maandag 29 januari 2024

Nu is het wachten op de murare.......

We hadden een gezellig weekend! H en Ch en Emke kwamen bij ons. Ze vroegen vooraf of het ons wel schikte en wanneer je kinderen willen komen schikt het altijd toch..... ook al kun je niet in de woonkamer. In onze woonkeuken gaat het ook prima, het is er lekker warm en niet ruim wanneer je er met z'n vijven in woont maar we hadden het gezellig en daar gaat het om. 
Chang had heel veel zin om te gaan eten bij 'Oriental Palace' in Skövde. Daar hadden wij haar al veel over verteld nadat we er een aantal keren met S en Fr waren geweest. Het was er nog niet van gekomen om deze eetgelegenheid te testen maar dit weekend kwam het ervan. We hadden S en Fr gevraagd of ze ook zin hadden om te komen en zo werd het zomaar een spontaan gezellige avond met elkaar. We gingen dan ook voor het grand buffé met een heerlijk dessert buffé als afsluiting. Het was een zeer geslaagde avond.

Gistermiddag zijn ze weer vertrokken. Emke moet op maandag weer naar haar 'förskola' dus dan is het lekker wanneer je zondagmiddag weer thuis bent in je gewone doen. Even bijkomen van alle indrukken.
Wij zaten verder ook de hele middag op de bank een beetje te lezen.

Vandaag is het maandag en zijn we weer aan het 'werk'. We hadden vorige week de oude haard al uitgebroken maar we moesten de muren van de schoorsteen nog een beetje bijwerken en schoonmaken. Dat hebben we vandaag gedaan. Het overtollige cement van de muren geklopt en de muren schoongeborsteld. 


Daarna ben ik verder gegaan met het afhalen van de oude behanglagen van de schoorsteen en is Gerrit in de kelder op onderzoek gegaan naar het in beeld brengen van de venteliatiekanalen die straks kunnen dienen als lucht toevoer uit de kelder naar de kakelugn. Dat willen we namelijk graag dat ook deze kakelugn, net als die in de keuken, zijn zuurstoftoevoer krijgt vanuit de kelder. We hebben al gezien dat er kanalen lopen vanuit de kelder naar de kamer. Gerrit heeft de zaken opgemeten en er een tekening van gemaakt voor de murare.

Dit is de situatie in onze kelder met in de tekening de positie van de luchtaanvoerkanalen, twee stuks

Dit is de situatie in de kamer. Deze tekening kun je over de vorige leggen om zo de positie van de luchtaanvoer kanalen te bepalen. zo weet je waar je in het beton een gat moet maken.

Vanavond gaan we nog even kloppen. Ik moet dan om de tien cm een tikje op het beton geven en Gerrit luistert dan in de kelder naar hoe het klinkt. Ik merk dan mijn klopjes met bijv A-B-C etc. Bij het luisteren bepaalt Gerrit dan welk klopje het meest helder klinkt. Daar moeten we dan de luchtdoorvoer maken.

hierop moet ik kloppen

Er is ook nog een probleemhoekje namelijk daar waar de schoorsteenmuur overgaat in de muur die de eetkamer en de zitkamer van elkaar scheidt. De muur met de doorgang. Een deel van die muur is afgewerkt met zachtboard en een deel met gips. Ik wil het zachtboard weghebben.


We hebben de muren helemaal schoongeborsteld met een staalborstel.


De stenen van de uitgebroken haard hebben we bewaard, mogelijk kunnen die worden hergebruikt voor het aanpassen van de schoorsteen. De bestaande toegangen tot het rookkanaal moeten worden gedicht, bovenin moet dan in dit rookkanaal een nieuwe toegang worden gemaakt voor de kakelugn. Wat een gedoe ook! Vanaf nu is het wachten op de komst van de murare!!

Nog even een persoonlijke herinnering. Emke vond op één van haar zoektochten een blikje in de keuken met oude foto's. Natuurlijk gingen we daar even in kijken. Tussen alle foto's vond ik nog deze.....


Dit is een foto waarop ik in het midden sta en ik mijn moeder en mijn pake Kees bij de hand heb. Ik ben hier net één weekje 5 jaar. Ik denk namelijk dat de foto is genomen bij de intocht van Sint Pieter in Grou. Voor mij is dit een zeer dierbare foto. Mijn moeder altijd netjes en serieus met denk ik een zelf gemaakte mantel en mijn pake met pet pijp en klompen, zo herkenbaar voor mij. Hij is voor mij altijd een belangrijke identificatie figuur geweest, met zijn eenvoudige levensstijl, heldere geest, trouw en betrouwbaar en met weinig woorden recht door zee. Het was een heel lieve man. Ik heb tot zijn overlijden een goede band met hem gehad. De foto was al uit mijn herinnering verdwenen en nu heeft Emke hem weer naar mij teruggebracht. Hoe bijzonder.

Wel zo is het wel weer genoeg voor vandaag. Heb het goed en ontvang een warme en vooral vredevolle groet van ons!! Wordt vervolgd......







 

2 opmerkingen:

  1. Mooi project weer! Ik vind deze kachels prachtig om te zien en heerlijk om even bij warm te worden als het buiten koud is. Daar gaan jullie vast veel plezier aan beleven. Kunnen jullie straks met deze twee kachels de beneden verdieping een beetje warm houden in de winter?

    Gek is het eigenlijk. Hier in Nederland zie je in steeds meer plekken houtverbranding verboden worden terwijl het in Zweden de gewoonste zaak van de wereld is. Nederland wordt steeds drukker, voller en steeds meer gereguleerd. Dat laatste zal in Zweden ook wel het geval zijn, maar daar is in ieder geval nog 'ruimte' genoeg.

    Gelukkig mogen we in de zomervakantie weer naar Zweden toe. We gaan dan ook de west kust bekijken. In de buurt van Fjällbacka, maar we gaan ook zeker even Kungshamn en Smögen bezoeken.

    Hartelijke groet uit Hoogeveen,
    ../Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Wilfred,

      Dit is idd wel weer een mooi project, en eentje waaraan we zelf niet het meeste hoeven te doen. Wij hebben al heel veel plezier van onze Karl-Johan in de keuken en hopen net zoveel plezier te ervaren van de nieuwe kakelugn in de kamer. We verwachten dan idd de gehele benedenverdieping, als we het gästhus niet meerekenen, te kunnen verwarmen. En een deel van de warmte zal naar boven trekken. Onze openhaard produceerde ook wel warmte maar die trok de zuurstof uit de kamer en met de zuurstof ook de warme lucht. Bij de ramen voelde je dan een koude trek wanneer de haard aan was. De nieuwe kachel trekt zijn zuurstof straks uit de kelder en dat zal een verschil maken. Een ander punt van overweging is het hoge rendement van de kachels. Je stookt bij koud weer twee keer per dag en dan vijf stukjes. Dat is maar heel weinig. Nu de temperatuur hier weer boven nul is hoeven we de Karl-Johan maar één keer per dag te stoken, hij blijft de hele dag lekker warm. Het weinige hout is ook een geringere belasting voor het milieu en de gezondheid. Bovendien hebben we maar heel weinig directe buren en die hebben er geen last van. Toch denk ik wel dat op den duur er voorschriften komen voor het stoken van hout. Er zullen dan eisen aan de kachels worden gesteld, ik heb daarover als eens iets gelezen namelijk. De situatie is hier idd heel anders dan in het dichtbevolkte Nederland.
      Een mooi iets om naar uit te kijken de vakantie naar Zweden. En de westkust, echt prachtig en Kungshamn en Smögen en Hövenäset niet te vergeten. Het voorbereidende leeswerk heb je al gedaan :-) Geniet maar van het vooruitzicht.

      groet Johanna

      Verwijderen