te werken voordat hij de kachel gaat betegelen. Nadien kunnen we er namelijk maar moeilijk meer goed bijkomen. We hebben al een poosje nagedacht over hoe we de schoorsteen willen gaan afwerken. Trekken we het behang door.... Dat is wat een probleem omdat aan beide zijden van de schoorsteen verschillend behang zit. Mijn voorstel is om de schoorsteen te gaan verven en hiervoor een kleur te gebruiken die in beide behangen zit. Laat dat nu de kleur 'Fågelbo' zijn. Die kleur hebben we ook gebruikt voor de boekenkast in de bibliotheek. Gerrit is meer voor een behang. We hebben nu besloten om eerst te gaan verven om zo te kunnen zien hoe dat staat en vinden we het niet heel mooi dan plakken we er behang overheen. Zo houden we beide opties open. Vandaag gaat de murare de fundering in de tvätt stukadoren en zetten wij de schoorsteen in de primer.

Hier staat hij dan. Het onderste deel , dat wat op de vloer rust , is de 'Sockel', dan komt het deel waarin je stookt en dat heet 'Midjan' en daarboven het smallere deel waardoor de rookkanalen lopen. Daar bovenop komt nog de kroon. De Sockel is opgebouwd uit iets lichtere betonblokken, Midjan en bovendeel uit zware steen en de allerbovenste ring weer uit iets lichtere steen. Dat deel, daar waar aan de voorkant een vierkante ruimte zit, daarin zit de aansluiting op de schoorsteen. 

Gisteren moesten we nog even diep nadenken over de kakelugn. Het blijkt dat ergens in het proces van bestellen een fout is geslopen. We hebben onze kakelugn besteld op een lengte van 2.63. De kamer is op de plek waar de kachel staat namelijk 2.69 hoog en dan zouden we nog 6 cm vrije ruimte overhouden tot het plafond. Nu bleek gistermiddag dat de kachel inclusief kroon uitkomt op 2.74 en dat past niet!! wat nu?? Na meten en zoeken in de papieren en nadenken heeft de murare met Gabriel, de fabriek waar de kachel wordt gemaakt, gebeld. Gelukkig hebben we nu een oplossing. De kroon van de Strömsrum die we aanvankelijk gekozen hadden is 26 cm hoog, nu is er een andere kroon beschikbaar en die is 7.5 cm lager. Het is eenzelfde soort kroon maar in opbouw èèn element minder. Laat nu die kroon op voorraad staan bij Gabriel. We zijn akkoord gegaan met deze aanpassing die ons beter lijkt dan een groot deel van de kachel af te breken, de fout weg te nemen, hem opnieuw weer op te bouwen en nog wachten op nieuwe tegels die gebakken moeten worden. Het wordt nu nog steeds een heel mooie kakelugn echter met een ietsje minder uitbundige kroon. Daarbij heeft de murare aan de bovenkant van het bredere middendeel (Midjan) van de kachel, daar waar gestookt wordt, de bovenste ring weggenomen. Die ring had slechts een optische functie en was op een later moment rond het bovendeel aangebracht. Zo is er een betere balans ontstaan tussen de drie delen waaruit de kachel is opgebouwd (de sockel, midjan en het bovendeel). Dat was dus nog wel even een heel gedoe zo aan het einde van een werkdag. Het goede is dat we 'eruit' zijn gekomen. 

Nu Gerrit een kleine reparatie aan de kakelugn in onze keuken heeft uitgevoerd kunnen we die een aantal dagen niet stoken. Het 'ler' moet eerst goed drogen. De kachel is nu koud en dat gaf mij de gelegenheid de messing delen van de kachel eens te poetsen. Daarmee ben ik wel een paar uurtjes zoet. Ik gebruik hiervoor zoals in de vorige blogpost benoemd een poetsmiddel dat wordt aanbevolen door de fabrikant, Häxan. De murare tipte mij dat je het messing ook kunt poetsen met ...... ketchup! Ik heb het geprobeerd en het werkt echt! Ik heb echter nog twee flesjes Häxan die gebruik ik nu eerst maar op. Poetsbeurten in de verre toekomst kunnen dan worden uitgevoerd met ketchup.




Je kunt je voorstellen dat dit een wel wat enerverende dag voor ons was. Vandaag gaan we ons bezighouden met praktische zaken, het verder afwerken van de schoorsteenomgeving, heerlijk!

Nog even over het weer, het waait hard en het is boven nul. Alle sneeuw is aan het wegsmelten en buiten oogt het wat guur. Geen weer om lekker even naar buiten te gaan. Zijn we eenmaal buiten met Gösta dan heb ik zoiets van 'ook dit weer hoort erbij' en dan kan ik ook wel weer genieten van alles om me heen en het buiten zijn.

tot zover maar weer, heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten