dinsdag 23 februari 2021

Alle 18 geknipt

Een hele klus gedaan!!

Arvid, dat is onze oudste whippet nu 13 jaar, heeft al zolang hij bij ons is, en dat is 12.5 jaar, erg groooote problemen met nagelknippen. Elke keer wanneer wij hiertoe een poging ondernemen kermt hij de hele wereld bij elkaar zodat een ieder zal denken dat wij hem op dat moment mishandelen. Eigenlijk hebben we hem nog niet één enkele keer goed zijn nagels kunnen knippen. Nu hij wat ouder wordt en minder frequent hard loopt, begint dit echt een probleem te worden. Zijn nagels worden zo lang dat zij tenen uit elkaar gaan staan. Hierdoor ontstaat een verkeerde belasting op het gewricht van de tenen en dat is niet wenselijk. Al geruime tijd denken wij daarom na over een manier om toch zijn nagels te kunnen knippen.
Bij Gösta en Fynn is het knippen geen punt meer. Zij laten zich (gewillig) knippen wanneer er nadien een beloning komt in de vorm van een kluifje met een stukje gedroogd vlees eromheen. Wij noemen dit een 'kippenekje' al is het dat niet. De honden zijn er gek op en het compenseert flink tegen het leed van het knippen. Arvid is ook gek op een kippenekje maar bij hem compenseert niets voor het knippen.
Deze week kreeg ik op één of andere manier een ingeving. Zouden we hem kunnen knippen wanneer we hem zijn winterjas aandoen met een stok erdoor (van kop naar staart) die we laten leunen op de leuningen van de stoelen zodat zijn poten de grond niet raken en we een band om zijn snuit strikken zodat hij ons niet kan bijten. Dat laatste zal hij zeker doen wanneer we hem de 'bek niet snoeren'. Later bedachten Gerrit en ik nog dat we hem ook een sok over het hoofd kunnen doen zodat hij niet kan zien wat er gaat gebeuren. 
Het klinkt als een marteling maar we doen dit alles natuurlijk heel voorzichtig. Vandaag hebben we het erop gewaagd. Sok over zijn hoofd, bandje om de snuit en achter zijn oren strikken, jas aan met stok. Ik ondersteun zijn borst wanneer de stok zo op de stoelen leunt om zo de druk wat te verlichten en Gerrit begint te knippen. Hij protesteert heftig en probeert te kermen maar door het bandje is het niet heel erg luid. Gerrit knipt in een keer door, niet te lang erover nadenken maar gewoon knippen. Binnen een paar minuten hebben we alle poten gedaan en ontdoen we hem snel van het harnas. Hij krijgt een 'kippenekje' als beloning dat hij in dank aanvaard. Tijdens deze operatie hebben we de andere honden maar even in hun slaapkamer gelegd omdat ze anders zonder meer mee zouden kermen. Alle nagels geknipt, het voelt als een wonder en een overwinning. Na 13 levensjaren voor de allereerste keer. Het heeft hem veel energie gekost, hij ligt nu lekker in zijn mand te slapen.

                                                    We komen maar even niet te dicht bij hem in de buurt en gunnen hem de tijd om weer rustig te worden.

Wijzelf moeten er ook wel eventjes van bijkomen.

Vandaag was het wederom een dagje klussen in Hjo. In het huis is langs de trap en in de hal en in de keuken en op de overloop een houten lambrisering getimmerd van schrootjes. Door de droogte trekken daar scheuren in en die heeft Gerrit vandaag allemaal geschuurd en dichtgekit. Ik heb daarna deze lambrisering opnieuw geschilderd. Daarnaast waren er voor mij als schilder ook nog twee ramen en de bijbehorende kozijnen en nu is het schilderwerk boven klaar. Het opruimen en schoonmaken daaraan zijn we nog niet toegekomen. Dat doen we nu morgen. Ondertussen zijn S en Fr. hun inboedel thuis aan het inpakken zodat ze donderdag kunnen verhuizen. Naast een hele dag werken is dat nog een aardige klus. In Zweden krijg je niet zoals in NL een dag vrij voor een verhuizing. Dat moet in je vrije tijd of je moet er vakantiedagen voor opnemen. Dat laatste doet Suzanne wel, zij heeft woensdagmiddag en donderdag vrij genomen. Fredrik heeft het op zijn werk momenteel zo druk dat dit niet kan, hij heeft alleen de donderdagmiddag. Maar wij zijn er ook en vele handen maken licht werk.



Ja en zo willen onze dagen wel voorbij. We klagen niet hoor. Het is leuk werk om te doen en je ziet het mooier worden en meer afgewerkt. Het huis is een prettig huis om te zijn. Ook de mensen op de buurt zijn aardig, ze komen op ons toe, geven even een elleboogstootje en maken een kort praatje. Wanneer ik zo sta te schilderen aan de raamkozijnen zie ik ook dat mensen op de buurt wel even contact met elkaar zoeken. Ik hoop maar dat ze daar straks lekker kunnen wonen.

Het mooie lenteweer van gisteren hadden we vandaag niet. We mopperen echter niet, het is droog, ongeveer 6 graden en het zonnetje scheen af en toe. De koffie hebben we vandaag maar binnen opgedronken, buiten was het net te koud.


Ontvang een hartelijke groet van ons,


Wordt vervolgd......


















 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten