donderdag 4 juli 2019

Vaccinationsbussen...

Een paar jaar geleden hebben we de keuken gerenoveerd. Alles eruit en ook alles geschilderd, zo ook het raamkozijn. Het kozijn had ik helemaal kaal gehaald daarna in de grondverf en daarna in de aflak gezet. Wij woonden toen nog niet in ons huis, het was een vakantiehuis voor ons destijds.
Op een gegeven moment kwamen we na een periode van afwezigheid weer in de keuken en zag ik tot mijn schrik dat een van de staanders in de kozijnen barsten in het schilderwerk had gekregen. Mijn eerste gedachte was houtrot. Maar na controle bleek het dat niet te zijn. Zelf denk ik dat met het geven van water aan de planten die daar stonden er water op de vensterbank is gekomen en het kurkdroge hout van het kozijn dit water heeft opgezogen waardoor het hout is gaan werken met barsten in de verf als gevolg. 
Natuurlijk is het erg jammer wanneer je ziet dat je mooie schilderwerk zo beschadigd raakt maar ja zoiets kan je overkomen. We hebben het eerst maar zo gelaten omdat we genoeg andere bezigheden hadden uit te voeren. Maar gisteren, het was zeer koud met 12 graden op de altan en regen, vatte ik de moed op om met dit stukje kozijn in de weer te gaan. Ik heb het met een schraper kaal gemaakt en ben daarna gaan schuren om de overgang naar het schilderwerk dat wel goed is zo gelijkmatig mogelijk te maken. Daarna de boel in de grondverf en toen dit droog was het geheel opnieuw in de lakverf gezet. Nu is dat klusje weer geklaard en ziet het er weer netjes uit.


Zo kunnen we er wel weer een paar jaar mee verder.

Vandaag moesten we een paar dingetjes uit Mariestad hebben, waaronder vanille extract. Dat was even zoeken want het is niet overal in het assortiment aanwezig. Eerst naar de Coop. Toen we daar aankwamen zagen we iets wat je in NL niet direct zult tegenkomen. Voor de Coop stond een kraampje met een auto ernaast waarop de tekst ' Vaccinationsbussen' te lezen stond. Op het kraampje stond de tekst:'Fästing.nu' en voor het kraampje stonden veel mensen met een formulier in de hand.
Wij keken elkaar eens aan en zeiden 'dat hebben wij al mooi gehad'. Fästing is een Zweeds woord voor 'teek'. In Västra Götaland zijn veel teken en daarmee is het een risico gebied voor TBE (Teken encefalitis). Hier bij de COOP kon je de inenting krijgen, tegen betaling. Je kunt bij het kraampje ook andere vormen van vaccinatie krijgen, zo lees ik op internet. Gerrit is er even naar toegelopen, die was nieuwsgierig hoe het erom toeging.
Inentingen te verkrijgen bij de supermarkt in de buitenlucht, het heeft wel wat. Overigens het medische beroepsgeheim daarmee wordt in Zweden wel iets anders omgegaan dan in NL. Toen wij onze derde intenting ophaalden, we hadden die overigens thuis in de koelkast liggen meegenomen uit NL maar ik had vorige zomer in de hitte de koelkast uit zuinigheid uitgezet en daarmee was het vaccin te warm geworden zodat we naar de vårdcentral moesten om de derde inenting te halen maar dat terzijde, werden wij uit de wachtruimte geroepen met de opmerking TBE Vaccination. Dan weet een elk die daar zit dat ook maar en hoef je niet te gissen :-)

Verder vullen we deze dagen met dagelijkse dingetjes. je zou kunnen zeggen dat 'het weer' niet spectaculair is en daarmee onze bezigheden ook niet zo.
Vanavond nog een mooie wandeling met de honden gemaakt. Het ruikt buiten heerlijk en het ziet er allemaal prachtig uit zo in de avondschemering.


Wordt vervolgd....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten