zaterdag 27 augustus 2022

Wat weer een loppisfynd

 Zo we zijn weer thuis na een midweek 'Tre Trästaderna'! We boften want we hadden  heerlijk zomerweer, de laatste dag was het bijna te warm. Vrijdag begon het te regenen, dat was niet heel erg want dat was de dag waarop we naar huis zouden gaan. Het was heerlijk om zo nog even met Bosse op stap te zijn.

Vandaag is het zaterdag. Gisteren hebben we Bosse al leeg geplukt en ergens volgende week ga ik hem schoonmaken. Vannacht heb ik de was gedraaid voor 23 örecent per kwh en dat is prima betaalbaar. Ik moet het nog even ophangen, dat moet 'inomhus' (binnenshuis) want het regent en er komt nog veel meer regen. Morgen, zondag dus, verwachten we 33 mm.

Vanochtend zijn we naar Skövde gereden. Het was Greetjes wens om nog een loppis te bezoeken en in Skövde was de loppis 's ochtends geopend. Dus we waren al vroeg op pad. Ja en waar zoek je naar wanneer je op een loppis bent.....wel naar iets waar je oog op valt. Voor mij waren dat 6 kleine messen en 6 kleine vorken van een bepaald merk en motief en gelijk ook nog een setje voor Greetje want die spaart hetzelfde merk en motief. Dat was dus al een mooie loppisfynd al was de prijs naar mijn mening wel iets te pittig. Maar goed, bij deze loppis betaal je voor een goed doel.

Gerrit liep eigenlijk direct naar de bovenverdieping waar de schilderijen staan. Hij heeft daarvoor een speciale interesse en heeft al menigmaal een goede vondst gedaan. Toen Greetje en ik nog ruimschoots in het aardewerk om neusden kwam hij al aangelopen om ons mee te nemen naar de bovenverdieping. Hij had iets gezien. Nieuwsgierig als we zijn volgden we hem naar boven en de opdracht was om te kijken waar je oog op viel. Wel ons oog viel (in tweede instantie want je kijkt er zo overheen) op een gemeenschappelijk object namelijk een Mediterraans tafereeltje. Iets dat we heel leuk zouden vinden voor Nima, Greetje haar vriend. De maker van het schilderij was niet goed te lezen, het schilderij kostte 49 kronen dat is zo ongeveer 4,5 euro. Het schilderij klopte in perspectief en verhoudingen en het boeide ons steeds meer. We bleven ernaar kijken en ontdekten zo dat de voornaam van de schilder Eric zou moeten zijn en de achternaam leek op Lundgren. Snel gezocht op Eric Lundgren in onze telefoons en nu blijkt dat een Zweedse kunstenaar te zijn die in 1907 in Västerås geboren is en in 2001 in Göteborg overleden. Hij was de zoon van een huisschilder en begon zijn werkzame leven als scheepsknecht op de grote vaart. Na een aantal jaren zeeman te zijn geweest besloot hij om in Göteborg kunst (schilderen) te gaan studeren van 1936 tot 1939. Hij heeft diverse studiereizen gemaakt naar Italië, Marokko en naar het verdere oosten. Al tijdens zijn studie had hij diverse exposities in o.a. Göteborg. Hij is als schilder erg productief geweest en heeft een voorkeur gehad voor het schilderen van schepen en havenmotieven in Zweden maar ook in de Mediterrane gebieden. 

Ons schilderij heeft de warme uitstraling van Italië of Marokko, we denken het eerste. Gerrit heeft het hem weer geflikt, dit is het vijfde schilderij van een echte kunstenaar dat hij op een loppis vindt. Een koopje zoals deze dat is nog niet eerder voorgekomen.

Hieronder dan het schilderij:


Het zit ook nog eens mooi ingelijst in de oorspronkelijke lijst. De afmeting is zo ongeveer 30 x 60 cm.

Hieronder ook nog even een close-up van de signatuur:


Het schilderij hangt nu tijdelijk even bij ons in de kamer. Zo kunnen we er steeds eventjes naar kijken en wanneer we dat doen worden we er helemaal blij van. Het is echt een sprankelend schilderij!


We hebben een groot deel van de avond zitten zoeken naar voorbeelden van zijn werk. Onder deze link is het e.e.a. te vinden. Je zult begrijpen dat wij het een heel leuke loppismiddag vonden. We hopen nu natuurlijk dat Nima het schilderij erg mooi vindt maar met dit verhaal erbij kan dat bijna niet anders toch?

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd......





2 opmerkingen:

  1. Hey!
    Jou opmerking over de was voor 23 öre trok mijn aandacht omdat ik net een nieuw voorstel in huis heb voor levering van Stroom. Wij zitten nu bij Kvänum Energi en het nieuwe voorstel is 4,5x zo duur als wat we hadden. (257,5 öre KWh) Aangezien ik hier thuis in Friesland ook net bezig met met een nieuwe energie leverancier en aan Tibber zat te denken omdat deze een variabel tarief heeft waar onze warmtepomp van Nibe mee kan werken bedacht ik me ergens in jullie blog hier over gelezen te hebben. Wellicht moeten wij zowel in Zweden als Nederland naar Tibber gaan, en mijn vraag is nu, bevalt dat bij Tibber?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij betrekken idd onze elektriciteit van Tibber! Dat bevalt ons uitstekend. De stroomprijs is variabel per uur en op de app die je installeert kun je tot 24 uur vooruit zien wat de stroom gaat kosten. Zo is het mogelijk om je activiteiten die stroom nemen af te stemmen op de kostprijs. Zo kijk ik nu steeds even wat de stroom gaat kosten en dat betekent soms dat ik het doen van de was even uitstel tot een moment waarop de kostprijs laag is. Bij Tibber kun je ook software aanschaffen die je warmtepomp aanstuurt op een wijze dat die actief wordt wanneer de prijs daalt. Bij Tibber betalen we de kostprijs voor de stroom en krijgen we voor geleverde stroom van onze zonnecellen de uurprijs terug. We zijn uiterst tevreden over Tibber.

      Verwijderen