maandag 15 februari 2021

Jarig



Vandaag is het 14 februari en behalve Valentijnsdag is het sinds 1957 ook mijn verjaardag. Ik hoop natuurlijk dat alle Valentijns zich kenbaar hebben gemaakt aan hun geliefden en dat een ieder een fijne en liefdevolle dag heeft gehad. Zelf heb een leuke verjaardag. Vanochtend vroeg al even gekletst met onze geliefden op afstand maar natuurlijk ook met die van dichterbij. Ik kreeg zelfs een bos Valentijns tulpen in een mooie vaas.  S en Fr. zijn zaterdag al naar ons toegekomen na het klussen in hun nieuwe huis. Daarnaast hebben Cor en Geartsje even gebeld, en hebben we zo mooi kunnen bij praten en kreeg ik ook nog diverse gelukswensen via FB en andere wegen. Eerder had ik van D en H al een mooie verjaardagskaart ontvangen en kwamen daarmee de eerste kraanvogels al bij mij binnenvliegen. Voor alle gelukswensen voor mijn verjaardag mijn hartelijke dank, ik vind dat erg leuk!

Zaterdag waren wij nog even in Hjo om alvast deel één van de verhuizing in gang te zetten. Wij hebben aan S en Fr. ons oude bed als logeerbed aangeboden en dat wilden ze wel hebben. Zo heeft dat een goede plek gekregen en hoeft het niet weggedaan te worden. Wij hebben het zorgvuldig ingepakt en vervoerd en nu staat het als een van de eerste zaken in hun nieuwe huis. 


Zaterdagavond hebben we met elkaar een film gekeken ' Interstellar' over wat er kan gebeuren als de aarde en de mensheid op het punt staan te vergaan. Mooie film geregisseerd door Christopher Nolen.

Vandaag hadden we een rustige dag. We hebben met Gösta een wandeling gemaakt naar Grotteberget. Prachtig daar en een schitterend uitzicht weer zo in hartje winter. Voor Arvid en Fynn is het ietsje te koud, die hadden eerder vandaag al een klein ommetje gemaakt.






Vaak heb ik wel wat moeite met het vieren van mijn verjaardag. Ik heb dan een soort van verjaardag blues. Ik dacht dat het een zelfbedacht woord was maar wanneer ik zoek op internet schijnt het meer mensen te overkomen. Van verjaardag blues dit jaar geen last. Ik heb een heerlijke dag! Ik laat het allemaal maar wat over me heenkomen iets wat me vandaag aardig lukt.


Veel vroeger vond ik het altijd wat vreemd dat op mijn verjaardag Valentijn op de kalender stond. Ik had werkelijk geen idee wat dat nu was. Wanneer ik het aan mijn moeder vroeg vertelde ze me dat het een Amerikaans feest was. Tegenwoordig is Valentijn een soort van (commercieel) begrip wereldwijd en weet ik inmiddels ook het idee achter deze dag. 
Maar wat vier je nu eigenlijk op Valentijnsdag meer dan mijn verjaardag? Wat is de historische betekenis van deze dag? In elk geval is het een dag die in verband wordt gebracht met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. Bekend is dat er Twee  martelaren waren, de één priester van Rome en de ander bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het zelfs over dezelfde persoon. 

Er zijn nog twee geromantiseerde versies over de ontstaansgeschiedenis van het Valentijnsfeest. De eerste is dat St. Valentijn om zijn geloof werd vervolgd en werd ondervraagd door de Romijnse keizer Claudius II. Hierdoor raakte Claudius zwaar onder de indruk van deze heilige en probeerde hem over te halen tot het geloof van de Romijnen. St. Valentijn weigerde natuurlijk en probeerde omgekeerd Claudius over te halen tot het Christendom, waarna hij werd veroordeeld tot de dood. Vlak voor zijn dood verrichtte hij nog een wonder met het helen van de blinde dochter van zijn cipier. Hieruit is niet direct een koppeling te maken naar het Valentijnsfeest zoals wij dit voor ogen hebben. Daarom is het verhaal nog een beetje aangepast met het volgende. Valentijn zou een priester zijn die ondanks het verbod, ingesteld door Claudius II voor jonge mannen zich te huwen, toch huwelijken voltrok. Voornoemd verbod was ingesteld om meer en dapperder soldaten te krijgen in zijn leger, vanuit de gedachte dat gehuwde mannen zich teveel zouden hechten aan hun partner en hun gezin en daarmee geen dappere krijgers zouden zijn of soldaat wilden worden.

Het andere verhaal is nog romantischer maar heeft geen enkele historische basis. De avond voor zijn executie zou St. Valentijn de allereerste valentijnskaart ooit hebben geschreven aan de blinde dochter van de cipier en deze hebben ondertekend met  'Van jouw Valentijn'. Toen de dochter deze kaart ontving zou ze weer hebben kunnen zien.

Het Valentijnsfeest van de romatische liefde, zoals het vandaag de dag wordt gevierd dankt zijn ontstaan aan een gedicht van Geoffrey Chaucer die een gedicht met deze regels schreef:

                                               For this was on seynt Volantynys day
                                       Whan euery bryd comyth there to chese his make


Er is dus al heel veel los gefantaseerd over het ontstaan van de Valentijnsdag. Het enige zekere is dat ik op die dag in 1957 geboren ben en sindsdien elk jaar mijn verjaardag vier :-) :-) Gerrit is mijn Valentijn en ik krijg elk jaar bloemen van hem.

Ik heb deze kennis natuurlijk niet van mezelf om dit verhaaltje te kunnen schrijven heb ik me geïnformeerd op Wikipedia.

De dag is inmiddels voorbij en morgen is alles weer normaal.


Ontvang een hartelijke groet van ons en...


Wordt vervolgd......










8 opmerkingen:

  1. Nog van harte gefeliciteerd!
    Grattis!
    Groet,Jet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook mijn felicitaties voor je verjaardag! Best wel een speciale dag om jarig te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah... Een korte historische beschouwing, daar mogen wij wel over. Nogmaals onze gelukwensen met deze dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah Henk, Ja historie daar mag jij wel over en dan voor de veelvuldige gelukswensen!

      Verwijderen