woensdag 11 november 2020

De oven ging stuk

 De oven ging stuk! Meestal bak ik in het weekend. Ik bak dan een brood en iets lekkers voor bij de koffie en / of een fröknäcke (zadencracker). Nu weet iedereen die wel eens wat meer dan één ding tegelijkertijd bakt dat het altijd zo vervelend is dat je eerst op het ene bakresultaat moet wachten totdat je het andere erin kunt zetten. Mijn oplossing voor dit probleem was tot nu toe dat ik het brood in de oven van het gästhus ging bakken om vervolgens de andere zaken te bakken in de oven die we in onze eigen keuken hebben staan. Beide ovens functioneerden nog, al was het wel eens moeilijk de temperatuur goed te regelen. Het brood ging meestal wel goed met boven en onder warmte en soms even een schaaltje water op de onderste bakplaat voor een krokante bovenkant van het brood. De oven in onze keuken had hetelucht maar wanneer ik dat gebruik stijgt de temperatuur in de oven blijkbaar want de bovenkant wordt dan altijd te donkerbruin. Meestal zette ik dan de temperatuur iets lager maar soms was de korst dan mooi bruin maar de binnenkant niet gaar. Zo leidde het bakken in mijn ovens nog wel eens tot problemen.

Vorige week zou ik ook weer een aantal dingen bakken, nu nog iets meer dan anders omdat Greetje nu bij ons is en zij Veganistisch eet. (Zo moet ik nu bijvoorbeeld als een kip zelf een ei maken van gemalen lijnzaad met water). 

Maar goed laat ik wat lijn houden in dit verhaal....

Vorige week ging één van de ovens stuk. Steeds wanneer ik hem aanzette sloeg de aardlekschakelaar uit. Gerrit heeft ernaar gekeken en kwam terug met de mededeling dat het een verloren zaak was. De oven was niet te repareren. Beide ovens vormen een onderdeel van het aanrechtblok. Een oven eruit betekent dus een open ruimte in het aanrecht. We moesten dus op zoek naar een nieuwe of andere oven.

Ik opperde het idee om onze keuken oven in het gästhus te plaatsen en voor de keuken een nieuwe oven aan te schaffen. De oven in onze keuken hebben we nu ongeveer 5,5  jaar gehad. Destijds hebben we hem gekocht in Hjo. Het was een Blocket fynd (marktplaats). De vorige eigenaar had er lang mee gebakken en gekookt en vond dat het tijd was voor een vervanger. Ik kocht deze oven omdat de voorganger moeilijk te regelen was en geen hetelucht had.

Dit was de voorganger van bovenstaande oven uit Hjo.

Je kunt aan de belijning wel zien dat het een oudje is. Deze oven heeft dus nu de geest gegeven en wordt vervangen door de oven uit Hjo. 

Maar ja.....wat dan. Wat zetten we dan nu in onze eigen keuken neer. Dat was een hele zoektocht. Je zou denken je vraagt een test op die gaat over de kwaliteit van ovens. Dat hebben we gedaan maar de diverse testen zijn niet eensluidend. We hebben ook gekeken naar reviews. Maar niet elke oven heeft een vergelijkbaar aantal reviewers. Het ene merk heeft er vier het andere één en weer een ander tien. Geen grote aantallen dus. Het is ook niet zo dat elke toegekende ster met een geschreven oordeel wordt onderbouwd.

Wij gingen maar eens kijken in de winkel. Dat vroeg nog om voorzichtigheid want ik zit ook nog eens in de quarantaine vanwege de Engeland reis. Alle hulp in de winkel hebben we afgewezen en in de winkel was überhaupt bijna niemand aanwezig. Ik had het mondkapje in mijn zak voor het geval dat. Overigens voel ik me kerngezond en heb ik gaan klachten.

Het winkelbezoek was enigszins teleurstellend. In een stad als Örebro stonden er in de ene winkel drie ovens en in de andere winkel zes. De keuze was alles behalve reuze. 



Onverrichter zake zijn we weer naar huis gegaan. Daar hebben we 's avonds het gehele internet afgespeurd, merk voor merk, test na test en zo kwamen we uit op een Bosch met 4,9/5 aantal sterren en 45 reviewers. Wel Bosch, daarvan hadden we ook net een koelkast gekocht dus dat matcht mooi. Ook heb ik een keukenmachine van Bosch en daarover ben ik heel tevreden.
De volgende zoektocht was naar het type oven. Na de zoektocht bleef er een selectie over van twee ovens. Het meeste zin in de eerste maar de tweede was een stuk aantrekkelijk geprijsd. Verlekkerd zat ik te kijken naar de eerste, de duurdere wel te verstaan en zag dat er ook een fynd exemplaar was. Fynd betekent in dit geval dat het exemplaar terug is gebracht en daardoor goedkoper wordt aangeboden. Ik klikte eens op het linkje van fynd exemplaar en ontdekte dat deze in Skövde stond. Nader speuren liet zien dat er geen beschadigingen waren en de oven in een zeer goede ongebruikte staat verkeerde. We waagden de gok en zijn naar Skövde gereden.  Daar mochten we eerst kijken alvorens te kopen. Het bleek een show exemplaar te zijn helemaal gaaf. De koop was daarna snel gesloten met vijf jaar garantie en öppet köp wat dan weer betekent dat wanneer je spijt hebt van je koop je de aanschaf terug kunt brengen en tot 30 dagen je geld terug krijgt.

Nu staat hij in onze keuken. Nog wat onwennig want het is een heel ander gezicht. De oven is aangesloten op drie fasen en ik ben zover dat ik de tijdklok heb ingesteld en verder moet ik het boekje nog lezen. De kookplaat is inductie en de oven heeft uitzetstangen waarop de bakplaten naar buiten worden gedragen. Dat scheelt straks brandwonden op de handen.
 

Hij matcht in elk geval goed met de afzuigkap. De plint onder de keuken moeten we ervoor aanpassen. Dat zal ook wel weer lukken. 
Arvid keurt hem goed en Gösta heeft hem al even afgelikt. Dat laatste zie ik ook maar als een goedkeuring. Nadien heb ik hem natuurlijk wel gereinigd met desinfecterende keukenspray.


Wel een heel verhaal over de oven. Gerrit hoopt dat ik er lekkere zaken in ga bakken. Samen hopen we dat we er veel plezier aan zullen beleven, het is tenslotte een hele rib uit je lijf zo'n aankoop.


Wordt vervolgd....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten