donderdag 28 juni 2018

De altan VII: afronding fase I....

's Ochtends bij het ontbijt eten wij altijd yoghurt met blauwe bessen vanwege de antioxidanten die daar inzitten. Echter....vanmorgen waren de bessen op. We zaten lekker buiten want we hebben wederom heerlijk weer en plotseling bedacht ik me dat ik ook wel even een aantal aardbeien uit mijn tuin kon plukken voor in de yoghurt. 


Ook heerlijk hoor 's ochtends yoghurt met vers geplukte aardbeien!! Dat was smullen!! 
Na het ontbijt hebben we de laatste dakplaat gemonteerd op het dak van onze altan. Dat was nog een hele uitdaging om twee redenen. De eerste was dat we aan beide zijden van de plaat een stuk af moesten zagen. Dan kwam het namelijk goed uit met de kanalen in de plaat, een wat technisch probleem maar juist op de scheidingslijn tussen de kanalen is de plaat het sterkst dus op die punten moet de plaat in de bevestigingstrip komen. Omdat we gebonden zijn aan een vaststaande maat moesten we aan beide zijden een stuk afzagen, dan kwam het, het beste uit met de maat. Uiteindelijk na wat proefzagen is dat prima gelukt dus één uitdaging opgelost. De volgende uitdaging was de plaat op het dak krijgen. Het waaide flink vanuit het Vångdalen en zo'n plaat in de lucht vangt veel wind. Dus met overleg de plaat op het dak manouvreren en ook dat verliep gelukkig goed. Gelukkig hadden we de andere platen gisteravond nog gemonteerd toen het windstil was. Toen ook de laatste plaat goed vast zat hebben we eerst maar weer eens koffie gedronken. Normaal doen we dat één keer per dag maar dit was toch wel even een speciaal moment. We hebben nu weer een dak op de altan!


Daarna is Gerrit verder gaan werken aan het bevestigen van de afwerkstrip aan de voorkant van het dak en het monteren van de geleiders voor de deuren. Daaraan kon ik niet zoveel bijdragen zodat ik maar weer een raam heb gepakt. Mijn vierde raam, het tweede kozijn al, dat is mooi! 
Na het monteren van de strips voor de deuren was het dan zover dat we de deuren in konden hangen. Ik weet eigenlijk niet of dat zo heet maar het klink wel lekker. Als eerste de deuren aan de korte zijde, dat is een grote deur en twee iets smallere. Dat is direct al een heel ander gezicht. 


 Daarna hebben we de deuren aan de voorzijde van de altan ingehangen. Dat zijn er vier. Nu heeft fase 1 van de altan zijn uiteindelijke vorm gekregen. Hij is nog niet helemaal af, aan de voorkant komt nog een plank onder de dakrand, dus op de kopse kanten van de dakleggers en aan de zijkanten komt nog een stuk multiplex in het deel boven de deuren. Verder moeten de deuren nog worden voorzien van sluitwerk. Maar dat is peanuts in vergelijking met wat we de afgelopen dagen allemaal hebben gedaan.
 De deuren pasten precies en schuiven mooi licht. Ze haken in elkaar en zo kunnen ze naar een kant worden geschoven. Is er veel wind uit het Vångdalen dan kunnen we de deuren sluiten, is er geen wind dan doen we ze open. We hopen op deze manier veel meer gebruik van de altan te kunnen maken en er lekker te kunnen zitten ook als het waait.


Nu met de harde wind van vandaag konden we er zo bij de ondergaande zon al heerlijk zitten. Wat een aanwinst. 

We hebben er een glaasje wijn op gedronken, wat een prachtig ruim uitzicht hebben we nu. 


Nu op naar fase II van de altan en dat is de uitbreiding naar de zuidgevel van ons huis. We hebben er nu al zin in!

2 opmerkingen: