zondag 19 februari 2023

Otto blies langs


Wij hadden Otto op bezoek. Ik schreef in mijn vorige blog al over de verwachte storm van wel 30m/sec. De storm was namelijk al over Denemarken gegaan. Daar moesten bij Kopenhagen drie flatgebouwen worden ontruimd omdat die vanwege een constructiefout niet tegen een dergelijke zware storm zouden zijn bestand. 
In het journaal van gisteren werd vrij uitgebreid stilgestaan bij de aankomende storm en liet men zien welke voorbereidingen er werden getroffen. Zo werd er langs de scherenkust boven Göteborg een soort van waterkering aangebracht om het opstuwende water tegen te houden. Bovendien was de Öresundbrug (tussen Denemarken en Zweden) afgesloten voor alle verkeer en ook het openbaar vervoer in Zuid Zweden werd stilgelegd. Brandweer en andere hulpdiensten hadden extra materieel en mankracht voor handen. Bij een zware storm gaan er altijd veel bomen om en valt er elektriciteit uit doordat bovengrondse kabels door vallende bomen defect raken.



Ik schreef in mijn vorige blog al dat ik met ongeruste gevoelens de storm tegemoet zag. Ons huis is omgeven door vele honderdjarige bomen waarvan je niet weet hoe lang ze een storm zullen kunnen weerstaan. We hebben de zuidwestenwind altijd vol op de achterkant van ons huis dus die bomen die krijgen de volle lading. 

Het is goed gegaan!! De storm is ons gepasseerd en heeft wel gezorgd voor een harde wind van 9 m/sec maar dat stelt niet heel veel voor. Gelukkig maar. Door de vele maatregelen is de overlast elders beperkt gebleven tot stroom uitval en geblokkeerde wegen door vallende bomen en takken. Dat zijn dingen die meestal vrij snel weer verholpen zijn. Gelukkig liggen de stroomkabels in onze omgeving grotendeels onder de grond waardoor wij weinig last hebben van stroomuitval. De storm is vooral over Zuid Zweden getrokken. Langs de kust heeft het echt hard gestormd.

Nu na de storm hebben we heel mooi zonnig weer. Gisteren (zaterdag) waaide het nog wel stevig maar vandaag hebben we een zacht briesje. Stiekem beginnen we al een beetje aan het voorjaar te denken :-)

Ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten