zondag 24 juni 2018

Wij vieren vandaag ook Midsommar....

Vandaag is het zondag en wij hebben de vlag nog uit. Dat is een beetje oneerbiedig want ik ben opgegroeid met eerbied voor de vlag en die moet bij zonsopgang uit- en bij zonsondergang weer ingehaald worden. Maar dat soort strenge dogma's laat ik los. Vandaag komen Suzanne en Fredrik bij ons voor Midsommar en dat is voor ons reden om de vlag uit te houden. Bovendien, zonsondergang is er in deze dagen nauwelijks bij. Het wordt maar amper donker 's nachts. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn interne klok hievan een beetje van slag raakt, twee uur is is licht en zo drie uur word ik wakker en denk dan dat het een uur of zeven is. Dat valt dan eventjes tegen, of mee dat is maar hoe je het bekijkt.
Voordat S en F komen moeten Gerrit en ik met gezwinde spoed naar de Ica näre voor boodschapjes. We hebben niets meer in huis en moesten uit nood gisteravond al vasten. Dat scheelde vanochtend een pond op de weegschaal. Met het focus op onze altanwerkzaamheden waren we eventjes de inkopen vergeten.
Vanochtend lekkere dingen gekocht en heerlijk gezellig me elkaar ontbeten. Bij het ontbijt hadden we de eerste oogst uit eigen tuin. Lekkere dikke aardbeien. Ik heb zo het idee dat ik late aardbeien in de tuin heb. Ik weet eigenlijk niet of er een verschil is in aardbeien en of je wellicht vroege- en late aardbeien hebt. We hebben immers al weken zomer achter de rug en toch worden mijn aardbeien nu pas rood. Wie kennis heeft over aardbeien mag zich melden. Graag zelfs.
Wel die aardbeien smaakten voortreffelijk, de lekkerste aardbeien die ik ooit heb gehad, beter dan de Belgische zelfs en van horen en zeggen heb ik begrepen dat die Belgische toch wel erg lekker zijn.
Mijn groentetuin doet het overigens heel goed. De rabarber groeit enorm en krijg gigantische bladeren. Er lijkt zich bijna een competitie af te spelen tussen de zwarte bessenstruik en de rabarberplant. Ook de andijvie kan bijna wel gegeten worden. Ik krijg al prachtige groene kroppen en tot op dit moment zonder slakken voor zover ik het kan overzien, De brocolli doet het ook uitstekend en ik ben erg nieuwsschierig wat we daarvan nu straks gaan eten. Zijn dat dan de bloemen?.
Mijn peultjes dragen al peulen en die zou ik al kunnen plukken. Er zitten moeie witte bloemetjes in de peulen en daaruit ontwikkelen zich de vruchten. Hieronder even wat foto's van de moestuin.
De rabarber
de peulen
De boontjes
De andijvie en de pompoen en de courgette.(in de emmertjes heb ik beuken staan)
De Brocoli
Overzichtsfoto
  Het enige dat wat te wensen overlaat zijn de kruiden. Ik heb koriander en die bloeit mooi. Ik weet niet of dit hoort want het lijkt wat ten koste van de korianderblaadjes te gaan, en verderop heb ik basilicum staan en dat komt ook voorzichtig op. Van Fredrik heb ik een plantje munt gekregen en die krijgt nu een veelheid aan jonge blaadjes maar alle andere dingen die ik heb gezaaid zie ik niet terug. Misschien komt dit omdat ze achter de pompoen en de courgette staan en dat die met hun enorme bladeren al het water tegenhouden. Ik heb ook gelezen dat kruiden niet goed tegen de voorjaarskou kunnen. Dat verdragen ze niet en sterven daardoor af. Dat zou de reden kunnen zijn van de mislukkingen.
Na de rondleiding door de groentetuin zijn we naar Näs gelopen. Oh wat was het daar weer prachtig. Er viel zelfs ook nog iets te beleven. Er kwam een auto aangereden met een boot (niet eens een kleintje) op een trailer. Bij aankomst stopten ze, haakten de trailer af keerden de auto en haakten de trailer weer aan, reden naar de helling en haakte de trailer weer af met het plan de trailer met boot handmatig bij de helling neer te laten gaan. Wij hadden er al een zwaar hoofd in of dat zou lukken. Wel dat verliep niet helemaal gecontroleerd, ineens schoot de boot het water in. Gelukkig voor die mensen zonder schade. Blijkbaar had de bestuurder wat moeite met het achteruitrijden met de trailer. Het lijkt mij eerlijk gezegd toch wel wat een spannende gebeurtenis wanneer je in zo'n situatie dan je boot te water moet laten.
Het was weer prachtig in Näs en ohh....wat is de lucht weer mooi blauw en wat zijn de wolken mooi wit. Ik ben daar helemaal verliefd op. Na de wandeling zijn we naar Tivedstorp gereden. Hier heb ik recent nog over geschreven want vorige week zijn we er met Greetje en Richard ook geweest. Het zeer landelijk gelegen cafeetje met zitjes in het grasveldje waar je zo heerlijk ongedwongen kunt zitten. Het is daar elke keer weer genieten.


Zo ziet het eruit als je aan komt rijden, daar verwacht je toch geen horeca! Naast het cafeetje is een handwerkschuur, deze keer ben ik er maar niet geweest want ze willen er altijd wel iets verkopen en ik kan moeilijk nee zeggen. Fredrik en Suzanne zijn wel geweest, zij kwamen zonder kleedje weer terug, maar het heeft hen, zo begreep ik, wel de nodige moeite gekost.
De omgeving van het cafeetje ziet er zo uit, zie onderstaande foto's.

 Het uitzicht...is het niet prachtig! Je zou het niet zeggen maar deze foto toont een kapel. Dat stond daar aangegeven. Eerder hadden we al eens naar de kapel gezocht en konden we hem niet vinden. De eigenlijke kapel ziet er ietsje anders uit dan het sjabloon dat we in ons brein hebben van een kapel. Daarom zagen we het niet. Vandaag ontdekten we het kruis. De kapel is een onderdeel van een oude schuur. Gerrit is eventjes binnen geweest, zelf had ik op dat moment net een andere interesse. De volgende keer ga ik er foto's van maken want Gerrit zei dat het er van binnen erg charmant uitzag!

Na ons bezoekje aan Tivedstorp zijn we naar Granvik gereden. Dat is een klein dorpje aan het Vättern. Het leuke is dat er een zelfbedieningsloppis is. Daar kun je gewoon naar binnengaan, zie je iets leuks dan kun je het kopen door eventjes in het schrift te schrijven wat je hebt gekocht en het geld in het bakje te doen of elektronisch over te maken met Swish (swishen heet dat, dat kunnen wij sinds kort ook). Ik heb twee mooie potjes gekocht en S en F hadden ook een aantal spulletjes. Na nog eventjes bij het water te hebben gestaan zijn we naar huis gereden.


Daar konden we heerlijk in het avondzonnetje zitten voor de barbecue. Het was voor ons een dag met een vlaggetje. Morgen gaan we weer verder met het bouwen aan onze altan.


Wordt vervolgd.

2 opmerkingen:

  1. Klinkt als een heerlijke dag. En aardbeien heb je idd vroege en latere soorten, en doordragers

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Corina, ik lees nu pas je reactie. Dank daarvoor. Ik dacht al dat er vroege en late aarbeien zijn. Die van ons komen pas wanneer een aantal mensen die ik ken de eerste jam al in de potten hebben. Niet erg, we genieten ervan!

      Verwijderen