donderdag 23 februari 2023

Bibliotheek

Zoals ik in de vorige blogpost al schreef verlengen we het project trapsgat enigszins. Via de muur bij de trap belanden we namelijk in de tussenhal (zo hebben we die ruimte maar genoemd omdat hij tussen de daadwerkelijke hal (tochtportaal) en woonkamer in ligt. Die tussenhal daar doen we niet zoveel mee. Er staan twee meubelstukken in, een antieke secretaire en een antiek bankje, beide gekocht op Blocket (de Zweedse Marktplaats). De eerste voor 50 euro en de tweede voor 30 euro. De ruimte is ongeveer 6 meter diep en een kleine 3 meter breed en heeft daarmee een behoorlijke afmeting. Ik vermoed dat deze ruimte in het Zweeds een 'mellanrum' heet waarbij mellan staat voor tussen en rum voor kamer. Ik heb eens zitten bedenken wat we met deze ruimte zouden kunnen doen. Op dit moment is het zo dat het een soort van 'avlastning' functie heeft. Bij binnenkomst laten we in deze ruimte, meestal op het bankje, onze dingen los (avlastning). Niet alleen wij doen dat wanneer er kinderen komen met hun spullen dan worden die ook in deze ruimte losgelaten. Vaak is het er wat een rommeltje. 
Op alle muren van deze ruimte zat glasvezel behang. Die had ik aan de ene kant op onderstaande foto links, wit gesausd en aan de andere kant daar had ik er een behangetje overheen geplakt, over het glasvezel dus. Eigenlijk zat dat er best mooi strak in. We hadden er zo overheen kunnen plakken. Maar dat zou niet corresponderen met het trapsgat en de allrum en daarom gaan we ook in deze ruimte het glasvezel verwijderen. Dat laatste hebben we gisteren gedaan en dat viel nog niet eens mee...... of toch ook wel. Het weghalen van het glasvezel ging moeizaam het zat namelijk goed gehecht aan de ondergrond en dat blijken gipsplaten te zijn! Stiekem had ik dat al gehoopt omdat we wisten dat de deur verplaatst is. Er was vroeger een enkele deur in het midden van de muur en die deur is verplaatst naar voor in de hal en daar zit nu een dubbele schuifdeur. Heel fijn voor wanneer je wat grotere dingen naar binnen wilt brengen. Met het afhalen van het glasvezel namen we helaas ook deels papier van de gipsplaten mee.

Op de foto hierboven zie je de beschadigde gipsplaten. Jammer!! 

Wat je niet ziet op de foto is dat het figuur dat in het glasvezel behang zit (een soort van visgraat) een lijmafdruk geeft op het gips. Dat moeten we afschuren om de wand weer strak te krijgen.

Dat afschuren dat heb ik vandaag gedaan en daar was ik bijna een dag zoet mee. Na het afschuren heb ik alle beschadigingen op het gips geplamuurd. Op foto twee ziet het er alweer iets fatsoenlijker uit dan op foto één. Gerrit is vandaag aan het behangstomen geweest. Op de schoorsteen zaten namelijk wel weer een aantal laagjes behang en die zijn er nu netjes af. Het lijkt zo al een beetje beter of niet....

We hebben nog wat behang over van het behang met de blaadjes dat we ook boven hebben geplakt, net genoeg voor één wand en daar hebben we een ander behang bij uitgezocht en dat komt dan aan de andere kant rond de deuren naar de woonkamer. Net zoals boven gaan we de deuren lichtbeige schilderen met witte plinten en deurlijsten.



Maar wat zouden we nu met die tussenhal kunnen doen, welke functie zou die nu kunnen krijgen. Vandaag hebben Gerrit en ik daarover gedachten uitgewisseld en de conclusie was eensluidend. We gaan er een bibliotheek van maken. We hebben namelijk best wel veel boeken. Toen we gingen verhuizen hadden we in de studeerkamer in Dokkum een ruime boekenkast staan met op elke plank een dubbele rij boeken. Die boekenkast had 4 compartimenten met 6 planken.

hier zijn heel wat werkstukken geschreven

Dit was de betreffende studeerkamer met aan de wand die je net niet ziet de boekenkast met dubbele rijen boeken.

met de verhuizing hebben we de meeste boeken naar de kringloopwinkel gebracht in de hoop dat ze opnieuw gelezen zouden gaan worden. Een klein deel van de boeken hebben we bewaard en die staan nog in de Westereen bij Henk en Chang op zolder in een boekenkast. Dat zijn de boeken met een speciale herinnering of een speciale gevoelswaarde of boeken die we nog wel een keer willen lezen. 

Straks wanneer Henk en Chang en Emke gaan verhuizen dan komen die boeken weer naar ons toe en dan moeten ze een plekje hebben. Op dit moment hebben we overal in ons huis stapeltjes boeken liggen, in de keuken, in de kamer, in de WC en in de kast van ons gästhus en die staat vol. We hebben hier in Zweden namelijk ook alweer menig boek aangeschaft. In de kringloopwinkel kun je boeken kopen voor 1 euro zodat er niet direct een heel kapitaal in gaat zitten. Wanneer we in NL zijn dan kopen we meestal ook wel weer een aantal Nederlandstalige boeken. 

We gaan dus nu op zoek naar een mooie boekenkast voor in onze bibliotheek. Het mooiste zou zijn wanneer we die op de Zweedse Marktplaats zouden kunnen vinden. We zullen zien.

Behangen, plannen maken, nieuw inrichten zijn natuurlijk allemaal luxe dingen, zeker als ik denk aan de oorlog in Ukraine die morgen de 24e februari een jaar aan de gang is en die vele levens neemt. Net zoals jullie allemaal denk ik, hoop ik elke ochtend bij het wakker worden dat de oorlog stopt. Het tegendeel lijkt realiteit te zijn! Al die mensenlevens jong/oud en man/vrouw. Hoe moet dat land straks, als eens alles voorbij is, weer verder met al de daadwerkelijke schade en alle psychische schade maar ook met alle vervuiling die deze smerige oorlog met zich meebrengt. Mijn verstand kan er soms bijna niet bij dat dit gebeurt in onze nabije wereld in onze tijd. Ik wil dat het weggaat en dat mensen in vrede met elkaar kunnen samenleven. Ik wil ook dat mensen naar elkaar luisteren en blijven praten om elkaars zienswijzen te leren kennen om te voorkomen dat er vijandsdenken ontstaat. Dat lijkt op dit moment een utopie! Zo jammer!

Ik wens iedereen vrede en alle goeds!

Wordt vervolgd.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten