zaterdag 30 oktober 2021

Een mooie wandeling, een saunagang maar vooral een dilemma

Het is zaterdag maar het voelt om een of andere reden als zondag. Komt denk ik van de wandeling. We zijn uit wandelen geweest en dat doen we meestal op zondag. Niet ver hoor gewoon een wandeling die start bij Sätrabruk. Een wandeling langs Edsån zoals het water op de kaart heet. Dit water vormt de verbinding tussen de twee meren het Unden en het Viken. Het is geen vaarwater, al kun je er wel mooi kanoën en het is een visgebied waar je in sommige zones ook mag vliegvissen.  
Wandelen kun je er prachtig langs beide zijden van Edsån. De rechterkant (op het kaartje) dat vinden wij de mooiste kant en daar lopen we graag.


Het is er een zeer verstillende omgeving. Meestal wanneer we daar lopen zijn we daar alleen. Vandaag kwam er een paar keer een auto voorbij en waren er meerdere wandelaars, maar nog steeds oorverdovend stil daar!




We zijn gelopen tot aan de Beenderstamperij in Lilla Edith zie hier voor kaartje. Het zonnetje liet ons halverwege de wandeling wat in de steek maar dat gaf juist ook weer die mooie verstillende herfstsfeer met een hoge luchtvochtigheid en vandaag dus windstil.


de beenstamperij





Op de terugweg vond Gösta nog een mooie tak. Het was voor hem even uitzoeken hoe je die het beste in de bek kunt houden maar hij liep er zeer trots mee.




Ik heb hem deze keer maar even het fluoriserende hesje aangetrokken. Er wordt nogal gejaagd op dit moment en aan de lange lijn zouden ze hem voor iets anders dan een hond aan kunnen zien (die jagers dan). Dus voor de zekerheid.

De rest van de dag heb ik me binnen vermaakt. We hadden een kussensloop van onze bank in de keuken gewassen (vanwege de wijnvlekken) en ik heb de bank helemaal gereinigd. De bank ziet er nu weer mooi fris uit gelukkig.

Vanavond doen we weer eens een saunagang, Gerrit heeft de saunaomgeving vanmiddag schoongemaakt en alles voorzien van fris water en op het moment dat ik deze blog schrijf is hij bezig de sauna op te stoken. 21 Augustus was de laatste keer, het werd weer eens tijd! Zijn rug vormde de belemmering maar daarmee gaat het gelukkig weer de goede kant op.

Tussen dit alles door hebben Gerrit en ik een discussie. Die gaat over een patiënt die geopereerd zou worden aan een alvleesklier tumor (goed of kwaadaardig, dat was niet duidelijk, wel dat het een grote operatie zou worden die een IC plaats nodig had). Op het allerlaatste moment bleek dat haar operatie geen doorgang kon vinden omdat er een spoed patiënt op de IC was binnengekomen. De betreffende patiente vermoedde dat het om een Covid opname ging. Zij voelde zich verongelijkt vanuit de gedachte dat ook zij voor haar leven vecht, net zoals de Covid patiënt. Waarom de Covid patiënt dan wel en zij niet, dat vraagt zij zich af.
Vraag die Gerrit en ik aan elkaar stelden was.... Wanneer het klopt dat het spoedgeval een Covid patiënt betreft is het dan redelijk dat haar operatie wordt uitgesteld en de opname van de Covid patiënt voorrang krijgt. We weten nu immers dat het grote merendeel van de opgenomen Covid patiënten bewust ongevaccineerd is. Dat is een lastig dilemma. Artsen blijken hier nu een keuze in te moeten maken, iets wat zij niet kunnen en wat ons inziens niet terecht is. Kunnen zij bepalen welk leven gered mag worden en welk niet..... Ik nam het in onze discussie op voor die mevrouw die haar operatie verschoven zag worden. Wetende dat een alvleesklier operatie geen kleinigheid is en ook niet veel uitstel kan verdragen indien kwaadaardig. Zij heeft er niet voor gekozen ziek te worden. Ik ben van mening dat wanneer je ervoor kiest je niet te laten vaccineren (acute gezondheidsredenen even buiten beschouwing gelaten) dat je dan ook de consequenties van die keuze dient te dragen. En dat is dan volgens mij dat er voor jou op het moment van onderhavige casus, geen plaats is op de IC. Op zich staat Gerrit daar ook zo in maar zei hij toen... Stel dat het ging om iemand met een longtumor als gevolg van roken. Iedereen die rookt weet nu dat die er vroeger of later longkanker van kunt krijgen. Welke keuze maak je dan in zo'n geval. En zo kwamen we al pratend op allerlei soorten aandoeningen. Waarom bij de ene aandoening wel en de andere niet en wie gaat dat beslissen. Daaruit bleek dat het niet simpel is om in dit soort dilemma's een keuze te maken en te bepalen wie die keuzes moet maken. Oplossing zou zijn meer IC capaciteit, dus meer geld investeren in gezondheidszorg. Maar onze regeringen, en dus wij want we zijn een parlementaire democratie, heeft bezuinigingen doorgevoerd en IC capaciteit beperkt.
Toen bracht Gerrit in of je niet een ieder kunt verplichten een vaccinatie te nemen. Met die verplichting bescherm je namelijk de persoon zelf en ook anderen die kwetsbaar zijn en minder weerstand opbouwen ook met een vaccinatie. Ik zag dit meer als een eigen verantwoordelijkheid en het recht te beslissen over je eigen lichaam maar toen zei Gerrit dat er ook wetgeving is die mensen verplicht een veiligheidsgordel te dragen in de auto. Wat is het verschil zo vroeg hij zichzelf af. Waarom kun je zo'n gordel wel verplichten  en een vaccinatie niet? We hebben er nog een poos over doorgepraat en ontdekken dat hoe langer je erover praat hoe ingewikkelder het wordt. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jullie hierover denken. En dan wil ik geen discussie starten over het waarom van wel of niet vaccineren maar ik ben wel benieuwd wat jullie voor standpunt innemen ten aanzien van de uitgestelde operatie waarom de één wel en de ander niet en over een verplichting tot vaccineren in het verlengde van bijvoorbeeld een verplichting tot het dragen van een veiligheidsgordel of een helm op een motor.

Iets om over na te denken... Heb het goed en blijf gezond en ontvang een hartelijke groet van ons!

Wordt vervolgd




 

2 opmerkingen:

  1. Interessante discussie! Ik ben absoluut voor een vaccinatieplicht. Én ja, een bewust ongevaccineerde zonder onderliggende ziekte zou geen voorrang moeten krijgen op mensen die geen invloed/preventiemogelijkheid hebben hun ziekte. Tenslotte ben ik van mening dat er meer geld moet komen voor de zorg, zodat het aantal ic bedden kan worden uitgebreid. Deze pandemie zal waarschijnlijk nog niet de laatste zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een ding is denk ik duidelijk en dat is dat delen van de zorg wegbezuinigd zijn en dat dit nu als een boemerang terug komt. Wanneer er meer IC capaciteit zou zijn zou een groot deel van de problemen opgelost zijn. Zelf denk ik dan aan aparte Covid behandellocaties zodat je Covid ook afschermd van de andere zorg en deze laatste veilig toegankelijk blijft. Vaccinatieplicht is m.i. een heel grote stap en de vraag is hoe je dit wilt uitvoeren. Het ideale plaatje zou zijn dat een ieder zijn beslissing weegt aan de wetenschap en zich objectief laat informeren i.p.v. te luisteren naar alle berichtgeving (vaak ook fake) op de sociale media. Zelf ben ik voor vrije keuze maar daarbij dien je je te realiseren dat wanneer door jouw vrijheidsgedrag de vrijheid van anderen in gevaar komt er geen sprake meer is van vrijheid. Dan zullen we eerst een situatie moeten creëren waarin er weer ruimte ontstaat voor vrijheid voor allen. Dat kan door vaccineren. Op die manier heeft men ook de pokken weten te elimineren. Het is een moeilijke discussie. Dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen