dinsdag 14 februari 2023

Route 66 volbracht

 

De grote vriendelijke reus en de 66 jarige

Toen ik nog motor reed en in die tijd ook eens in Amerika was echt jaren geleden, dacht ik wel eens dat het leuk zou zijn daar de route 66 op mijn eigen motor te rijden. Ik had tenslotte een Chopper een Honda Shadow 500 cc dus dat moest mogelijk zijn. Bovendien was mijn Shadow van 1986 en geïmporteerd uit America. Gerrit en Henk hadden er ook eentje maar die was iets zwaarder 750 cc. Het is er nooit van gekomen, te druk met de dagelijkse beslommeringen van het leven. Die route 66 heb ik dus niet volbracht. Mijn motor heb ik niet meer dus het gaat hem ook niet meer worden.

Vandaag echter wel mijn persoonlijke route 66. Ik heb vandaag precies 66 jaar volgemaakt. Ik wandel al 66 jaren door het leven. In Zweden hebben ze daarvoor een mooie benaming. Wanneer het je verjaardag is dan wordt dat uitgedrukt met de woorden: Jag fyller år idag! oftewel 'Ik maak vandaag het jaar vol' of 'ik vul het jaar vandaag'.

66 Jaar is geen kroonjaar dus groots hoef ik het niet te vieren. Wat was het een heerlijk gevoel vanochtend niets te hoeven vandaag. Geen boodschappen, geen taarten, geen hapjes en drankjes organiseren, niet het huis schoonmaken niet al die dingen die je normaal gesproken doet wanneer je veel visite krijgt. Het was een heerlijk rustig gevoel dat me overviel vanochtend daar aan de ontbijt tafel. Toch denk ik ook met weemoed terug aan al die gezellige verjaardag vieringen die ik had met familie en vrienden en buren. Wat was dat altijd leuk! Mensen nog heel erg bedankt dat jullie altijd weer kwamen om samen met mij en Gerrit onze verjaardagen te vieren, heel bijzonder!! Ja... dat is wat je achter je laat wanneer je verhuist naar een ander land, al die lieve mensen. Mensen die je dierbaar zijn en waar je niet meer zomaar even naartoe kunt gaan of even bij je thuis kunt uitnodigen.

Gelukkig kreeg ik vele appjes, berichtjes op FB, telefoontjes, kaartjes etc. Dat vind ik fijn en heel bijzonder! Dankjewel hiervoor! En voor de kaartstuurders....ze zijn aangekomen hoor, precies op de dag zelf! Hoe krijgen jullie het voor elkaar! En wat feestelijk.

De dag is rustig verlopen. We gingen traag van start met een lang ontbijt, wel het ontbijt was snel verorberd maar de nazit was lang. Daarna een lange wandeling met Gösta van wel een paar uur.

We zijn in Karlsborg om de vesting heen gelopen. Halverwege die wandeling staat een vuurtorentje aan de oever van het Vättern. Een mooie plek voor een verjaardagsfoto. En dan neemt Gerrit er niet eentje nee wel een stuk of vier. die zal ik hier allemaal niet plaatsen maar deze twee zijn wel leuk al zeg ik het zelf!

Nadien hebben we twee 'semlor' gekocht. Een Semla is een (naar mijn smaak) heerlijk broodje gevuld met amandelspijs en slagroom. Je eet het voorafgaande aan de vastentijd. Ik kan er niet aan voorbij lopen omdat ik slagroom heel lekker vind. De Semlor (mv), wanneer je er eentje koopt heet het een 'Semla', van vandaag waren rose gekleurd vanwege Valentijn. Dat laatste had voor mij niet gehoeven, slagroom is cremekleurig maar ja die Valentijn die hoort nu eenmaal bij mijn verjaardag. We hebben ze, eenmaal thuis, opgegeten. Heerlijk met een kopje koffie erbij. De traktatie van de dag!

Na de koffie heeft Gerrit de auto afgespoeld zodat we voor zolang het duurt weer redelijk schoon in en uit kunnen stappen. Ooit kreeg ik in NL 75 euro boete omdat de trekhaak voor het nummerbord zat en het bord niet volledig leesbaar was. Dan kun je hier 'på landet' wel bekeuringen blijven uitdelen want menigeen rijdt hier met een door drek bedekte kentekenplaat. Wij ook!
Ik heb tijdens de wasbeurt even geoefend met het spelen van ballen op de poole-tafel. Gisteren kon ik ze er namelijk niet in krijgen en eergisteren ging het ook al met moeite. Vandaar het oefenen. 
De helft van de tafel is mijn verjaardagscadeau, de andere helft van de tafel is alvast Gerrit's verjaardagscadeau. Zo hebben we dat afgesproken. Vanavond spelen we nog even twee potjes (één potje en een revanche). Zo doen we dat nu elke avond tot nu toe.

Nog even iets heel anders. Ik weet niet meer op welke leeftijd precies maar op een gegeven moment kwam ik in NL in de landelijke darmscreening terecht. Een onderzoekje dat je zelf thuis heel eenvoudig kunt uitvoeren en dat controleert op bloedsporen in de ontlasting. Tot nu toe heb ik in Zweden hier niet een uitnodiging toe gekregen. Tot vandaag. In de brievenbus zat tussen de verjaardagskaarten en een berichtje van de Nederlandse belastingdienst een enveloppe met een pakketje. Ik stel het op prijs omdat mijn oma op vrij jonge leeftijd is overleden aan een darmtumor. Ik ga er binnenkort mee aan de slag. Vreemd is dat Gerrit tot op dit moment nog niet zo'n uitnodiging heeft gehad. Dit terwijl hij driekwart jaar ouder is dan ik. We wachten nog even af of dit alsnog gaat gebeuren.


Ontvang ook voor vandaag een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij, we zijn nu voor korte tijd weer even oud/jong.


Wordt vervolgd....







6 opmerkingen:

  1. Al is het al laat toch nog even een felicitatie voor je verjaardag. Van harte en nog vele gelukkige jaren.
    Zelf vierden we vandaag ook het leven en de liefde met een mooie wandeling en een heerlijk salade bij een heel fijn restaurant.
    Soms moet je dat gewoon ook even vieren.
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi, die beeldspraak fan Route 66! En ek mooi hoe't se dat sizze yn it Zweeds! Ik bin yn oktober 55 wurden en ha dernei foar it eerst sa'n pakketsje hân. Mar at je Gerrit sjogge tinke je dat er heechút 54 is. Fandêr, tink ik ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van harte gefeliciteerd Johanna!

    Groetjes,
    ../Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen