De dag ging vroeg van start vandaag. Na een goede nachtrust werd ik energiek wakker en bedacht ik dat ik wel een brood kon gaan bakken. Wij eten geen gewoon tarwe brood, aangezien we koolhydraat arm eten, dat betekent ook dat we niet zomaar naar de bakker (zo die er al zou zijn) kunnen gaan om een brood te halen. Vanochtend vroeg ben ik een keto brood gaan bakken. De basis is (eco) ei en kaas met daar doorheen Profiber, Husk, Amandelmeel en een beetje bakpoeder, zout en een heel klein beetje appelcider azijn. Daarmee bak ik in 50 minuten een heerlijk brood dat ik decoreer met een handjevol zaden. Ik heb het recept niet zelf bedacht maar gevonden op internet. Heb je belangstelling dan kun je het hier vinden maar dan moet de translate er wel even overheen vrees ik. Vandaag dus ontbijt met lekker warm brood, heerlijk!
Het koolhydraatarme of ketogene voedingswijze zijn we een aantal jaren terug begonnen met als doel iets af te vallen. Voordat we er aan zijn begonnen hebben we ons natuurlijk eerst verdiept in de werking van het dieet en hierover vele artikelen en ook boeken gelezen. In toenemende mate komt er meer wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van langdurig gebruik van ketogene voeding.
Voor wie het nog niet kent, in het kort.. Bij ketogene voeding laat je je lichaam omschakelen van glucose als energiebron naar ketonen (welke ontstaan uit vetten) als energiebron. Dit doet het lichaam uitsluitend wanneer er heel weinig koolhydraten in de voeding aanwezig zijn. Dit is heel kort door de bocht wil je meer weten lees dan hier .
In onze eigen zucht naar meer kennis over het ketogeen dieet kwamen we al een aantal leuke boeken tegen. Zo hebben we het boek gelezen van Maria Borelius getiteld 'hälso revolutionen'. In een periode waarin zij zich lichamelijk niet ok voelde is de schrijfster zich gaan verdiepen in de invloed van voeding op gezondheid. Het leuke van dit boek is dat zij wetenschappers met bijzonder en revolutionair onderzoek in dit onderzoeksgebied is gaan opzoeken om ze te interviewen en langzaam maar zeker zelf ook veranderingen in haar eigen eetstijl heeft aangebracht. Van beide is dit boek een neerslag.
Verder vonden wij ook het boek Keto Answsers van Anthony Gustin en Chris Irvin zeer informatief. Vanuit de kennis van beide boeken hebben wij zelf enige aanpassingen gedaan in onze voeding. Zo eten we veel groente, en uitsluitend groente die boven de grond groeit en nemen we ook voedingssuplementen, iets wat we eerder niet deden vanuit de gedachte dat wanneer je gezond eet je geen supplementen nog hebt. Daarop zijn we dus teruggekomen. We zijn meer antiinflamatoir gaan eten. Het koolhydraat arm eten doen we inmiddels niet meer om af te vallen maar meer nog om de effecten ervan op lichamelijk maar ook geestelijk welzijn.
De leeshonger was enige tijd een beetje ingesukkeld tot vorige week. Gerrit was aan het surfen op internet, dit aan de hand van een programma dat we op de Zweedse TV hadden gezien wat ook ging over voeding. Hij stuitte tijdens dit surfen op de titel: ' Het einde van Alzheimer'. Wel dat zijn intrigerende woorden...of niet! We weten allemaal dat Alzheimer naast bijvoorbeeld hart en vaat aandoeningen, obesitas en kanker, een van de bedreigingen is in het ouder worden. Alzheimer, en ik quote Dr. Steven R. Gundry 'berooft de slachtoffers van hun leven, lang voordat ze er niet meer zijn.'
Dr Dale Bredesen is een vooraanstaand neuroloog en hij beschrijft Alzheimer en de behandeling ervan vanuit een nieuw perspectief. Alzheimer is een genetisch bepaald ziektebeeld waarbij ontstekingen een tekort aan nutriënten, hormonen en andere stoffen die de werking van hersenen ondersteunen en giftige stoffen zoals zware metalen of biotoxines, een rol spelen. Bredesen benoemt 36 factoren die kunnen leiden tot het krimpen van de hersenen. Hij heeft een behandelprogramma beschreven (ReCODE) waarmee voor ieder individueel het evenwicht in een gezond werkend brein weer wordt hersteld. Dit behandelprogramma is gebaseerd op voeding en levensstijl zoals het verbeteren van je slaappatroon, stoppen met het eten van gluten en vasten op geregelde tijden. (Bovenstaande is zonder toestemming geleend uit de samenvatting zoals die staat op Bol.com en die is geschreven door de al eerder genoemde Dr. Steven R Gundry.) Hij heeft met dr. Bredesen samengewerkt en kan het beter verwoorden dan ik het kan, ik moet tenslotte het boek nog lezen.
Wij hebben dit boek besteld bij bol.com en nog niet gelezen. Vandaag konden we het in Tibro ophalen. Gerrit is er net in begonnen en is al enthousiast. Wel hebben we samen een interview bekeken met Bredesen te vinden op Youtube. Het interview is vrij diepgaand en Bredesen geeft gedetailleerde antwoorden op de aan hem gestelde vragen.
Het hele leuke is dat wat wij in zijn antwoorden beluisterden deels overeenkomt met kennis die wij ook in de in deze post eerder genoemde boeken en andere artikelen over voeding al waren tegengekomen en ook zelf toepassen. De invloed van voeding op verouderingsprocessen in lichaam en brein lijkt veel groter te zijn dan eerder werd aangenomen.
Wij vinden dit alles zeer interessant en we hopen natuurlijk dat het niet zover komt dat ik op een gegeven moment niet meer weet waarover ik mijn blogpost ook alweer zou gaan schrijven.
Ondertussen is het ook weer vrijdag, een nieuw weekend en ook het Chinees Nieuwjaar. Geniet van het weekend en voor wie het vieren,....het Chinees Nieuwjaar!!
Wordt vervolgd....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten