zondag 22 juli 2018

Vrije vogels onderweg en wat we daar zoal tegenkomen.......

Wij zijn eventjes op stap na een hele periode van hard werken aan huis en altan. Het is heerlijk om er even tussenuit te zijn en geen prikkels tegen te komen van dingen waar je even mee aan de gang zou kunnen gaan. We luieren en lezen veel en wandelen zelfs weinig! Daarvoor is het bijna te warm en mijn benen houden niet van warmte, ze voelen moe. Tot 22 graden gaat het prima maar daarboven schakelen ze in een pensionairstempo. Doel van ons uitstapje zou eigenlijk zijn het Härliga Härjedalen, de omgeving van Sveg en Ljusdal. Daar zouden we naartoe rijden via Dalarna en wel Älvdalen, Särna, Idre en daarna Flatruet. Het loopt allemaal wat anders dan we hadden gedacht. We staan nu op een camping in de buurt van Älvdalen en bij tijd en wijle ruiken we de bosbranden. Voorbij Älvdalen brand het flink daar is een bosbrand die niet te blussen is. Gelukkig in een zeer dun bevolkt gebied. Overdag merk je eigenlijk niets van de bosbranden, we hebben ze niet gezien, maar wanneer je de geur dan kunt ruiken komt het toch wat dichterbij. Het wachten is op regen, en niet een beetje maar erg veel regen. Wil het grondwater weer wat op niveau komen dan moet het wel een maand regenen. Wij hebben het in Scandinavië nog nooit zo warm meegemaakt en ook niet zo lang, zo warm. Gisteren zijn we naar Älvdalen gereden om wat boodschapjes te halen. 



 De hele dag waren er al dreigende luchten en onderweg in de auto terug naar de camping kregen we een dikke bui over ons heen. Zo af en toe is er wel een bui maar onvoldoende om effectief te kunnen zijn voor de natuur en de bosbranden. Vaak zijn het ook onweersbuien en dat is dan net weer minder gewenst! Vandaag waren we in Rättvik. Rättvik ligt aan het Siljanmeer en het is een populaire vakantiebestemming bij Zweden zelf en bij buitenlanders. Onderweg naar Rättvik zagen we overal mensen aan de kant van de weg staan. Op de bruggen over de weg heen stonden ook veel mensen te wachten in de brandende hitte. Gerrit en ik vroegen ons al af of er misschien een soort van fietstocht langs zou komen maar ook dacht ik aan de 44 Poolse brandweerauto's waarvan ik wist dat die onderweg zijn naar de brandende bossen om daar te helpen bij het blussen. In Rättvik zijn we eerst even gestopt om te ontdekken wat nu het spektakel zou zijn. Aan de andere kant van de weg zag ik al vele rode wagens staan. Bleek dat die hele stoet van 44 auto's op dat moment moest tanken, één voor één. Drommen mensen eromheen, mensen die claxonneren en de duim opsteken. Men is duidelijk ingenomen met deze hulp uit het buitenland.







Ik heb het even gadegeslagen en een aantal foto's genomen, daarna zij we doorgereden naar het centrum.



Het stadscentrum is leuk maar niet spectaculair. Wat wel leuk is, zeker met dit zomerse weer, is het strand. Het meer zelf is lange tijd er ondiep zodat kinderen naar hartelust in het water kunnen spelen. Er is een lange pier het water is, wel een kilometer lang denk ik zo, aan de zijkanten van de pier zijn steeds steigers op waterniveau waar je lekker kunt zitten met je voeten in het water genietend van de inhoud van je picknickmand. Nu hadden wij die niet mee zodat dat deel van het recreatief bezig zijn aan onze neus voorbij ging.

De långbrygga
Het Siljan

Rättvik aan het Siljan

Nogmaals de långbrygga
Vanwege de brandhaarden in de buurt van onze geplande bestemming gaan wij niet verder. Een ander jaar of een ander moment gaan we richting Härliga Härjedalen. We zakken weer af richting 'wonen op vakantie'. Vandaag zijn Suzanne en Fredrik daar even geweest. Blijkt dat we de regeninstallatie van de groentetuin waar we ook de sierplanten in pot hadden neergezet, wel heel mooi hadden ingesteld maar ook de hoofdkraan voor het water hadden afgesloten. Dat kan helpen!! Mijn mooie geraniums en de stekjes die het zo goed deden dat er al bloemknoppen in kwamen.....ik vrees het ergste! Suzanne heeft er wijselijk maar niet al teveel over gezegd en ook geen foto gestuurd......en dan weet ik het wel! Ondanks de actualiteit van dit moment in de bossen en die in mijn groentetuin genieten we van het kamperen en het buitenleven en vinden we het heerlijk als vrije vogels door dit mooie land te scharrelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten