vrijdag 22 juni 2018

De altan III .....en midsommar

Vanochtend vroeg opgestaan, het zou vandaag een droge dag worden en dat betekent dat we lekker verder kunnen gaan werken aan de altan. Nu we de gehele fundering klaar hebben kunnen we vandaag de vloer leggen. Daar hebben we zin in! We leggen toch maar even worteldoek over het zand en de balken. omdat we bij het graven toch nog wel wat wortels tegenkwamen van waarschijnlijk zevenblad. Dat moet straks niet door de planken heen groeien nu de altan veel lichter gaat worden.
Op de foto hieronder zie je de eerste planken liggen. We kunnen lekker doorwerken omdat de zaak lekker haaks is en alle planken op eenzelfde lengte afgezaagd kunnen worden.
We hebben besloten het gevonden stoepje in ere te houden. Daar leggen we de vloer omheen en het stoepje gaan we restaureren, en daarna afwerken met een mooi lijstje erom heen.

 We genieten van het werk want het loopt lekker. We hebben nu profijt van het secure werk wat we aan de fundering hebben verricht. We werken samen op, hebben beiden een schroefmachine en een mes. Het mes steken we tussen de plank die we schroeven en de voorgaande plank. Zo komt er een gelijkmatige ruimte tussen de planken, nodig voor het uitzetten en krimpen van het hout.

Om twee uur hebben we pauze, we verkleden ons om naar het midzomerfeest te gaan. Dit wordt in ons dorp georganiseerd door de hembygdsförening op het terrein Källebacken. Terwijl we daar naartoe lopen valt ons op dat bij de ICA näre een zitje is gekomen met een mooie bloembak. Hier kunnen fietsers eventjes gaan zitten met een kopje koffie dat je bij de ICA kunt kopen met iets erbij of een ijsje. Er zal vast veel gebruik van worden gemaakt, in de zomer zijn hier veel fietsende toeristen. Viken rund is prachtige fietstocht van 65 km die wij ook al eens hebben gedaan.
 Wanneer we aankomen bij het terrein van de hembygdsförening staat de midsommerstång al en zitten er twee muziekanten accordeon te spelen.
 Er zijn een aantal standjes gemaakt met een loterij en prijsvissen voor de kinderen. Wij kopen een aantal lootjes maar Suzanne geen prissoppa deze keer. Vorig jaar wonnen we namelijk een blik tomatensoep. We noemden dit 'prissoppa' letterlijk vertaald 'prijssoep'. De rest van het jaar aten we elke keer wanneer we soep aten ' prissoppa'.
 We gaan eventjes naar de 'servering' om daar een kopje koffie te kopen. Daar is het een gezellige boel. Er zijn zitjes ingericht en wij zien onze buren zitten en schuiven even aan. Het geeft een mooie gelegenheid even bij te kletsen. Meisjes en vrouwen hebben prachtige bloemenkransen in het haar.
Op onderstaande foto zie je onze buurvrouw Annette met achter haar een vrouw met een schitterende bloemenkrans.
 Hier het dansen om de stång. Jong en oud doen mee. Volgend jaar wil ik ook een bloemenkrans en ga ik meedansen.


Gelukkig blijft het de hele middag droog


 Wanneer we zijn uitgevierd gaan we weer terug naar huis om verder te werken aan de altan. Terwijl Gerrit zaagt kan ik steeds eventjes een balk in de olie of de verf zetten. Die kunnen we dan morgen gebruiken.

 Om18.00 uur hebben we alle 38 planken erin zitten met 484 schroeven. Gerrit is bij ons de man van de getallen, ik hoef het hem maar te vragen en hij lepelt het op. We zijn erg tevreden over het resultaat. Vandaag was dus voornamelijk horizontaal werk, morgen kunnen we met het verticale deel aan de gang. Op de foto hieronder zie je mij de laatste schroef schroeven. de korte stukjes hout gaan er weer uit, die zitten er uitsluitend voor de maat. Daar komen straks de echte palen.
 We hebben nu weer een terras en zouden dus als het mooi weer wordt weer buiten kunnen zitten. Ik ga het terras nog in de olie zetten maar eerst moet het drogen. Het hout is nog erg nat, als je het schroeft komt het water uit de schroefgaten.
 We hebben besloten de balk die je boven de deuren ziet toch te demonteren. We zagen daar een beetje tegenop omdat we bang waren dat het stucwerk zou beschadigen bij het demonteren. We gaan nu het hout om de spijkers met een beitel weghakken zodat de koevoet grip krijgt om de spijkers en hopen dat we dan zo de spijkers eruit kunnen trekken.
 Dat ziet er dan zo uit.....

 Met de moker slaat Gerrit de koevoet om de spijker heen en dan trekken  terwijl hij de koevoet steun geeft met blokjes hout. Zo sparen we de achterwand en lukt het om de balk te verwijderen.
 De spijkergaten hebben we gedicht en voor de strepen op de muur komt later een nieuwe balk, als het goed is dan zie je die straks niet terug.
 Een dezer dagen moet ik dan ook het bovenkozijn schilderen. Daar kan ik nu goed bij nu we nog geen dak op de altan hebben.
 Heel Zweden viert feest! Het Midsommar feest heeft eenzelfde intensiteit als het kerstfeest, het wordt de avond voor het eigenlijke Midsommar gevierd met familie en vrienden. Het heet dan midsommarafton wat betekent de avond voor Midsommar, zoals kerstavond. Meestal wordt er veel alcohol gedronken en er worden aardbeien gegeten met haring . Morgen zal het dus wel rustig zijn vermoed ik zo.

Wordt vervolgd!Geen opmerkingen:

Een reactie posten