maandag 16 november 2020

The Queen's Gambit en The Crown

Qua weer was er dit weekend niet zoveel te beleven des temeer motivatie om het binnen gezellig te maken. Dus lekker haardvuurtje aan in de woonkamer met een aantal waxinelichtjes en de hondenmanden van de keuken naar de kamer gesleept zodat de Muppets en Gösta ook gezellig bij ons konden zijn en dan maar series kijken. 's Avonds dan wel te verstaan. 

Greetje deed als voorstel 'The Queen's Gambit' te gaan kijken. Dat is een serie met zeven afleveringen die handelt over schaken. De serie is gebaseerd op een boek van Walter Tevis (1983) en is nog maar net uitgekomen op 23 oktober 2020.



De hoofdpersoon is deze keer een vrouw Beth Harmon. In het begin van de serie een jong meisje wonend bij haar moeder met een afwezige vader die niets met haar te maken wil hebben. Ik zal niet al teveel details geven want wellicht ga je zelf de serie ook zien maar Beth groeit op als wees in een kindertehuis en ontwikkelt al op zeer jonge leeftijd een fascinatie voor schaken. Haar eerste leermeester is een ietwat stugge conciërge Shaibel. Shaibel leert haar alles wat hij zelf kan m.b.t. schaken.

Beth heeft een trauma opgelopen in haar vroege jeugd, in het kindertehuis wordt ze met medicatie gesedeerd en hierbij ontdekt ze dat ze hallucineert wanneer ze haar pillen opspaart en ze vervolgens in een grotere hoeveelheid neemt. Haar hallucinaties gaan over schaken en helpen haar met het leren spelen van het spel en het opzetten van haar zetten.

De zeven afleveringen gaan over hoe zij haar weg vindt in de schaakwereld en over weerstanden die zij als vrouw, in de vroege zestiger jaren, moet overwinnen in de mannenwereld van het schaken. In de serie staat vooral de liefde voor het schaakspel centraal en staan de hectische ontwikkelingen die de zestiger jaren zo kenmerken meer op de achtergrond. Zij vormen de achtergrond waartegen het schaakverhaal en de ontwikkeling die Beth Harmon doormaakt worden neergezet. 

Niet dat het me gevraagd wordt maar ik geef de serie wel 5 / 5 sterren. Een echte aanrader ook wanneer je net als ik, zelf geen held bent in het schaken. Het verhaal is indringend en meeslepend.


Dit weekend konden we ook weer genieten van 'The Crown' seizoen 4! De afleveringen van dit seizoen staan in het teken van de binnenkomst van prinses Diana in de koninklijke familie. Diana wordt gespeeld door Emma Corrin, niet dat ik haar ken maar zij weet op een fantastische wijze Diana neer te zetten. Verder is het ook het tijdperk Tatcher. Dus voor Gerrit en mij veel herkenning. We hebben gisteravond 2 afleveringen gekeken en ik heb nu al zin om voor de rest van de afleveringen te gaan zitten.


The Crown

Wordt vervolgd...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten