zaterdag 5 augustus 2023

Twee dagen in het hout

Eindelijk was het dan zover, we konden in het hout. Niet dat ik er aanvankelijk veel zin in had maar het was droog en al doende kwam het plezier wel.
We hadden al het in het houthok aanwezige hout al naar één kant gebracht en een deel droog voor F en S onder een zeil gelegd. We konden dus zo met onze acht bakken hout aan de slag.
In elke bak vol hout zitten 5 grote kruiwagens (inhoud 230 l) met een kop erop want je wilt zoveel mogelijk hout in één keer  naar het houtkok verkruien. Wanneer de bak nog voor een derde deel gevuld is kan ik niet meer bij het hout komen omdat mijn armen dan tekort zijn, dan kiepen we de bak om. Gerrit gaat dan nederig op de knieën en ik pak het aangereikte hout aan en deponeer het in de kruiwagen. Met één bak hout zijn we drie kwartier bezig, we doen er twee en dan een pauze. Zo hebben we gisteren vier bakken kunnen doen en vandaag weer. Vandaag hadden we in de pauze ook even een regenstop maar na een half uurtje konden we gelukkig weer verder werken. Want wanneer je eenmaal bezig bent dan wil je het ook wel afmaken.

acht bakken vol

acht bakken leeg

houthok vol

In het begin van ons stoken kloofden we het gekloofde hout zelf ook nog een keer. Volgens Gerrit hoeft dat eigenlijk niet, de blokken passen zo ook wel in de kakelugn en de open haard.

Ja die open haard daar denken we al een poosje over na. Wanneer we die stoken dan sjeest het hout er door. Er zit wel een soort van stenen ombouw omheen die opwarmt en gaat stralen maar het rendement is niet hoog. Dat willen we wellicht toch iets anders hebben. Vandaag heb ik alle inzethaarden op internet bekeken maar daar word ik niet echt vrolijk van. Onze haard is hoog 60 cm en smal 50 cm en loopt taps toe. Dan is de keuze niet reuze. Meestal zijn die inzethaarden breder dan hoog. Een andere optie is de open haard verbouwen, weer een andere is iets anders installeren na het wegbreken van de haard. Dat vraagt nog even wat denkwerk want verbouwen in de woonkamer..... daarin heb ik niet direct veel zin. 

Het hout van vandaag is niet voor de komende winter maar voor de winter daarna. Het heeft nog wel even de tijd om te drogen. Onze kakelugn neemt per winter ongeveer vier m3 dat is ongeveer een half houthok. Zeer efficiënt met een rendement van 93%. We zijn er nog altijd heel blij mee!

Fijn dat het nu klaar is met het hout. Kjell (de houtleverancier) kan nu de bakken wel weer ophalen. Volgend jaar vult hij ze weer.

Buiten was het de hele dag een beetje grijs

Gelukkig hadden we dinsdag een 'solhat' gekocht voor in het tuintje achter bij de keuken. Zagen we het zonnetje vandaag toch nog even :-)


Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons. Wordt vervolgd.....



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten