donderdag 18 augustus 2022

Een prik in de bus bij de winkel

Afgelopen dinsdag waren wij op stap voor het aanvullen van onze provisiekast. Op de deur van de winkel lazen wij dat voor donderdag, vandaag dus, een inloop vaccinatie stond ingepland voor TBE, een encephalitis (hersenontsteking) die je kunt oplopen bij een tekenbeet. Omdat de omgeving waarin wij wonen tot één van de risico gebieden behoort zijn wij voor onze verhuizing naar hier in NL al gestart met de vaccinatie. Destijds hebben we twee prikken gehad met een korte periode ertussen en na de verhuizing de derde in Zweden bij de huisarts. Na drie jaar moesten we nu  een herhaling hebben. Dat had in mei al gemoeten maar door de drukte was het er nog niet van gekomen. We besloten daarom vanochtend dat we vandaag naar Mariestad zouden rijden om de herhalingsprik te gaan halen. Drie jaar terug hadden we bij de winkel al eens een vaccinatiebus zien staan. Destijds moesten we er een beetje om lachen, om zo'n vaccinatie bij de winkel op de stoep, iets dat je in NL niet kent. Nu zien we het praktische nut ervan wel in. Je haalt een nummertje, je doet je boodschappen en voordat je naar huis rijdt haal je de prik. De organisatie die deze vaccinaties verzorgt, zorgt ook voor de bijschrijving in je digitale zorgdossier. Je moet het overigens wel doen op een dag dat je veel boodschappen moet halen want voor ons gold dat we met elkaar twee en een half uur moesten wachten totdat we aan de beurt waren, we waren de laatsten die een prik kregen vandaag. Kosten 40 euro pp. Maar nu hebben we hem en over drie jaar krijgen we een sms met een herinnering voor de volgende herhalingsvaccinatie. Voor ons is het zeker noodzakelijk omdat we elke dag met de honden door de natuur wandelen. Zelf heb ik dit jaar al tweemaal een tekenbeet gehad, Gerrit één keer.

   
de teken zitten al op de pleister :-)

Nu is dat klaar en hoeven we er voorlopig niet meer aan te denken.

In de tijd van het wachten zijn we even gaan kijken naar zonneschermen, hier 'markiser' genoemd. Het zijn dus gewoon zonneschermen met aan de voorkant een klein randje dat naar beneden hangt. Zo ongeveer.....

foto internet

Op de foto zie je ze met een strak randje, je kunt ze ook nog krijgen met een golfje. Ik wil ze graag hebben voor de ramen op zuid. Daar schijnt de hele dag de zon vol op (bij zonnig weer dan) en dat kost mij steeds mijn kamerplanten. Ik heb nu de luxaflex wel dicht maar dat vind ik van buitenaf zo strak en smakeloos staan. Vandaar de wens tot 'markiser' op zuid. Er komt nu iemand voor het opmeten van de ramen en het uitbrengen van een offerte. We hebben ook nog even gekeken naar van die echte bolle markiezen hier 'korgmarkiser' (korg is korf of mandje) genoemd. Die vind ik echt heel erg mooi maar die zijn dan wel weer meer dan drie keer zo duur. Dat komt zo voor die vier markiezen toch wel uit op 5000 euro zonder montage en bediening. Dat zal hem wel niet worden denk ik zo. We hebben overigens na een paar dagen met een beetje regen, nog steeds wel heel mooi weer.


Gisteren heeft Gerrit het gras weer gemaaid en ben ik de moestuin ingedoken. Het was namelijk de hoogste tijd voor het plukken van de boontjes. De tweede pluk van dit seizoen en mogelijk hebben we straks nog een derde pluk want ik zag nog bloemetjes. De boontjes smaken zoals Gerrit zich van vroeger herinnert. 


hier drijven ze in de pan

We hebben er samen twee dagen van kunnen eten, heerlijk met wat komkommer en mosterd. Verrukkelijk! De courgettes liggen nu ook echt onder stoom, ik kon er al twee plukken en er zijn er vele in de maak. Van de sla hebben we al diverse keren kunnen eten, ook heerlijk hoor en de peulen hebben we al op. Een vriezer vol om de hele winter van te eten, dat zit er niet in met een moestuin van onze omvang. We doen het vooral voor de leuk.

Gisterochtend zijn we zonder honden gaan wandelen. We vinden het nog steeds te warm voor ze. Eerlijk is eerlijk, met honden vind ik het echt veel leuker. Dat laatste dat kon gelukkig vanochtend weer toen de zon even achter de wolken bleef en er regen in de lucht zat die helaas niet viel.


Wel meer dan dit was het niet! Morgen gaan we Greetje ophalen zij blijft een paar weekjes bij ons, we hebben er zin in.


Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....



 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten