maandag 7 augustus 2023

Wij hadden vandaag redelijk weer

'Scandinavië zet zich schrap voor mogelijk zwaarste regenval in tientallen jaren'

Bovenstaande foto en de titel onder de foto komen van NU.nl  (7 aug). Er zijn inderdaad een aantal gebieden waar heel veel regen is gevallen. Vooral in zuid Zweden daar was werkelijk sprake van wateroverlast met name op de A6 van Malmö naar Göteborg. De foto hierboven is genomen in Arlöv, dat is een dorpje net ten noord-oosten van Malmö. Het ziet er heftig uit.

Gisteren hadden wij in Västra Götaland, laten we zeggen omgeving Karlsborg, overdag lichte regen in de middag. 's Ochtends was het droog en konden wij nog lekker lang met Gösta wandelen. 's Middags betrok de lucht en tweede helft van de middag begon het te miezeren. 's Avonds hebben we echt flinke buien gehad waarvan enkele met onweer. Onze regenmeter (ik zou hem vanavond op de foto zetten maar Gerrit had hem net geleegd omdat het morgen waarschijnlijk de hele dag weer gaat regenen en we dan opnieuw kunnen meten) stond op 35 ml. Dat is wel een stevige regenval. 's Nachts was het droog en ook vanochtend, vanmiddag en vanavond. Vanavond hebben we zelfs ons gras nog gemaaid. Eigenlijk zou je voor onze omgeving kunnen zeggen dat het een heerlijke dag was. 's Ochtends laaghangende bewolking en een vochtige atmosfeer. Tijdens de wandeling van vandaag brak de zon door en die kwam de rest van de dag regelmatig even om het hoekje kijken waarbij het dan gelijk erg warm werd. 



Bij ons wel een code rood waarschuwing maar voor vandaag was dat niet nodig. De hele dag droog. Wellicht zaten wij net op de grens van het front dat naar Noorwegen wegtrok. Ik denk dat de Värmlänningar (mensen die in Värmland wonen) ook wel een hele plens hebben gehad.

Een lege regenmeter, klaar voor de regenval die morgen wordt verwacht.

foto overgenomen uit het bericht van de Dagens Nyhetern (ma 7 aug) en genomen door Mats Andersson/TT

De treinontsporing op het traject Stockholm-Sundsvall kende gelukkig geen persoonlijke ongelukken. Er zijn wel een aantal mensen naar het ziekenhuis gebracht maar vanwege andere klachten dan veroorzaakt door de ontsporing. De trein reed vanwege de hoeveelheid regen die er op dat moment viel niet harder dan 40 km/h.

Ik denk dat we mogen concluderen dat wij in de omgeving Karlsborg een beetje zijn ontzien wat de regen betreft. Andere delen hebben wel zware regenval gehad maar zeker niet het hele land. Nu is het afwachten wat de dag van morgen ons gaan brengen.


Vandaag aten we groente uit eigen tuin. Niet de eerste, dat was een kropje sla. Gerrit heeft dit jaar drie bakken met boontjes geplant, zijn lievelingsgroente, en vandaag kon hij de eerste pluk oogsten! Prachtige boontjes en heerlijk van smaak.

Gösta keek even toe tijdens de pluk.


We hebben ook twee bakken met bloemen in de moestuin. Een van de zaadjes (van vorig jaar denk ik) was tussen twee tegels terecht gekomen en heeft zich ontwikkeld tot een prachtige bloem. Ik laat hem staan ook al staat hij niet helemaal op de juiste plek :-) De bloem ziet er zo prachtig uit.

We hadden vandaag ook nog een prettige ervaring! Een van mijn vroegere collega's stuurde ons een berichtje dat er een dakpan van het dak van de praktijk was gevallen en dat er meerdere dakpannen scheef op het dak lagen. Dat is gevaarlijk omdat op die plek de hele dag mensen lopen, hun praktijk in en uit. Zij vroeg ons dit op te lossen. Tja wat kun je doen in de bouwvak en wanneer je niet zelf ter plekke bent.

De ene na de andere aannemer gebeld maar allemaal bouwvakvakantie. Uiteindelijk nam er ééntje toch de telefoon aan. Het was een meneer van Onderhoud en Montagebedrijf Dokkum B.V. Al het personeel van dit bedrijf was wegens vakantie afwezig maar hij zou zich wel even orienteren op een oplossing en terug bellen. Aanvankelijk dachten we dat dit laatste wel niet zou gebeuren maar toen we onderweg waren van huis naar Karlsborg voor een boodschapje, belde de meneer terug om te vertellen dat hij nog niemand had gevonden maar nog twee lijntjes had uitstaan. Bovendien was hij even langs het pand gereden en dacht hij dat het geen grote klus zou zijn. Even later ging de telefoon opnieuw en kregen we de boodschap dat hij iemand had gevonden die pas volgende week op vakantie gaat. Die persoon wilde de reparatie wel doen en hijzelf kon het wel coördineren. We zouden er nog wel van horen. Is dat geen service!! Wij waren er helemaal blij mee. Geweldig!
Zo lossen de dingen zich gelukkig ook weer op. 

Wat deden wij vandaag zelf? Wel we hebben een begin gemaakt met het bijwerken van de buitenmuur van de kelder. Aan de onderkant, net bij de scheiding muur en grind, zijn stukjes afgebroken waardoor de onderkant van de pleisterlaag er wat rafelig uitziet. Het is een kwestie van beton maken en aansmeren en het is niet een heel inspirerend werkje maar moet wel even worden gedaan.

Maar weer afwachten wat de dag van morgen ons gaat brengen. Voor nu een warme en vredevolle groet voor jullie allen en wordt vervolgd......












 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten