woensdag 6 juni 2018

Het is gelukt.......

Greetje is nu een week bij ons en de hele week heeft ze het al over kamerplantenstanders. Ze zoekt op internet, zoekt een stappenplan en vertelt ons hoe leuk het zou staan en hoe ze het nog net als een bouwpakketje mee kan nemen in haar koffer straks terug naar Oxford.
Gistermiddag op de terugweg is Gerrit gezwicht en heeft hij samen met haar hout gekocht voor de staanders. Stiekem vindt hij het ook wel leuk want het is een klusje waarbij hij zijn nieuwe zaag (nu op staander) kan gebruiken. Dus 's avonds, terwijl ze werden opgegeten door de knoeten, zijn hij en Greetje nog aan het knutselen geslagen. Het eerste projectje was het kruis. Dat ziet er simpel uit maar was het meeste gepruts van de gehele staander. Hij moest namelijk bedenken hoe je uit een rechthoekig stukje hout de ronding van het rondhout kunt uitzagen. Dat heeft hij deels met de gatenzaag gedaan. Voor het kruis moest hij uit beide stukjes hout een deel zagen zodat het mooi in elkaar past. Verder was het appeltje eitje, het rondhout afzagen en vastschroeven. en dan ziet het er zo uit, het prototype. Ik heb al gehoord dat de volgende met één schroefje bevestigd gaat worden. Het lijkt zo nog een beetje kaal, het plantenstaandertje moet nog in de boenwas of in de gekleurde beits zodat deze beter in het gehele interieur past. De staanders kun je in verschillende lengten afzagen zodat je de planten op verschillende hoogtes kunt zetten. Wanneer je de staander omkeert kun je de hoogte ook nog variëren. Wat je ook nog kunt doen is dat je de de punten van de staanders wat rond gaat afschuren.
Wanneer het straks wat loopt met de productie kunnen we wel op de jaarmarkt gaan staan met dit product. Ik zie wel een gat in de markt. Volgens Greetje is dit helemaal 'hot'

Het thema van vandaag was wederom hout, ander hout dan dat van gisteravond. Het hout van vandaag heeft twee jaar als een soort erfafscheiding opgeslagen gelegen. Het is het snoeihout verkregen door het werk van de arborist. Destijds hebben we de kleine takken af laten voeren, de dikkere stukken wilden we gaan gebruiken als stookhout. In die twee jaar heeft het hout lekker kunnen drogen. We weten nu dat we het hout voor de komende winter voor Midsommar onder dak moeten hebben. Bij ons in de straat is menigeen al druk bezig met het hout, zo ook wij. De afgelopen tijd zijn we denk ik drie dagen aan het zagen en kloven geweest. Afgelopen zondag nog een paar uurtjes samen met Fredrik en vandaag zat Greetje aan de knoppen van de klover, ik hielp haar daarbij dat is namelijk handig bij het kloven dat je dat met z'n tweeën doet. Bovendien had ik vandaag de belangrijke taak van het stapelen van het hout. Dat is een kunst ........die ik nog niet volledig versta, bovendien waren onze stukken hout lang niet allemaal even lang en zaten er vaak rare kronkels in zodat het stapelen een hele toer was. Ik kijk nu al uit naar de volgende zending berkenstammetjes, lekker recht en allemaal 30 cm lang. Wat zal ik daar mooi mee kunnen stapelen...
Maar goed zover is het nog niet, Gerrit moest de dikke stukken verzagen met de kettingzaag, de dunnere stammen konden met de kapzaag, een andere dan die hij gebruikt voor zijn timmerwerkzaamheden laat dat duidelijk zijn.


De klover is hard aan het werk...Zoals de foto's laten zien hebben we allemaal hard gewerkt vandaag. En door dat harde werken hebben wij nu al ons hout gezaagd en gekloofd in de houtschuur liggen. Het is gelukt nog voor Midsommar!! Hier lag het hout en alles is weg. Onze houtschuur is nog niet helemaal gevuld maar voor het komende winterseizoen hebben we ruim voldoende hout.

Tijdens het harde werken probeerden we de geest actief te houden door af en toe een rijmpje te bedenken over het hout. We hadden er een aantal zoals: Hout dat splijt geeft jolijt, hout wat krom is maakt warm wat stom is, nu hout in de schuur geeft straks een mooi vuur etc....

 Als laatste in deze blog nog even een foto van mijn moestuin die het echt geweldig doet.P.S. Vandaag was het National dag, een nationale feestdag in Sverige. Jonna Jinton, wiens blog ik altijd lees, heeft hier een liedje op gemaakt: En kärleksvisa till Sverige.


1 opmerking: