woensdag 8 januari 2020

We hebben gelijk weer een nieuw project in het nieuwe jaar....


In de kerstvakantie kregen we met z'n allen van Femke en Louis een cadeau. Een puzzel om hiermee de lege uurtjes te vullen, ik schreef hier al eerder over in mijn kerstpost. Een paar jaar geleden hadden we ook een grote puzzel waaraan we met z'n allen zaten te puzzelen en die aan het einde van de vakantie de voltooiing bereikte. We vonden dat toen erg leuk. Vandaar nu dit cadeau. Toen was het geloof ik een puzzel van een kasteel nu is de afbeelding van de puzzel een antieke wereldkaart getekend door Petro Plancio in 1594. Petro Plancio was een Flaming en heette eigenlijk Pieter Platevoet maar hij heeft zijn naam verlatijnst. Hij was astronoom, cartograaf, geograaf, predikant en bewindhebber van de VOC (bron wiki).
We hadden met kerst zoveel te doen dat we niet eens zoveel aan puzzelen zijn toegekomen. Toen iedereen weer naar huis ging bleven Gerrit en ik achter met een half gelegde puzzel. Nu de avonden toch nog heel lang zijn besloten we de puzzel dan maar samen af te maken. Twee avonden zijn we ermee bezig geweest tot een een uur of één 's nachts. Het was nog een heel 'gepuzzel' omdat de nog te leggen stukjes niet meer die waren met stevige kenmerken of duidelijke afbeeldingen. Soms moesten we even op internet zoeken waar een bepaalde naam voorkwam om een stukje op z'n plek te kunnen leggen. Het voorbeeld op de doos was ook niet van grote hulp want daarop konden we de benamingen niet altijd lezen. Ik moest er in elk geval soms twee brillen bij op zetten.

tot zover waren we eergisteravond gekomen....

Een mooie prent of niet....
 Het is ons gelukt, gisteravond laat konden we de laatste stukjes leggen. Kijkend naar de afbeelding van de wereldkaart heb ik me er over verbaasd hoe Pieter Platevoet in 1594 al een zo'n gedetailleerde wereldkaart kon tekenen.

Dit was onze derde activiteit op de dag van gisteren. Als eerste hebben we een lange wandeling gemaakt. We moeten namelijk zo onderhand een beetje in training voor de aanstaande wintervakantie. Daarvoor lopen we een aantal keren in de week, zo'n beetje om de dag, de trappen tien keer achter elkaar op en neer en proberen we onze dagelijkse wandelingen iets te verlengen dit alles voor het versterken van de beenspieren. Dat laatste, het wandelen doe ik met veel plezier, het op en neer draven van de trappen vind ik persoonlijk wel wat een saaie bezigheid. Voor het goede doel denk ik dan maar. De honden liggen ons altijd een beetje verbaasd aan te kijken wanneer we zo met de trap in de weer zijn.

Tijdens het wandelen hadden we bedacht dat we onze antieke kast zouden gaan renoveren. Althans, we gaan eerst onderzoeken of dit kan. Er zit veel was op en op de onderdeurtjes is een reliëf gefreesd en dat zit vol met donkere boenwas. Het plan is nu om eerst een van de laden als proefobject te nemen en te kijken wat het resultaat gaat worden. We kunnen immers altijd weer terug naar de donkerbruine was. Dat hebben we gistermiddag gedaan. De lade hebben we afgeboend met amoniakwater en een stukje staalwol, dit nadat Gerrit het beslag had verwijderd. Onder de waslaag komt weer een mooi lichte eikenkleur tevoorschijn. Eigenlijk ging het erg goed. We hebben de lade laten drogen en gaan hem nu eerst voorzichtig fijn afschuren om hem daarna in de wasolie te zetten. Dat laatste moet nog. Een spannende onderneming vinden wij.



We hebben tijdens de 'black friday' dagen een Dremel gekocht met diverse hulpstukken die we mooi kunnen gebruiken voor de lastige hoekjes. Zo hebben we gelijk ook alweer een nieuw project in het nieuwe jaar.



Wordt vervolgd....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten