vrijdag 18 augustus 2023

Onze Karl-Johan blinkt weer en een dreiging op 4

Vanochtend ontving ik van Suzanne nog de laatste foto van ons bouwwerk dat nu zo goed als klaar is. Het staat als een huis en het stookhout kan er nu zo in. Wellicht nog een lampje voor de donkere wintermaanden en een afvoerbuis naar de regenton voor het regenwater. 

Voor ons ontbijtje konden we vandaag ietsje meer tijd nemen. Gezellig want Greetje is nu ook bij ons. Ze blijft een paar weken alvorens ze weer naar Nederland vertrekt voor haar huizenjacht. 

We hebben eerst maar eens een lange wandeling met Gösta gemaakt. Lekker naar het Vikenmeer gelopen en daar aan de waterkant een poosje over het water uitgekeken. Heerlijk weer om te wandelen, zelfs een beetje warm. Een heel groot meer met slechts een stuk of drie vissersbootjes. Voor de meeste Zweden zit de vakantie er weer op. Volgende week beginnen de scholen weer. We duiken nu de nazomer in en we hopen dat het weer zich nog wat gaat herstellen.



In het Vångdalen onderweg naar het meer, passeren we altijd een klein beekje. In de zomer staat het meestal bijna droog. Nu echter niet. Het kleine beekje is een forse waterstroom geworden die zelfs buiten zijn oevers treedt. De bomen die er staan hebben op dit moment voortdurend natte voeten. Ik hoop maar dat ze deze zondvloed overleven.


Het gras in het dal is erg lang geworden. De boer in ons dorp heeft het dit jaar één keer gemaaid en het moet zeker nog een keer. We denken dat hij wacht op enkele droge dagen. Het grasland zit vol met reeën en hazen en ander wild. Af en toe zien we een paar oren boven het gras uitsteken. 

Weer thuisgekomen heb ik het messing van onze Karl Johan gepoetst, twee uur lang heb ik gepoetst. Daartoe hadden we 'Häxan' metaalpoetsmiddel gekocht bij de apotheek. Dat werd ons aanbevolen door de leverancier en het werkt uitstekend. Het heeft onze Karl Johan een verjongingskuur gegeven, hij is weer als nieuw. Ik moet nu alleen het glas nog schoonmaken maar dat is een fluitje van een cent. Even met water vochtig gemaakte keukenrol gedipt in de as poetsen en de aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.


Gerrit heeft het gras gemaaid, een klusje van 3 uur werk. Toen we eenmaal klaar waren was het alweer 18.00 uur, tijd om te stoppen. De dagen zijn hier echt korter :-) dat zegt Greetje ook al.

Tot zover vandaag een verslag van ons kneutigerige leven in Undenäs. Ondertussen in het land is het terreur niveau verhoogd van drie naar vier. Iets dat we beslist niet fijn vinden. Een gevolg o.a. van de koran verbrandingen die er de afgelopen tijd zijn geweest. Ik ben een groot voorstander van vrijheid van meningsuiting. Daarbij is het m.i. belangrijk rekening te houden met gevoelens van anderen. Daarnaast is er bij de ander de verantwoordelijkheid om uitingen door wie dan ook niet persoonlijk te maken. Daar gaat het mis en zo gaat er een heel vertekend beeld van Zweden de wereld rond en wordt de haat tegen Zweden aangewakkerd. Zweden is voor wie dan ook een goed land om in te wonen, mensen zijn veelal vredelievend en respectvol naar de ander. Ik hoop maar dat er geen onschuldige en onnodige slachtoffers gaan vallen, de oorlog in Ukraine is al erg genoeg. Onze premier Kristersson zegt dat de dreiging is afgewend, ik moet het echter nog zien.....

Ontvang een warme en vooral vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.......















 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten