zaterdag 2 juni 2018

De jaarmarkt te Mölltorp en de sluis bij Forsvik.......

Vrijdag einde van de middag, ik schreef er in mijn vorige blog al eventjes over, kwam dan de bestelling van de schuifdeuren en het dak van onze nieuwe altan.


Het is voor vrachtauto's altijd wat een gemanoeuvreer om bij ons de oprit op te komen omdat deze is gemarkeerd met twee forse palen waar de vrachtauto maar amper tussendoor kan rijden. Dus even een paar keer vooruit en achteruit tot de auto er recht voor staat en dan is het verder een fluitje van een cent. Deze keer had de chauffeur hulp van een bijrijder die de aanwijzingen geroutineerd kon geven. 

We helpen natuurlijk volop met het uitladen van onze spullen. Het is immers al aan de late kant en de chauffeur moet nog een andere bestelling afleveren.
Greetje was deze keer de fotograaf en hier zie je dat ik naar de bestelling sta te kijken als zou ik er verstand van hebben. Twee partijen schuifdeuren en een aantal dakplaten. Het hout moeten we nog bestellen, daarvoor moeten we eerst de oude altan afbreken. De handen jeuken, om het zo maar te verwoorden maar we moeten-willen nog eventjes wachten. We krijgen namelijk nog bezoek en dat willen we liever niet in een bouwput ontvangen.
 Alles klopt, de chauffeur kan verder, Greetje en ik koken het eten en Gerrit en Fredrik zetten de spullen in de garage.


 Deze keer hebben we lasagne gegeten voor Gerrit en mij gemaakt van aubergines als vervanger van de lasagne bladen, echt heerlijk een aanrader, voor Greetje gemaakt van kunstgehakt en voor Suzanne en Fredrik complexloos. Het geheel gecompleteerd met twee salades en heerlijk en bovenal gezellig gegeten met elkaar.


 Fredrik heeft een week op Arvid en Fynn gepast, toen wij in Nederland moesten zijn, nu hij bij ons is zijn ze niet bij hem weg te slaan. De grootste vrienden zijn ze geworden, net als wij overigens.


 Vanmorgen zijn we naar de jaarmarkt in Mölltorp geweest. De jaarmarkt aldaar is naar ons nu blijkt al heel oud. Op de site van de hembygdsförening lezen we dat Mölltorp in het begin van 1600 toestemming kreeg voor het houden van een markt. Deze toestemming werd gegeven door het 'Borgerskapet in Vadstena dat is een plaatsje aan het Vättern. later in 1650 kregen ook Hjo, Mariestad en Askersund het privilege tot het houden van een markt twee keer per jaar. De jaarmarkt te Mölltorp wortelt dus al in een zeer oude traditie, iets wat wij ons het vorige jaar toen we er waren niet hadden gerealiseerd en wat je ook niet kunt bedenken wanneer je door Mölltorp loopt want dat heeft niet zoveel om de hakken. We hebben nu toch met iets andere ogen over de jaarmarkt gelopen, echter niet zo heel veel meer gezien dan vorig jaar.




 Van schrik hebben we zelfs loten gekocht ten behoeve van de volksdans vereniging. We hebben daarbij aangegeven graag de boot te willen winnen. We moeten echter wachten tot 18 augustus 2017 zo staat er op de loten (het jaartal heb ik niet verkeerd getypt). Hoe we dat moeten hebben zou ik niet weten. De verkopende partij verkeerde in een opperbeste stemming en ik mocht van hen even een foto maken.
 Op de foto hierboven is niet zoveel te zien. Onder de bomen aan de overkant van de weg kun je koffie drinken met wat lekkers erbij (fika). Onder de bomen is vandaag geen luxe bij een temperatuur van 30 graden C. Wij hebben de fika even laten schieten en zijn na ons bezoek aan de jaarmarkt naar Forsvik gereden. Daar hebben we bij de sluis eventjes wat rondgewandeld en een ijsje gekocht. Heerlijk, wanneer je al maanden geen suiker meer hebt gehad smaakt een ijsje als een slagroomgebakje.
 Bij de sluis heeft Lotte twee winkeltjes. In het ene winkeltje kun je hebbedingetjes kopen, dat winkeltje is al open, in het andere winkeltje, bij de haven gesitueerd, kun je kleding kopen, dat winkeltje is nu tijdelijk verplaatst ten behoeve van het renoveren van de haven. Terwijl we daar naar staan te kijken komt de Sandön aangevaren. Die moet worden geschut in de sluis en wij gaan daar eventjes naar kijken.



Op het voordek ontdekken we Håkan, de partner van Lotte van het winkeltje. Hij is in het begin de oppasser van ons huis geweest. We kennen hem van onze verblijven bij de sluis waar we vaak hebben gekampeerd met onze caravan. We hebben zo van dek tot wal even een gesprekje met elkaar. Leuk!

 Daarna zijn we naar Näs gereden om daar te gaan zwemmen. Het water was alweer warmer dan gisteren. en daarmee was het ietsje minder een bezoeking.
's Avonds hebben we met Fredrik nog gewerkt aan het vullen van ons houthok. Dat is nu weer wat verder maar nog niet vol. Midsommer nadert al met rasse schreden dus we moeten opschieten! Zo hadden we alweer een dag vol met activiteiten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten