donderdag 12 juli 2018

Valdemar, Magnus en Erik en Högsåsen en een spelletje Kubb....

In Hova, dat is een stadje op 35 km afstand van ons, is het de hele week feest vanwege de 'Ridderspelen'. In het centrum van het stadje is een tijdelijk centrum ingericht in middeleeuwse sferen, je vindt er allerlei kraampjes met middeleeuwse producten die wij nu soms ook nog gebruiken. De hele dag door worden er muziek- en toneelvoorstellingen gegeven en inwoners lopen er verkleed als jonkvrouw of ridder. De kinderen kunnen op een ridderborg spelen met middeleeuwse spelletjes. 's avonds zijn er heuse ridderspelen in een arena met ridders op paarden die tegen elkaar strijden. Het ridderfeest in Hova is niet zomaar een stukje volksvermaak maar heeft zijn wortels in een historische gebeurtenis en wel de slag bij Hova 1275. Het verhaal gaat als volgt:
Valdemar, Magnus, Erik en Bengt zijn de vier zonen van Birger Jarls. In 1250 wordt Valdemar tot koning gekozen. Zijn broer Magnus kreeg een provincie toebedeeld waar hij hertog van werd (Södermanland) en Erik kreeg ook een hertogtitel maar geen land waardoor hij zich 'Erik van helemaal niets' noemde. Broer Bengt was een geestelijke en werd bisschop van Linköping. So far so good, echter....  Er ontstonden vijandigheden tussen Valdemar en zijn broers. Deze vijandigheden mondden uit in een binnenlandse oorlog in 1275. Met hulp van de Deense koning Erk Klipping bouwden de broers Magnus en Erik aan een leger van goedgetrainde Duitse en Deense Ridders en hun knechten.De legers van Valdemar en die van zijn broers Magnus en Erik troffen elkaar bij Hova waar de slag plaats heeft gevonden. De strijd was een ongelijke daar het leger van Valdemar bestond uit een stel ongetrainde boeren. De kronieken schrijven dat tijdens de slag bij Hova, Valdemar een spel schaak aan het spelen was met een plaatselijke geestelijke. Toen duidelijk was dat zijn leger de slag verloren had is hij naar Noorwegen gevlucht waar hij gevangen is genomen.In 1975 is er bij de plaatselijke kerk een gedenkteken opgericht ter herinnering aan bovengenoemde gebeurtenis. De plaatselijke ridderspelen houden de herinnering levend en je voelt dat het onder de plaatselijke bevolking leeft en gedragen wordt.Vorig jaar zijn we er met Suzanne en Fredrik ook geweest zie hier, toen hebben we ook de strijd tussen de ridders in de arena bezocht. Vandaag zijn we alleen even over de sfeervolle markt gelopen.

Het was erg warm weer en het slenteren maakte moe zodat we een plekje in de schaduw hebben gezocht en een heerlijke fika hebben genuttigd.Terwijl we daar rustig zaten te keuvelen kwam het leger voorbij, welgetrainde soldaten dat zagen we zo, waarschijnlijk het leger van Magnus en Erik want ze zagen er beslist niet uit als boeren.

 Na ons bezoek aan Hova zijn we doorgereden naar Högsåsen. Dat is een wandelcentrum als onderdeel van Tiveden National Park. We konden uit diverse wandelroutes kiezen maar hebben de kortste genomen omdat ik met mijn teenslippers niet echt gekleed was op een boswandeling. Dus voor ons route A 1.2 km. Maar dan wel eentje met hallon (frambozen) en blåbär (bosbessen)Ook zagen we deze, volgens mij rode vlierbes, in vol ornaat staan. Het was er prachtig in Högsåsen. We gaan zeker terug voor een meer uitgebreide wandeling met goed schoeisel aan de voeten.

We zijn ook nog even naar het uitzichtspunt gelopen van waar je bij helder weer Skövde kunt zien liggen. Wij zagen inderdaad de zendmast bij Billinge (dat is waar S en F wonen) in de verre verte.


Weer thuisgekomen hebben we ons nieuwe terras ingewijd met een van mijn favoriete LCHF gerechten en dat is de courgette lasagne. Gemaakt van de enorme courgettes uit mijn eigen tuin.

 Het wordt weer een beetje een opsomming maar hoe beschrijf ik anders deze heerlijke dag? 's Avonds hebben we nog een spel Kubb gespeeld. Dat past ook mooi in het karakter van deze dag omdat het Kubb spel uit de tijd van de Vikingen komt.


Het was een prachtige dag!

Wordt vervolgd.....


BewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten