woensdag 16 maart 2022

Gerrit zit vandaag in het luik

Heel fit wakker geworden vandaag na een hele nacht lekker slapen. Wat een geschenk!

Na het ontbijt eerst een heerlijke wandeling gemaakt langs Roll. Dat is een wandeling over een grusväg. Die vriezen in de winter helemaal op en zijn nu in het vårvinter seizoen aan het ontdooien. Dat betekent dat het een drekboel wordt. Wij geven daar niet meer om. We lopen er gewoon overheen en zitten dan bij thuiskomst onder de modder spetters en die verdwijnen in de loop van de dag wel weer :-)

Vanochtend was het aanvankelijk erg mistig. Zo rond een uur of elf brak de zon een beetje door, net tijdens onze wandeling, soms zit het mee!

De sneeuwlaag op de weilanden wordt steeds dunner. Het is niet zo dat de sneeuw smelt, nee het verdampt. Soms zie je de sneeuw stomen, heel apart!




Gerrit zit de rest van de dag in het zolder luik. 


De badkamer daar kunnen we nu even niet verder mee, het wachten is op de loodgieter. Daar hebben we vandaag een actie in ondernomen. Die actie begon met een telefoontje van de loodgieter zelf. Die heeft namelijk een afvoerputje besteld voor onze douche en dat wil maar niet binnenkomen. Hij vertelde in het telefoongesprek dat hij nu een deel van het putje heeft ontvangen maar nog niet het hele putje. Op mijn vraag of het ontvangen deel het deel is dat wij moeten gebruiken antwoordde hij ontkennend. De levering ervan kon nog wel drie of vier weken duren.
Ik heb het even gelaten voor wat het is het met hem afgesproken dat ik hem terugmail over het putje. Daarop heb ik contact gezocht met de fabrikant van deze putjes en de vraag gesteld waarom ze niet leverbaar zijn. Daarop kreeg ik een reactie dat er momenteel één putje op voorraad staat en dat die zo geleverd kan worden.
Dan zakt toch een beetje je broek af!
Ik heb de loodgieter gemaild en gevraagd of hij contact op wil nemen met de fabrikant die zegt nog een putje te hebben en of hij dan dit putje wil bestellen. Dat putje komt nu volgende week binnen. Dus volgende week komt de loodgieter om de leidingen van de verwarming te verleggen en met het putje. Dat putje monteren wij dan op de balken waarna we dan de vloerplaten kunnen monteren en ook de wand bij de verwarmingsbuizen af kunnen maken en het plafond. De week daarop komt dan de schilder voor het afwerken van de badkamer. Het is allemaal wel wat een gedoe en ik vind het lang duren. Gerrit berust er iets meer in en zegt steeds dat het wel klaar komt, is het niet vandaag dan is het wel morgen....

 



Gerrit zat zoals gezegd vandaag in het luik. Hij maakte er een betimmering tussen de twee vloeren, die van de zolder en die van het plafond. Er liep niets recht dus alle delen moesten van alle kanten worden bemeten. Uiteindelijk ziet het er nu mooi uit. Ik ga de delen wit verven als het klaar is. Nu moet hij nog twee luik afsluitdelen maken en een vlonder  waarop je kunt staan wanneer je door het luikt naar de zolder gaat. 

Behalve het wandelen en het onderzoeken van de levering van het afvoerputje heb ik vandaag een start gemaakt met het maken van de gordijntjes voor de overloop. Het raam is niet zo heel groot dus de gordijnen worden ook niet zo heel erg groot. Deze keer ga ik er geen plooien in maken. De gordijnen komen aan een stang te hangen, ze hoeven niet open en dicht te kunnen, ze blijven hangen zoals ze hangen, als ze eenmaal hangen. De vitrage is nu klaar en de gordijnen daar had ik geen zin meer in. Dat is altijd een heel gedoe. Ik koop dan van die kant en klare gordijnen die je op lengte moet maken en waar doorgaans niks recht aan loopt. Ik kan dus niet heel gemakkelijk vanaf de onderkant het deel meten dat er af moet. Wanneer ik dat doe hangt het hele gordijn scheef. Ik moet vanaf de bovenkant naar beneden meten. Twee meter veertien worden ze lang maar ik heb geen tafel of werkblad van die lengte en ook geen meetlat van die lengte. Wanneer ik het gordijn op de tafel afmeet moet ik het verschuiven en dat gaat ten koste van de precisie. Op de grond gaat ook niet want dan ligt het deels op het parket en deels op het karpet en ook dat geeft geen zuivere meting. Dat gedoe daar had ik dus geen zin in, dat doe ik morgen wel. Niet dat het dan anders is maar dat geeft voor vandaag even ruimte. 


Zo zijn we dan toch een beetje opgestart na de vakantie. Dat moet ook want overdag is het mooi weer en dan begint het werken in de tuin ook al wat te kriebelen. 

Het nieuwe raam van de camper zit er mooi in. Net als in NL heeft het verzekeringsbedrijf afspraken met een bedrijf dat ramen plaatst. Daarom moesten we helemaal naar Skövde. Het bedrijf zette niet zelf het nieuwe raam erin, daarvoor kwam iemand die speciaal deskundig is in het plaatsen van voorramen in vrachtauto's, bussen, campers. Wel het is perfect gedaan, je kunt niet zien dat ze eraan hebben gewerkt, en zo hoort het! Dat is weer klaar.

En dan nu het laatste nieuws, we hebben de eerste sneeuwklokjes!


Kraanvogels en sneeuwklokjes, heerlijk!

Wat zou het fantastisch zijn wanneer het nu ook nog vrede werd. Maar ik denk dat we hiervoor nog wat geduld moeten betrachten. Dan stelt het wachten op een afvoerputje toch helemaal niets voor. Waar maak ik me ook druk om ....ik laat het los!

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en..

Wordt vervolgd.....


2 opmerkingen:

  1. Ik herken je probleem met het gordijn. Ik heb het zo opgelost. Eerst de gordijnen opgehangen. Daarna spelden gezet op de hoogte waar de zoom om en na bij moet komen. Steeds nameten of het nog een beetje goed "recht loopt. Let wel: dus nog niet de stof dubbelvouwen en vast spelden. Heb je een rokkenspuit dan kan je die gebruiken om streepjes te zetten.
    Daarna gordijn eraf halen en vanaf de zoom een flink stuk meten bv. 30 cm, of langer, mischien moet je dat zelfs twee keer doen. Nu is het gordijn niet meer zo lang en kan je vanaf de speldenlijn gaan meten voor de definitieve zoom. Ik vind een beetje brede zoom mooi maar dat is een keus. Let op als de gordijn lengte verloopt, zal de zoom uiteraard voor het definitieve zicht niet scheef lopen maar bij het meten en afknippen wel wat.
    Het klinkt wat ingewikkeld allemaal. Als je meerdere gordijnen uit een lengte moet halen zou je het gordijn in lengte dubbel kunnen vouwen en dan iets extra omdat in de een al een top zit en bij de andere er ook nog een top, naast de zoom extra moet.
    Dus twee keer een gemeten stuk vanaf de zoom er af knippen is wel wat stof verlies, maar misschien vind je dat geen probleem.
    Hopelijk snap je de uitleg.
    Het kan best zijn dat jezelf al iets handigst uitgedacht hebt. Ik wens je in ieder geval succes, het is echt een rot klusje. Bij mij was het ook nog stof met wat rek er in, helemaal lastig.
    Het wordt vast allemaal heel mooi, maar nu nog even volhouden maar.

    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik heb ze inmiddels net klaar. Ik heb de gordijnen aan de roede gedaan zodat de bovenkant daarmee rechttrekt. Dat deel heb ik op de tafel gelegd en daarna steeds vanaf de roede naar beneden gemeten. Zo is het aardig recht komen te hangen. Wat ik minder mooi vind is dat de stof bij de zoom dan scheef loopt. Hierdoor hangt het ook minder mooi. Maar dat is iets wat je nu ziet en daar maak ik me later minder druk over, leert de ervaring. Nieuwe gordijnen moeten altijd even uithangen voordat ze mooi hangen.
      Ik vind het ook een rotklusje en maak liever het hele gordijn zelf. Maar het is klaar nu en het hangt. Zelf vind ik het idd ook mooier om de zoom een beetje ruim te nemen, dat geeft ook iets meer gewicht aan de onderkant van het gordijn waardoor ze beter hangen. En bedankt voor het meedenken Jet. Het resultaat komt later wel eens op de blog. Geniet van het voorjaar! Groet Johanna

      Verwijderen