donderdag 30 januari 2020

Kobalt in Igelstad.....?

Het smaakt voortreffelijk..... en dan heb ik het over mijn brood, gebakken van zelfgemalen hazelnootmeel. We vinden het zelfs lekkerder dan brood gebakken van amandelmeel!

Gisteren was het woensdag, een lichtgrijze dag die naar verloop van tijd donkergrijs werd. We vroegen ons 's ochtends af welke route we vandaag zouden gaan lopen. Kaart op tafel en zoeken. We vonden een leuke wandeling van een kleine tien kilometer. Het werd een rondje Igelstad. Dat klinkt groot maar is klein. Igelstad is een gehucht in de bossen en bestaat uit slechts een aantal woningen/boerderijen. 


De weg ernaar toe was prachtig. Ook hier weer bossen in allerlei stadia van ontwikkeling.....


en ook hier kap!

De natuur rondom Igelstad lijkt ongerept en het is heerlijk hier te wandelen.




Toch is het ook een gebied waarover zeer veel zorgen zijn. De ongereptheid wordt bedreigd omdat men gedachten heeft aan het winnen van Kobalt in dit gebied.
De Kobalt winning vindt plaats in een open mijn, het zal een behoorlijk aantasting zijn van deze omgeving en het zal ook veel aan-en afvoer verkeer met zich meebrengen. Bovendien ziet men de Kobalt winning als een bedreiging van het nog zo maagdelijk schone meer Unden. Het verzet heeft geleid tot het ontstaan van een  behoorlijk actieve FB groep.....'Vi som brinner för Unden'. Elk jaar maken alle bewoners rondom het Unden, en ik lees op de FB groep dat dit gebied steeds ruimer wordt genomen, een vuur als daad van verzet tegen deze plannen.

Zo wandelend door deze zo mooie en ook pittoreske omgeving heb ik geprobeerd me een voorstelling te maken over hoe dit er dan straks uit zou kunnen zien wanneer voornoemde plannen doorgang vinden. Het is een gedachte waar je niet vrolijk van wordt.

 Op een van onze wandelingen kwamen we onderstaand fenomeen tegen. Hierover had ik eerder al eens een blogpost willen schrijven maar tot nu toe was het er niet van gekomen. Het gaat dan over het fenomeen 'Ödehus' of Övergivna hus'. Ik meen me te herinneren dat in Västra Götaland, waar wij dan wonen, de meeste Ödehus te vinden zijn. Tegenwoordig staan deze verlaten huizen veelvuldig in de aandacht. Veel gemeenten zijn ze aan het inventariseren in de hoop dat ze verkocht kunnen worden en door inventarisatie in de verkoop te kunnen bemiddelen. Dat gebeurt ook, er is een groep mensen die een dergelijk huis koopt om dit vervolgens met veel inzet en doorzettingsvermogen, weer in oude glorie te herstellen. Ook daarvan is een  zeer snel in leden toenemende FB groep genaamd: 'Jag räddade ett ödehus' waarvan ik ook lid ben geworden. Inmiddels zijn twee collega bloggers me al voor geweest hierover te schrijven. Marja Wagemans schreef een blogpost over getiteld 'Verlaten' en recenter schreef ook Heiko in zijn blogpost 'Nieuw project beginnen' over Ödehus. Ik ga dit daarom niet nog eens overdoen.
Slechts nog enkel voorbeeld van een Ödehus in onze buurt

de schuur....

het gereedschap.....

de woning.....
En hier nog een link naar hoe een veranderingsproces van een dergelijk huis eruit kan zien....'från ödehus till drömkåk'. Ik hoop dat de link ook werkt in NL, zo ja dan moet je echt even een kijkje gaan nemen en vooral ook letten op de prachtige behangen die er zijn gebruikt.

De dag van vandaag, donderdag, was zomaar weer voorbij. We zijn naar Skövde geweest voor het doen van een aantal boodschapjes voor onze vakantie.

Wordt vervolgd.....











Geen opmerkingen:

Een reactie posten