woensdag 11 juli 2018

De altan fase II-b afgerond en start fase III en .....eten uit eigen tuin.....

Vanmorgen heb ik eerst even een half uurtje in mijn moestuin gewerkt. Dat was nodig omdat de pompoen zo enorm groeit dat ze over de andere groenten heen gaan. Dat is niet de bedoeling. Iedereen zijn of haar eigen ruimte dacht ik en daarom heb ik de pompoen een beetje teruggesnoeid. Ik weet niet of dat mag en kan maar mijn andere gewassen hebben ook licht en water nodig. Toen ik zo in mijn tuin aan het werk was schrok ik me een hoedje van de courgettes. Die waren echt al behoorlijk uit de kluiten gewassen evenals de andijvie overigens. Ook de rabarber had al grote stelen met nog grotere bladeren eraan. Ik heb wat courgettes en andijvie en drie stelen rabarber geoogst. De rabarber snijd ik in stukjes en die doe ik in het water voor een smaakje. De andijvie en de courgettes gaan we vanavond eten.

Vanmorgen vroeg moesten we eerst met de aanhanger naar de kontrollbesiktning. Laat de aanhanger nu niet goedgekeurd zijn. De wiellagers maken teveel lawaai, we moeten er naar laten kijken en binnen een maand voor een herkeuring terugkomen. Tot die tijd mogen we de aanhanger niet gebruiken. Op de terugweg waren we er een beetje stil van. We hadden overal aan gedacht behalve aan het controleren van de wiellagers. Thuisgekomen heeft Gerrit vanmiddag een wiel van de aanhanger gehaald om naar de lagers te kijken. Het zou kunnen dat er te weinig vet op de lagers zit en dan zou het probleem snel verholpen zijn. Echter niet.... genoeg vet en... ruimte op de lagers. Dat wordt repareren! Maar even uitzoeken waar we dat moeten laten doen. Zo moeten we steeds hobbels overwinnen hier in Zweden.
Voor het gemonteer aan de aanhanger hebben we gewerkt aan het afronden van altan fase II-b. We moesten nog een paar planken boven de trap- en één zijkant aftimmeren. Dat is nu allemaal klaar, ik heb het nieuwe hout weer in de olie gezet en we zijn superblij met het resultaat, het is helemaal naar de zin.  De hekwerkjes komen nog, die moeten we nog bestellen maar we willen eerst even vakantie en niet wachten op de levering van de hekwerken. Hieronder wat foto's die ik van de altandelen heb genomen nu alles klaar is.
De zuidgevel van ons huis met de delen II-b en het hogere deel II-a
Hier de achtergevel met deel I van de altan.
idem

 Toen dat allemaal klaar was en opgeruimd heb ik mijn eerste maaltijd uit eigen tuin bereid. Dat is echt leuk. Het begon in de vensterbank en het ligt nu op de snijplank en later in de ovenschaal.

Een heerlijke ovenschotel met verse andijvie, courgettes, groene paprika, ui, knoflook en room. Kaas erover en in de oven. Helemaal low carb, high fat. Gerrit is al 10 kg en ik 15 kg afgevallen. En dat terwijl we toch elke dag heerlijk kunnen eten! (als we eraan toekomen het klaar te maken)

Na het avondeten hebben we een start gemaakt met fase III. Dat is de brug, we zijn dus nu bruggenbouwers. Wat we moeten met een brug......wel. Onze altan ligt in het verlengde van de woonkamer en eetkamer. De keuken heeft een eigen trapje de tuin in. Wil ik vanuit de keuken naar de altan, en dat is regelmatig het geval, dan moet ik trappetje af en trappetje op. Dat kan handiger, dachten we. We gaan nu een brug bouwen van de bovenkant van het trappetje van de keuken naar de altan. Dat lijkt me heerlijk. Mocht het zover komen dat de knieën versleten zijn dan scheelt zo'n brug mooi wat problemen en kunnen we zo met de rollator over het trappetje naar de luie stoelen op de altan. Bovendien kan ik dan vrij gemakkelijk bij de ramen van de keuken om ze schoon te maken. Nu was dat een heel gedoe omdat onder de te bouwen brug een trappetje naar beneden naar de kelder gaat. Het zijn dus allemaal trappetjes aan de achterkant van ons huis. 

 Dit is het trappetje van de keuken naar de tuin. Er zit een stevig hekje omheen en daarvan moeten we een deel weghalen. Gerrit had eerst geprobeerd met de flex door het ijzer te komen maar dat wilde niet goed. Later heeft hij het met de ijzerzaag handmatig doorgezaagd.

 Dit is dan het te overbruggen deel met aan de overkant de lonkende nieuwe stoelen met beweegbare rugleuning waar ik vandaag de hangmappen al tussen had geklemd. Mijn dochters weten wel waar dat over gaat. Ik loop morgen met een flinke blauwe plek aan de onderkant van mijn bovenarm :)
De werkplaats heeft zich verplaatst van de zijtuin naar de achtertuin. Je ziet het gele gras, een bijkomend voordeel van de droogte is dat we momenteel niet hoeven te maaien. We hebben geen gras meer.

De leggers van de brug steunen deels op de muurtjes dit om voldoende hoogte te verkrijgen bij de trap naar de kelder. We konden ze eigenlijk niet helemaal op gelijke hoogte met de muurtjes monteren omdat je dan steeds je hoofd stoot wanneer je van- of naar de kelder gaat.
 Met franse schroeven, ingesmeerd met mijn SOS handcreme, ging het weer prima met het monteren van de regel aan de muur van het huis. Het is elke keer een hele opluchting wanneer we goede grip hebben in de houten balken waarmee de wanden van ons huis zijn gebouwd. Dat hout is dus nog prima!

Het was half elf voordat we naar binnen gingen! De avond daalde al neer in het Vångdalen, Ik moest een beetje licht toevoegen aan deze foto om er nog wat op te kunnen zien.




 Wordt vervolgd.......











2 opmerkingen:

  1. Hoi ik volg jullie via via al een tijdje maar ken jullie verder niet, maar ik wil even waarschuwen voor de rabarber weet niet hoe dat daar is maar in Nederland is het beter niet meer te eten na 21 juni want dan komen er gifstoffen vrij lijkt mij niet helemaal de bedoeling om die binnen te krijgen...
    Verder succes met de aanbouw en de blog ik lees het graag

    Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Sabine,
      Wat leuk dat je reageert op mijn blog, dank voor je reactie!
      Naar aanleiding van je opmerking over rabarber wil ik even reageren. Fijn dat je ons deze tip geeft dat maakt namelijk dat ik wat verder ga zoeken op gifstoffen in rabarber.
      Wat ik heb gevonden is dat rabarber oxaalzuur bevat vooral de bladeren van de rabarber en de ouder wordende rabarberstengels wat meer dan de jonge stengels. Vandaar die datum van 21 juni vermoed ik.
      Oxaalzuur zit in veel voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld:
      Voedingsmiddelen rijk aan oxalaten:
      Aalbessen
      Aardappelen
      Aardappelen, zoete
      Aardbeien
      Andijvie
      Aubergine
      Bier
      Bieten
      Boerenkool
      Bonen
      Bosbessen
      Bramen
      Brood, volkoren
      Cacao
      Chocolade
      Citroenschil
      Druiven, eendracht
      Framboos
      Gember
      Groene thee
      Havermout
      Jams
      Kamut
      Kaneel
      Kiwi
      Kruisbessen
      Krul zuring
      Limoenschil
      Mandarijnen
      Marmelade
      Paprika, groene
      Pastinaken
      Pecannoten
      Peper
      Peterselie
      Pinda’s
      Pindakaas
      Pompoen
      Popcorn
      Prei
      Raapstelen
      Rabarber
      Sappen met bessen
      Selderij
      Sesamzaad
      Sinaasappelschil
      Snijbiet
      Soja crackers
      Soja producten (tofu etc)
      Sojasaus
      Spelt
      Spinazie
      Tarwekiemen
      Tarwezemelen
      Thee
      Tomatensaus, in blik
      Vijgen
      Volkoren meel
      Waterkers
      Zonnebloempitten
      Zuring
      Zwarte thee

      VOORDELEN VOOR DE GEZONDHEID:
      Rabarber werkt laxerend, eetlustopwekkend, maagversterkend, galdrijvend en is goed bij verstopping of als je last hebt van bloedarmoede. De groente is rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals calcium, kalium en magnesium en bevat veel vitamine B1, B2, B6 en C. Rabarber reinigt de lever en werkt dus ook goed bij geelzucht. Vanwege veel vezels heeft rabarber ook voordelen voor de spijsvertering en de darmwerking.

      NADELEN VOOR DE GEZONDHEID:
      Rabarber bevat oxaalzuur. Met name de rabarberbladeren bevatten een zeer hoge dosis oxaalzuur en zijn daarom giftig. Die mogen niet gegeten worden. Jonge stelen kunnen ongeschild worden gebruikt en hoeven niet veel zoetstof zoals honing in de bereiding. Stelen van 1,5 tot 2 maanden oud bevatten meer oxaalzuur.

      Oxaalzuur bindt zich in het lichaam met calcium. Dat is een reactie van het lichaam om het oxaalzuur te neutraliseren en uit het lichaam te elimineren. Dit effect kun je milderen door rabarber te schillen, de stukken kort te koken en het kookvocht weg te gieten. Hoe meer oxaalzuur in het lichaam aanwezig is, hoe meer calcium aan het lichaam onttrokken wordt. Dat kan botontkalking veroorzaken en het verhoogt de kans op nierstenen. Mensen die aanleg hebben voor reuma, artritis, jicht en nierstenen kunnen beter geen rabarber eten.

      Ik begrijp dus dat oxaalzuur niet direct giftig is maar dat je er wel om moet denken dat je niet teveel binnenkrijgt. Gelukkig eten wij per jaar maximaal 5 stengels rabarber en dan geschild en uitsluitend in het water als een smaakgever aan het water. Verder past rabarber niet goed in de LCHF voedingswijze omdat wanneer je het kookt er veel zoet in moet. Wij eten geen toegevoegde suikers en beperken voedingsmiddelen waarin van nature al veel suiker zit.
      Nogmaals dank voor je tip en zo ben ik zelf ook weer wat wijzer geworden.

      hartelijke groet Johanna

      Verwijderen