maandag 23 juli 2018

Särna en Njupeskär vattenfall....

Njupeskär waterval, even voorbij Särna in Fulufjällets National Park was onze bestemming van vandaag. We zijn vanuit onze camping naar de waterval gereden. De tocht voerde ons door Särna en daar was het een drukte van belang. De Duitse Feuerwehr heeft daar kwartier geslagen. In Särna zit het commandocentrum voor de branden bij Sveg en Ljusdal. Die branden zijn de grootste in de geschiedenis. Ze zijn niet meer te blussen en worden gecontroleerd uitgebrand. In Särna vlogen de blus helicopters af en aan. Een deel van de Duitse brandweer heeft plek gevonden op de camping te Särna een ander deel staat bij de brandweerkazerne.
blushelicopter in actie

Feuerwehr op de camping

entre camping Särna
Ik heb begrepen dat hulp bij dergelijke grootschalige rampen wordt gecoördineerd op EU niveau. NL heeft niet de grootste expertise op grootschalige bosbranden niveau maar wel op omgaan met de gevolgen voor de grond en grondwater en nieuwe inrichting van de grond met bos. Daar biedt NL dan ook de hulp heb ik begrepen. 

We zijn er langs gereden, zagen in de verte de bossen van Sveg branden en rookpluimen opstijgen. We zijn doorgereden naar Furufjället National Park om daar wederom de Njupeskär Vattenfall te bezoeken. Dit is onze derde keer geloof ik. Furufjället is een prachtige omgeving een gebied rond de boomgrens (fjällen). De wandeling ernaartoe is altijd weer fantastisch. De heen en de terugweg gaat via verschillende routes. Zelf vond ik de wandeling heen iets meer spectaculair dan de wandeling terug. Met elkaar 4 km wandelen, goed te doen! 



fjällenlandschap













We hebben heerlijk even bij de waterval gezeten, gekeken naar het water dat daar al meer dan 900 miljoen jaar naar beneden stort en de rotsen uitslijt. De waterval is 93 meter met een vrije val van 70 meter. Het is zeker een aanrader wanneer je in de buurt bent.








Op de terugweg hebben we de honden nog even laten drinken. Arvid houdt duidelijk niet van natte voeten. 



Zo'n 40 jaar terug of wellicht nog wel meer waren wij ook in dit gebied. We hebben toen met mijn ouders en K en L in een hut geslapen. Vandaag kwamen we ook zo'n hut tegen en we konden het niet laten er eventjes in te kijken. Die hutten liggen zo in de Kopparleden in Dalarna, ze zijn opgebouwd uit houten balken met in elke hoek een slaapplaats en een vuurplaats in het midden. Op dit moment is er natuurlijk een absoluut verbod op open vuur. Destijds vonden we het geweldig!





de ligging
Morgen zetten we de terugreis weer in. De camping waarop we staan wordt ook een beetje te druk. Mensen gaan vlak op elkaar staan. Tijdens onze afwezigheid vandaag is er zelfs een gezin vlak voor onze caravan gaan staan met de tent bijna onder onze luifel. Bam! midden in ons uitzicht over het meer. Een grote groene tent dat is waar we nu tegenaan kijken. Hoe we de auto er morgen voor krijgen is nog even uitzoeken. Gelukkig hebben we een mover zodat de caravan zonder auto ervoor toch wendbaar is. Zouden we die niet hebben dan kregen we de auto er niet voor. Zelf vind ik juni een fijnere tijd om te kamperen dan zo in de drukte van juli. Zo druk heb ik het op een Zweedse camping nog niet meegemaakt. Tijden veranderen dat is duidelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten