zaterdag 11 januari 2020

In de kast.....

Ik begin eerst maar even met het weerbericht achteraf. Vanmorgen werden we wakker met donker, vochtig en windstil weer. Toen we zaten te eten/koffiedrinken/lunchen (want dat doen we allemaal in één keer) begon het op te klaren en aan het einde van de dag vroor het twee graden. Ik hoop dat we weer een beetje winterweer krijgen. 
Ik ben vandaag niet buiten geweest omdat ik de hele dag in de kast zat. Figuurlijk dan. Gisteren aan het einde van de middag hadden Gerrit en ik het bovendeel wasvrij gemaak en dat deel had de hele nacht in de keuken staan drogen zodat ik het vandaag helemaal kon schuren. Dat ging prima en er kwam bijzonder mooi eikenhout onder de dikke laag was vandaan. 
Wanneer ik zo aan het schuren ben met onze kast dan bedenk ik dat deze kast honderd jaar oud is, hij is gemaakt in het begin van de vorige eeuw. Het gebruikte hout komt van een boom die misschien ook wel honderd jaar is geweest voordat hij werd verzaagd tot planken. Dat zou betekenen dat de oorsprong van het hout dat voor onze kast is gebruik misschien wel ligt in eind 17nogwat. 
Dit soort gedachten geeft dat we met erg veel respect met onze kast aan het werk zijn. Zorg voor dit oude hout en het weer mooi proberen te maken. We zien wel dat het hout erg droog is. Dat komt natuurlijk door de leeftijd van de kast maar wellicht ook door het klimaat in ons huis. Ons huis is bijzonder droog. s' Winters is de luchtvochtigheid zo gemiddeld 40%. Tijdens het schuren van het hout zie ik het soms een klein beetje versnipperen. We doen daarom heel voorzichtig en dat gaat goed. Aan het einde van de dag hebben we alle delen geschuurd en is het hout prachtig glad geworden.  




Het is een heel leuk klusje werk vinden we beiden. Vanavond na het eten hebben we de kast in de olie gezet. Aanvankelijk hadden we gedacht wasolie te gebruiken. Dit trekt in het hout en geeft een harde en beschermende waterresistente laag. Gisteravond bedachten we dat het ook mogelijk is de kast in vloerolie te zetten. We hebben een proefstukje gedaan aan de binnenkant van de lades. Vandaag kwamen we tot de conclusie dat de delen die we met de vloerolie hadden gedaan het mooist waren. We zijn daarom van ons oorspronkelijke plan afgestapt. Op dit moment staat de kast helemaal in de olie en in de woonkamer te drogen. Ik ben heel benieuwd hoe het er morgen uitziet wanneer de olie helemaal is ingetrokken en opgedroogd. Morgen kunnen we de kast weer monteren. Dat komt morgen op de blog.
Voor nu is het alweer weekend (waar is deze week gebleven?).
Gerrit en ik wensen een ieder een heerlijk weekend toe! Lekker uitrusten na alle drukte van de feestdagen.

Wordt vervolgd....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten